Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камион с помощи тръгва от Бургас към Турция

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС


Камион с помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия тръгва днес от Бургас. Проблем обаче се оказва логистиката към двете страни, посочи кметът Димитър Николов. В знак на солидарност, всички знамена на територията на общината са свалени. Бургаски медици вече са заявили готовност да помогнат при нужда.

При подготовката за изпращането на камиона са направени описи на съдържанието му, преведени на турски, английски и арабски езици. Това обясни кметът Димитър Николов. „В по-голямата си част това са топли завивки, одеяла, има много санитарни материали. Все неща, които са поискали от нас партньорите ни от Турция. В момента има големи трудности по отношение на логистиката. Има километрични колони с камиони, които не успяват да достигнат до тази територия. Малко по-сложна е ситуацията със Сирия“, допълни той.  

Организацията в подпомагането става на национално ниво, а Общината ще съдейства, за да не се получава хаос, посочи още кметът. „За много кратко време и в момента продължават да се събират помощи. Идват и от други места, не само от Бургас, хора, които ги носят в нашия център. Имаме готовност и от лекари, от медицински екипи. Особено от тези, които работят в общинските здравни заведения. Те казаха, че имат готовност в рамките на часове да тръгнат. В момента има и огромно количество спасителни екипи там. Има проблем с тяхното настаняване. Оказва се, че почти нямало пътища“, поясни Николов.

Ситуацията е опустошителна и много деца са жертви или ранени, посочи Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. „Нашите екипи в Сирия и Турция правят оценка на броя на засегнатите ранени. Засега знаем, че поне 1000 деца са загинали на двете места, но този брой расте всеки ден. Уницеф има свои екипи на място. Има страшно много останали без дом деца и семейства. Гордеем се с това, че България беше първата държава, която изпрати екипи“, каза тя.

Общинският съвет в Бургас също ще гласува отпускането на средства в размер на 30 000 лв. към пострадалите семейства в Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41