Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриха паметник в Созопол в чест на освободителите на града

6
Паметникът в Созопол, по повод 145 години от Освобождението на града
Снимка: Християна Йорданова

Откриха паметник в Созопол по случай 145 години от Освобождението на града. Кметът Тихомир Янакиев, заедно с художника Иван Бахчеванов, прерязаха лентата на монумента. На събитието присъстваха и жители на града, които положиха цветя на новооткрития паметник. 


"Проектът за паметника е на повече от 10 години.", заяви художникът Иван Бахчеванов пред БНР-Бургас, създател на монумента по случай освобождението на града. Започнал е да го замисля преди време, когато от Българово са му поискали паметник на Васил Левски. Художникът, обаче, е насочил идеята към изграждането на монумент, посветен на църквата в Българово. Там, по време на Освобождението, са загинали стотици души. Вдъхновението за изграждане на паметника в Созопол, Иван Бахчеванов черпи от действията на полковник Лермонтов, който освобождава тази част на България, минавайки през градове и села, докато стигне до точно това място, където сега е издигнат монумента. 

"Лермонтов освобождава Айтос, а след това тръгва в посока към град Бургас. В щастливия за Созопол 7-и февруари, генерал Лермонтов е посрещнат от хилядите хора. Тогава също е било страхотен студ, но всички са излезли на улиците, за да приветстват своите освободители.", разказа Иван Бахчеванов.


Паметникът е направен от мрамор и неръждаема стомана, подобно на плочата до него, посветена на полковник Лермонтов. 

"В паметника съм имплантирал мраморни сегменти.", поясни скулпторът. 

В речта си, кметът Тихомир Янакиев изрази своята благодарност към художника, който е успял чрез паметника си да съхрани българския освобожденски дух. 


Цветя и венци бяха положени и на бюст-паметника на Капитан Петко войвода по повод 123 години от неговата смърт. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие без вода утре

Водата в Поморие ще бъде спряна за цял ден в четвъртък, съобщават от ВиК-Бургас. Причината е авария на главния довеждащ водопровод. Водоподаването ще бъде спряно между 8 и 18 ч. 

публикувано на 29.03.23 в 19:19

Доброволци провеждат великденска кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора 2023”

Доброволци от Бургас за поредна година организират Великденската кампания “Време с усмивка за възрастни самотни хора”. Идеята е да се съберат хранителни продукти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се в Бургаска област.  Над 100 души жители на странджански села и Малко Търново получават празнични хранителни пакети от тази кампания, която се..

публикувано на 29.03.23 в 13:18

Разчистват негерламентирани сметища след мигранти в Община Болярово

Община Болярово почиства нерегламентираните сметища на своя територия. Кметът Христо Христов предупреди за засилен контрол и завишаване на санкциите. Акцент в кампанията, посветена на Седмицата на гората, ще е премахването на боклука, който остава след мигранти в граничните райони. Новата акция по ликвидирането на сметищата в граничните..

публикувано на 29.03.23 в 11:38

Затварят частично едната лента по бул. "Сан Стефано" в Бургас

Едната лента на платното по бургаския булевард „Сан Стефано“ ще бъде затворено в участъка от ул. „Шейново“ към ул. „Христо Ботев", съобщават от Общината. Ограничението се въвежда  от 9 часа на 30.03.2023 г. (четвъртък) до 01.04.2023 г. Това се налага във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на Бургас.

публикувано на 29.03.23 в 11:07

Без вода на места в Бургас и Сливен

Бургас продължават ремонтните дейности на ВиК мрежата, като днес от 10:00 до 17:00 часа ще бъде спряно водоподаването на улица „Васил Левски“, в участъка между улиците „Шейново“ и „Патриарх Евтимий“. Днес ще има смущения и във водоподаването на високата зона на бл.81 в бургаския к-с „Лазур“, съобщи ВиК Бургас. Причината е..

публикувано на 29.03.23 в 08:19
Пречиствателната станция на яз. Ясна поляна

Ще посрещаме ли туристи с режим на водата?*

На 8 декември 2022 г. от областната администрация в Бургас „биха камбаната“, че спешно трябва да започне ремонт на яз. Ясна поляна, иначе населените места на юг от Бургас може да преминат на режим на водата. Беше обявено частично бедствено положение, което изтече и… до ден днешен никакви ремонтни дейности не са започнали. Какво се случва и има ли..

обновено на 29.03.23 в 08:07

Как да се облагороди градската джунгла на Бургас – „Дупката“?

Най-доброто решение за развитие на т.нар. „Дупка“ в Бургас е мястото да се превърне в градски парк. Около това мнение се обединиха повечето от експертите от различни сфери, участващи в кръгла маса. Срещата беше организира от Сдружението Посока Бургас, в което участва бившият гл. архитект на Бургас Емил Бурулянов. В нея се включиха..

публикувано на 28.03.23 в 15:29