Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мери: Музиката е красивият аромат на живота ми

Певицата отбелязва личен юбилей и 30 години на сцената с голям концерт в зала „България“

| обновено на 10.02.23 в 08:55

Мери от групата „Мери бойс бенд“ празнува своя личен юбилей и 30 години на сцената с голям концерт в столичната зала "България" днес (10 февруари) от 19:30. Залата е разпродадена, а репетициите вървят с пълна сила, разкри бургазлийката пред БНР Бургас. 

Специални гости ще бъдат любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова. Важна роля в спектакъла имат цигуларят Александър Миролесков, джаз певицата Весела Морова и актрисата Деляна Хаджиянкова. Участие ще вземат и млади музиканти, направили вече първите си професионални стъпки в класическата и популярната музика-Александър Георгиев - ALEKS, Анжела Тодорова, Жеко Жеков, Киара Николова и Мария Мирославова - RIA.

Мери пее и пише музиката и текстовете на групата

Музиката е красивият аромат на живота ми. Първите ми семейни спомени за свързани с музика, грамофонни плочи, Аспарух Лешников, татко с китара и как пеят с мама, споделя Мария Мутафчиева. От 5-годишна самата тя свири на пиано. Освен музиката, математиката е другата й голяма любов през годините. От Математическата гимназия в Бургас са приятелствата, които й остават за цял живот. Обаче е завършила специалност „Славянски филологии“ в СУ.

Мери е уникална на българската поп сцена-тя пее, пише сама текстовете и музиката на изпълняваните от групата „Мери байс бенд“ песни. "Непознати улици", "Дългият път към дома" и "Слънчогледите" са включени в учебниците по музика преди повече от 10 години. За началото на своя музикален път, певицата споделя:

„Първият, който повярва в нас, беше Пламен Ставрев. Той ни даде целия си репертоар, всичките си текстове на песни. После като сглобихме репертоар имахме огромния късмет да станем група на Ваня Костова. Всъщност точно преди 30 години аз, Миро и Илиян стъпихме с нея на професионалната музикална сцена. Две години по-късно създадохме групата „Мери байс бенд“. Имахме много ангажименти, свирехме почти всяка вечер.“

RIA  ще е сред специалните гости на юбилейния концерт

Наскоро Мери от "Мери Бойс Бенд" представи нова песен и видеоклип. Парчето е заснето в Лондон, а заглавието му е "Говори ми". Песента е част от първия ѝ солов албум - "Продължавай да мечтаеш".

За пътя си в музиката и живота самата тя разказа в предаването "Гларуси и шамандури" по БНР Бургас.

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Излъчват документалния филм "Директна цел - България" в Бургас

Документалният филм „Директна цел – България“ ще бъде излъчен тази вечер от 19 часа в Културен дом НХК, съобщи община Бургас. Той проследява защитата на българските небе и земя по време на Балканската, Първата и Втората световна война (1912 г. до 1945 г.), като акцентира на англо-американските бомбардировки през Втората световна война...

публикувано на 16.04.24 в 08:43

"Кралица на красотата" в бургаския театър под режисурата на Боил Банов

Бившият министър на културата Боил Банов режисира "Кралица на красотата" в бургаския театър. Спектакълът е по текст на Мартин Макдона. Премиерата е утре вечер в камерната зала. Боил Банов е ученик на Борислав Чакринов. Така се е родила идеята за поставянето на пиесата на ирландския драматург „Бившата мис на малкия град“ в бургаския театър,..

обновено на 15.04.24 в 14:47

Участници от цял свят идват за балетния конкурс “Сара-Нора Прима“

Балетисти от цял свят идват за второто издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера. Записването вече започна и до тук има голям интерес, коментира  създателят на балетния форум – прима балерината и дългогодишен художествен ръководител на Националния ни балет..

обновено на 15.04.24 в 11:15

Kris Gran събира „Две сърца“ в ново видео

публикувано на 14.04.24 в 15:00

Костадин Михайлов със самостоятелен концерт по време на конкурса "С песните на Златка Ставрева"

Странджанският народен певец от с. Бродилово, община Царево Костадин Михайлов представи самостоятелен концерт с оркестър от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф.Асен Диамандиев" град Пловдив с диригент д-р Николай Гурбанов. Изпълнителят представи  песни от новия си музикален албум "Песни от Странджа ".  Концертът се..

публикувано на 14.04.24 в 10:14

Играят "Трите прасенца" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Трите прасенца" ще бъде представен днес в залата на Кукления театър в Бургас.  И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото истинските приказки нито си помнят времето, нито пък кой ги е измислил, но въпреки това се разказват и до днес. Те и затова са истински, защото майсторски са измислени. Историята за трите малки..

публикувано на 14.04.24 в 08:00

Над хиляда участници се очакват на конкурса „С песните на Златка Ставрева“

Над хиляда участници се очакват за втория фолклорен национален конкурс „С песните на Златка Ставрева“. Мащабното събитие ще се проведе днес и утре в залата на НХК в Бургас. Конкурсът дава възможност за изява на любители и професионалисти от цялата страна. По регламент те ще трябва да изпълнят по две песни, едната от които задължително от репертоара на..

обновено на 13.04.24 в 12:36