Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Промени в Закона за горите предвиждат сеч при извънредни ситуации

Снимка: Ани Петрова


Промени в Закона за горите бяха приети в края на януари. Част от тях предвиждат при извънредни ситуации, кметовете на общините да одобряват без разрешително, по тяхна преценка сеч в горите. Според някои еколози, промените са и в полза на ловния бизнеси. 
Основните промени в Закона са свързани с регламентиране на ползването на дърва за огрев от местното население по отношение на горите в тяхната община. Увеличават се и глобите и санкциите от 2 до 10 пъти, обясни бившият заместник-министър на околната среда и водите и експерт в инициативата „Зелени закони“ Тома Белев.
„Има и няколко промени, които са свързани с лова. Именно, че се дава възможност на министъра на земеделието да ограничава временно добива на дървесина с цел осигуряване спокойствие за дивеча. Също така се създават две нови ловни стопанства и се правят промени, свързани с условията и реда за одобряване на един нов за закона планов документ, каквото е план-извлечението, което променя предвижданията на горско-стопанските планове или програми, както и сечта при изключителни случаи“, поясни той.
Белев допълни, че сечите при изключителни случаи да били регламентирани в Наредба, която обаче е била оспорена пред съда. Поради тази причина се е наложило да се промени Законът. Под изключителни случаи се имат предвид бедствия като пожар или наводнения. „Когато не е възможно да се издаде Заповед или да се маркират дървета. В рамките на процедурите се стигна до едно прекалено огромно разширяване на това кога и кой може да сече, та се стигна до това, че всеки де факто можеше да сече както се иска и да го представи като превенция от пожар или наводнение, което също не беше добре. На второ четене в комисия се възприе междинен вариант, който все още ще трябва да се поясни чрез Наредбата за сеч. Според нас е прекалено широк и той, тъй като казва и „превантивни действия“, обясни Белев. Според него превантивните действия не изискват бърза реакция, а такава, която да е добре обмислена. 
Промените в Закона вече са обнародвани в Държавен вестник. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арена Бургас получи акт 15

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева направи инспекция на Арена Бургас заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на "Академика 2011“ и строителния надзор. Днес многофункционалното спортно съоръжение получи Акт 15, съобщиха от спортното министерство.  Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система,..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

РИОСВ запечатва къмпинг "Айлякъ" край Атия тази седмица

Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град . Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон..

публикувано на 27.03.23 в 12:20
снимката е илюстративна

Агенцията по храните със засилени проверки за Великденските празници

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Инспекциите са във връзка с предстоящите Великденски празници,..

публикувано на 27.03.23 в 11:53

Проф. Иван Христов: Откритите рудници за злато край Созопол дават нова информация за древна Аполония

Археолози разкриха антични рудници за добив на злато край Созопол. Откритието е направено от интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д -р Иван Христов (НИМ) в края на 2022 г., но се обявяват сега след обработка на рудни проби и преосмисляне на резултатите от теренната работа.   "Рудниците са локализирани на върховете..

публикувано на 27.03.23 в 10:00

Разкриват фронт-офис "Информационно консултативен център“ в кв. Дружба в Сливен

Фронт – офис „Информационно консултативен център“ – Сливен ще бъде обособен в кв. „Дружба“, съобщават от общината. Целта му е улесни достъпът до актуална и пълна информация и консултиране на максимално широк кръг от граждани, включително и за хората с увреждания.  Фронт – офисът ще се намира ул. „Стефан Стамболов“ № 6 (сградата на Центъра за работа..

публикувано на 27.03.23 в 09:22

С благотворителен поход събраха над 800 лева за Стефчо

Сдружение „Зелена Странджа“организира и проведе благотворителен туристически поход. Събраните средства от таксата и от направени дарения от участниците са за лечението на Стефан Златаров, който преди ден навърши 8 години. Детето има нужда от рехабилитация в чужбина, за да проходи след тежка катастрофа.  Десетки любители на природата се..

публикувано на 26.03.23 в 21:42

Сдружение "Усмивка" провежда благотворителна кампания за Великден

Благотворителна Великденска кампания „ Доброто продължава - Да дарим УсмиВка на възрастните хора в Бургас “ организира сдружение „Усмивка“ .  Да бъдеш благодетел е въпрос на избор и призвание, казват от организацията. През миналата година те проведоха изключително успешни кампании за Коледа и Великден и помогнаха на над 400 нуждаещи се:..

публикувано на 26.03.23 в 17:00