Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разказ от първо лице от Адана: Хора спят в коли и палатки, страхът още е тук

Макар и пострадали, жителите изпращат помощи на силно засегнатите източни градове

Снимка: ЕПА/БГНЕС


24 съборени сгради и над 100 загинали има до момента в турския град Адана. Вторичните трусове продължават и хората се страхуват да се приберат по домовете си, разказа пред БНР Бургас Ибрахим Йълмаз. Българските изселници са приютени в сграда на дружеството на балканските турци. Макар и пострадали, жителите на Адана препращат помощи на силно засегнатите източни градове. 

И в третия ден след първото земетресение в Адана ще видите много коли, хората спят в тях, защото страхът е още тук, разказва ни Йълмаз, изселил се от България преди повече от 50 години.

„Две-три вечери бяхме в колите. Сега почнаха лека-полека хората да си влизат в къщите, взимат каквото им трябва, после пак излизат. Страхът продължава, особено вечер. Продължават и вторичните трусове. Хората са на улиците, в колите, в парковете, в спортните салони, хотелите отвориха врати безплатно, има палатки, така живеят хората, трудно е

Още си спомня страхът, сковал ги на 6-ти февруари през нощта:

В 4,17 почнахме да се люлеем. Това продължи минута и половина. Всичките излязохме навън. После не се прибрахме, защото имаше много вторични трусове. Уплашихме се много. Много силен беше трусът“

Вторият трус обаче се оказва много по-разрушителен за Адана. Продължават и вторичните трусове. Последният съборен апартамент е от снощи, споделя Ибрахим. В Адана има много доброволци спасители, пристигат и много помощи.

 „Идват, отвсякъде идват. И ние събираме тук на място – дрехи, особено зимни, одеала, обувки. Ние ще изпращаме от тук на източните градове, където разрушенията са много по-ужасни. Благодаря на България и българския народ, най-напред от тях дойде помощ в Адана“, казва още Ибрахим Йълмаз.

Повече чуйте в звуковия файл:   

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 1 април:

Къде на шега, къде на истина, седмицата отлетя и вече е събота. Днес, 1 април, макар ден на шегата, е и денят за размисъл преди парламентарните избори утре. Звучи иронично двата дни да съвпаднат по този начин, но, все пак, трябва да внимаваме с какво се шегуваме днес.  През седмицата минахме през какво ли не. От множество сигнали за бомби в училища в..

публикувано на 01.04.23 в 08:15

"Седмицата на гората" започва в Сливен

Със залесителна акция на ученици от Основно училище „Христо Ботев“ в Сливен започнаха проявите свързани със “Седмицата на гората.“ Учениците, заедно с кмета на общината Стефан Радев залесиха със ели, туя и брези свободните зелени площи пред спортната зала по борба на шампионката Станка Златева. Елите са дарение. Равносметката от залесителните кампании..

публикувано на 01.04.23 в 07:01
Снимката е илюстративна

Затварят в понеделник възлово кръстовище в Бургас

Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 10 часа на 3.04.2023 г. (понеделник) до 24.04.2023 г. ще бъде спряно движението на автомобили в кръстовището, образувано от ул. „Шейново“ и ул. „Александър Стамболийски“, както и по ул. „Александър Стамболийски“ – от ул. „Шейново“ до ул. „Христо Ботев“, информират от общината. Също в..

публикувано на 31.03.23 в 16:39

Ще има ли развитие на проекта за автогарата в Созопол?

Проектът за автогарата в Созопол вече е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство. Това съобщи бившият министър на културата проф. Велислав Минеков по време на сесията на местния парламент. „Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години. Имате право да обвинявате НИНКН, но институтът не е в добро..

публикувано на 31.03.23 в 14:41
Снимката е илюстративна

ЕВН иска поскъпване на тока с 1,6% от 1 юли

EVN България внесе заявления за повишение на цените на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г. По отношение на цените за енергията за клиенти на регулиран пазар се предвижда общо средно увеличение от 1,6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България. Така при средна стойност на фактура..

публикувано на 31.03.23 в 14:02
Пречиствателната станция на язовира

Шишков: Другата седмица, най-вероятно, почва ремонтът на „Ясна поляна“

Тълкувателно писмо за това как да се възлагат аварийните ремонти на яз. „Ясна поляна“ се очаква днес. Парите за дейностите по пречиствателната станция са осигурeни, коментира в Бургас регионалният министър Иван Шишков. По язовира има да се правят и конструктивни укрепвания, той не е в добро състояние, посочи министърът. На въпрос дали може да..

публикувано на 31.03.23 в 13:45

До две седмици пускат Северния обход, „Арена Бургас“ с Акт 16 до 20 дни

До 2 седмици ще бъде пуснато движението по Северния обход на Бургас. Това заяви след инспекция на строителството министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.Иван Шишков. Относно друг ключов обект компрометираната конструкция на Пречиствателната станция на язовир Ясна поляна, министър Шишков посочи, че средствата в размер на 23 млн.лв за..

публикувано на 31.03.23 в 13:15