Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група "G.R.A.S." и BOIL с отличия от наградите БНР ТОП 20

Бургаските музиканти от група "G.R.A.S." с отличие от наградите БНР ТОП 20. Те са победители в категория  “Най-много седмици под №1 в класацията” с песента “Летя”.

"Имаме си награда! Благодарение на вас и нашите приятели от БНР - Българско национално радио, сме отличени с тази прекрасна статуетка!! Благодарим на Михаил Русев, Янко Генов, Мартина Балджиева, Стефан Попов и Радослав Славчев - Riverman!", споделиха те в социалните мрежи. 


И друг бургазлия си тръгва с отличие. Това е младият творец Боил Каранейчев – BOIL, който взе приза в категорията "Изгряваща звезда".

"Емоцията от снощната церемония все още ме държи! Няма смисъл от излишни думи, затова искам само и единствено да БЛАГОДАРЯ на всички, които ми помогнаха "FREE" да стане реалност, както и на хората, които с интерес следят развитието ми като артист от самото начало. Без вас нямаше да стигна до тук."


Създателят на някои от най-хубавите текстове в българската поп и рок музика Александър Петров получи Наградата за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 г. на БНР ТОП 20. Именно той беше в основата на възраждането на група "ТАНГРА -3" през миналата година. Негови са и текстовете на много от песните в Националната класация за българска поп и рок музика на обществената медия.

"Тази награда ми е много ценна, защото точно от БНР започна моят път. И е като връщане във времето, защото той започна точно във Второ студио, където сме сега. Записахме песните с група "Тангра" – "Богатство", "Любовта, без която не можем", "Нашият град".

Един автор ако няма издател и разпространител, той не е истински автор. За мое щастие тук са и моите колеги от група "Тангра", които са моите разпространители. Тук сме в БНР, който е продуцент, издател и разпространител на българска музика. Искам да пожелая на младите ни колеги песните, които създават, да имат щастието да ги чуват и след 40 и повече години. Това наистина си струва", каза Александър Петров.


Наградата му беше връчено от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР с думите:

"БНР винаги е било флагман на българската музика – най-големият музикален продуцент, дом на шест състава, всеки от които най-добър в своята област. Успяваме да дадем тласък и на млади таланти, които чухме и тази вечер. За мен е чест, че връчвам тази награда на един рок поет, защото рок музиката символизира свободата. А и БНР символизира свободата – свобода на мислене, свобода на изразяване, свобода за журналисти, свобода за музиканти".

Мария Мутафчиева с "Говори ми" събра най-много гласове от слушателите на Българското национално радио.

Наградата в категория "Най-добър дует или колаборация"отиде в ръцете на групите БТР и Ахат за песента им "Вяра".


Най-високата оценка от музикалната редколегия на БНР пък получи Любо Киров за песента му "Усеща се сила".


"Благодаря на БНР за стимула и мотивацията толкова много българска музика да се случва през последните години. За нас, артистите, е много важно да бъдем забелязани и понякога поощрявани, че се занимаваме с нещо, което обичаме", отбеляза той при получаването на наградата.

Годишните награди на Националната класация за български песни БНР ТОП 20 е още един начин Българското национално радио, като обществена медия, водеща културна институция и музикален продуцент, да изрази своята подкрепа към артистите с ярко и открояващо се присъствие на българската музикална сцена.

Церемонията по връчването на Годишните награди на БНР ТОП 20 от Второ студио на обществената медия беше излъчена директно в ефира на програма "Хоризонт" на БНР и в сайта bnr.bg.

За БНР ТОП 20

Основната цел на БНР ТОП 20 е представянето на съвременни български песни от различни стилове и поколения, с високи качества на музика, текст, аранжимент и изпълнение.

Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР. Изкачването на върха на престижния чарт, определят всяка седмица слушателите на обществената медия и музикални редактори от всички програми, като техния вот може да бъде проследен на страницата на класацията https://top20.bnr.bg/.

Снимки: Ани Петрова/БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

публикувано на 15.07.24 в 10:54

"Танцът Живот" - музикално-театралният спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10