Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кино клас към „София Филм Фест на брега“ с ново предизвикателство - анимация


За първа година участниците в кино клас Бургас към „София Филм Фест на брега“ ще могат да избират между два жанра - документално кино и анимация. Участниците ще експериментират в няколко директни анимационни техники с камера, а преподавател ще е режисьорът и продуцент Весела Данчева, каза за БНР – Бургас ръководителят на кино класа Надежда Косева.

"Това не е традиционният вид анимация, който се получава чрез рисуване. Това е един доста модерен начин на анимация, който мисля, че ще бъде адекватен на младите хора. Класът по анимация ще имат две лекции онлайн, след което Весела и нейните колеги ще дойдат и ще работят с децата, за да могат те да създадат две или три филмчета за морето, за  Бургас, за града си". 

Кино клас Документално кино пък ще събере млади бургазлии и ще ги провокира да влязат в света на интересни личности от Бургас, създавайки документални филми на тема „Един ден на…”.  

Ако обичате седмото изкуство и искате да научите тънкостите по създаването на един филм - сега е моментът да станете част от кино класа. Записването става, като се изпрати лично съобщение на страницата на „София Филм Фест на брега“ във Фейсбук. Крайният срок за записване е 25-ти февруари, съобщават организаторите. 

Кино класът се провежда за пета поредна година, а художественият ръководител на „София Филм Фест на брега“ - проф. Георги Дюлгеров, определя темата, върху която младите ентусиасти работят. Както всяка година, участниците ще сформират младежкото жури на „София Филм Фест на брега“, което връчва наградата на най-добър филм от късометражната програма и ще имат безплатен достъп до всички фестивални прожекции. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Захари Карабашлиев създава "Талант" специално за Алек Алексиев и Стоян Дойчев

В нощта на най-самотния си рожден ден един провален куклен актьор е изненадващо посетен от брат си, който отдавна е напуснал родината, за да избяга от правосъдието. Защо се е върнал? Какво не могат и какво трябва да си кажат двама братя, какво нашепват сенките в апартамента от тяхното детство. Какво е "талант" и каква е неговата стойност...

обновено на 26.03.23 в 10:44

Изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов гостува в Бургас

Изложба „Плакатът“ на Людмил Чехларов ще бъде открита на 30 март от 18:00 ч. във филиала на Националната художествена академия в Бургас, съобщават организаторите. В края на 2021 г. Художествената галерия в Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от над 150 авторски проекти за плакат и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и..

публикувано на 26.03.23 в 09:34

Бургаски младежи канят на концерт на свещи по повод Часа на Земята

Концерт на свещи по повод Часа на Земята ще се проведе в Бургас. Събитието е тази вечер, 25 март и цели да привлече вниманието и да акцентира на важността на теми, свързани с опазването на околната среда, съобщи Русана Тончева, председател на младежката природозащитна организация ПанГея към WWF България:  "Ние като една младежка..

публикувано на 25.03.23 в 19:25

Палми Ранчев с двойна премиера на книгите си в Бургас

На 29 март, сряда, от 18.00 часа в зрителната зала на  Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъдат представени едновременно книгата с избрана поезия „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ и романът „Хаосът в играта на джаги“ на поета Палми Ранчев. „Хаосът в играта на джаги“ експериментира с шизофренните абсурди..

публикувано на 24.03.23 в 14:22
СНИМКА: СФФ / Валентин Алипиев, Тихомир Рачев

Екипът на “Записки по едно предателство” гостува на “СФФ на брега”

Двама от актьорите от историческия филм “Записки по едно предателство” на Георги Дюлгеров , ще бъдат част от специалните гости на премиерата на филма в Бургас. Това са Пламен Димов и Иван Николов, които се превъплъщават в образите на Георги Бенковски и Захари Стоянов. Георги Дюлгеров, Владимир Андреев (продуцент), Георги Тодоров -..

публикувано на 24.03.23 в 10:52

Стендъп комедията „Още една жена каза“ гостува утре в Бургас

Стендъп комедията „Още една жена каза“ гостува утре в Бургас. Тя ще предложи много комични ситуации и ще разкаже как една жена се справя с всичко изпречило й се на пътя, съобщи актрисата Здрава Каменова: "Присъстват истински истории, разказани от първо лице, пряко на публиката, без грим, без образ. Много приятно изживяване. Това е нещо между..

публикувано на 24.03.23 в 09:39

Откриват изложба „Макети на съоръжения и машини от текстилното производство” в Сливен

14 макета, които са част от фонда на Музея са показани в специалната изложба по повод 140 - тата годишнина от създаването на текстилното училище в Сливен. Тя е подредена в една от залите на Музея на текстилната индустрия – филиал на Националния политехнически музей, съобщи Тони Димитрова от културната институция: „ Изложбата..

публикувано на 24.03.23 в 09:00