Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалби от възрастни хора заради договори с мобилни оператори постъпват при омбудсмана

| обновено на 09.02.23 в 18:00

За случаи на възрастни  хора, подали жалби заради договори с мобилни оператори, сигнализира бургаският омбудсман Тодор Стамболиев. Гражданите не разбират в момента на подписването какво точно уговарят, едва при първите сметки на плащане осъзнават условията и твърдят, че не са се съгласявали. Поредният сигнал е стигнал до обществения посредник, обясни той за БНР Бургас. Това  провокира Стамболиев чрез специално обръщение чрез медиите, да  призове служителите на мобилните оператори да бъдат по-толерантни и коректни към възрастните потребители на услуги.

В писмото пише:

"Моля Ви, не причинявайте това страдание на възрастните хора! Осъзнайте се! Човекът, застанал срещу Вас със сълзи в очите и треперещи от страх, безсилие и немощ ръце, може да е баба, или дядо на ваш близък, приятел, роднина, съсед.

Зная, че по този начин се повишава с известен процент заплатата Ви, колкото повече договори, толкова по-висока заплата! Но, вижте, ако не Ви достига заплатата, поискайте повишение от работодателят си, поискайте да предоговорите условията за размера на възнаграждението си, поискайте по-висока цена на труда си от този, на когото го продавате. Това е цивилизованият начин да поискате и повишите доходите си! Така постъпват човеците, не търсят начин чрез измама над най-уязвимите - възрастните хора, да печелят повече. Нямате представа каква болка причинявате на тези хора! Опитът Ви, да ги подмамите да преподпишат договор с мобилния оператор, в чийто офис работите, като им предлагате условия, които чудесно знаете, че са неизгодни, или услуги, за които чудесно знаете, че са неизползваеми от тези хора е срамно, даже престъпно деяние.

Точно възрастните хора се нуждаят от повече внимание, обяснение и закрила, точно те имат повече нужда от вашата помощ, дайте им я, не ги лъжете, не ограбвайте и без това трудното, бедно и болно ежедневие на възрастния човек. Повишаването на месечния Ви доход не бива да става по този нечестен, нечовешки, измамен, престъпен начин! 

За миг само си представете, че това срещу Вас е вашият дядо. Ще му предложите ли план с включен „интернет пакет“, като виждате, че мобилният му телефон е с клавиатура и видът му изобщо не позволява ползването на интернет услуга, ще му предложите ли план за 45-50 лв., като виждате, че той има на седмица по 4-5 разговора с детето си, или със съседа си, ще му предложите ли таблет на изплащане, когато виждате, че човека не може да ползва такова устройство? Ще го направите ли?“

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 14.05.24 в 17:34

Укрепват свлачищата по магистрала "Тракия" между Карнобат и Българово

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Сред тях са трайното укрепване на проявени деформации на пътното платно на АМ „Тракия“ в 6-километров участък между Карнобат и Българово. Предстои и укрепване на свлачището на път I-9 о. п. Слънчев бряг – Бургас в..

публикувано на 14.05.24 в 16:55

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 14.05.24 в 11:31
Снимката е илюстративна.

Спират водата в част от центъра на Бургас днес

Водата ще бъде спряна днес от 9.00 ч. до 17.00 ч. в района на бул."Булаир", ул."Цар Симеон" , бул."Алеко Богориди" , ул."Константин Фотинов" в Бургас. Това съобщават от водоснабдителното дружество.  Причината е извършването на строително монтажни дейности.

публикувано на 14.05.24 в 08:12

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен, каза Гергана Богданова, управител на организацията. Тя уточни, че присъстващите ще могат да получат..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 10:00