Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ръст в предложенията за работа

Снимка: архив


След драстичния спад на предложенията за работа през декември 2022 година, през януари се наблюдава възстановяване на пазара на труда. Единствено технологичният сектор продължава да отчита спад на годишна база от 30%. Това показват данните на най-голямото дружество, регистрирано в Агенцията по заетостта за извършване на посредническа дейност при търсене и намиране на работа в страната и чужбина. По показатели  Бургас се нарежда на едно от водещите позиции с 1600 предложения, обясни Християн Петков:

„Общият брой на обявите за работа в края на януари е 46 000, което е ръст от  66% спрямо предходния месец.  Във всеки един от секторите има двуцифрен ръст на обявите.

Най-много е нараснал броят на обявите в сектора „Търговия и продажби“ – те са с 4600 повече спрямо предходния месец (ръст 74%).

Технологичният сектор е единственият със спад, който продължава. Това е напълно разбираемо, защото от една страна в почти всяка индустрия има леко забавяне на темповете на назначаване, което все още не се отразява в България. От друга страна през 2020 и 2021 година специално в сектор IT бяха назначавани много хора, защото всеки бизнес трябваше да премине онлайн, всяка търговия трябваше да изгради онлайн присъствие. Изключително много хора бяха назначавани в този сектор. В момента много от тези компании стабилизират нивата си от тези, преди пандемията и не наемат нови хора. 

Има и обяви, подходящи за бежанци, но няма достатъчно информация колко са работоспособните бежанци в момента в България. 
Знаем доста хора, които влизат в страната, но в един момент и излизат от страната. Тези, които остават са предимно жени с деца, избягали от войната в Украйна. 

Къде се намира Бургас в общия брой на обявите.  Бургас е определящ фактор. Шестте водещи областни градове  София (74%), Пловдив (76%), Варна (91%), Бургас (82%), Русе (67%) и Стара Загора (61%). най-силно са повлияли увеличението на предложенията тази година. 

Най-голям брой от новите предложения за работа в Бургаска област са в сферата на търговията и продажбите, следват хотелиерство и ресторантьорство, също и производството“, посочва още Християн Петков.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Община Сливен ще подкрепи и тази година кампанията "Часът на Земята“

Община Сливен отново ще подкрепи кампанията „Часът на Земята“ на международната природозащитна организация WWF. Тази година тя ще премине под мотото „Общ дом. Общо бъдеще“ и поставя фокус върху опазването на местообитанията на дивите животни.  В знак на солидарност с глобалната инициатива тази вечер от 20,30 до 21,30 часа осветлението на сградата на..

публикувано на 25.03.23 в 16:51
Община Болярово

Липсата на бюджет бави строителната програма на Община Болярово

Липсата на приет бюджет забавя дейностите по строителната програма в Община Болярово. От администрацията кандидатстват за средства по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да бъде ремонтирано единственото средно училище в района. Средно училище „Д-р Петър Берон“ се нуждае от ремонтни дейности, за да може да отговаря на съвременните..

публикувано на 25.03.23 в 15:38

ИАРА: Моряците на 3-те риболовни кораба в Румъния са добре, не са задържани

В пристанище Констанца остават задържаните три български риболовни кораба заради нерегламентиран улов на акули. По случая тече разследване. Плавателните съдове и екипажите им, общо 10 моряци, се намират на военното пристанище в румънския град. Задържаните съдове са от Бургас, Варна и Каварна. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и..

публикувано на 25.03.23 в 12:57

WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята  е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.,..

обновено на 25.03.23 в 12:12

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. В 03:00 ч. в неделя преместваме стрелките с час напред. Местим часовниците с час напред в неделя Практиката я има в ЕС от 70-те години на XX век. А Веселин Гавалюгов от Института по метрология обяснява: "Стрелките трябва да бъдат преместени на всички часовници с 01:00 напред. Това важи за тези..

публикувано на 25.03.23 в 10:13

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи,..

публикувано на 25.03.23 в 09:33

Град Елхово празнува

Днес град Елхово отбелязва своя празник. В програмата са включени празнично шествие, концерти и спортни състезания. Празникът на Елхово се отбелязва всяка година в последната събота на месец март и днес той съвпада и с големия християнски празник Благовещение.  В храма „Св. Димитър“ ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и благоденствие на..

публикувано на 25.03.23 в 08:58