Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След спорове на съветниците,Бургас дарява 30 хиляди лева на пострадалите от земетресенията


30 хиляди лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет на Бургас  за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Те ще бъдат преведени по сметка на БЧК, а не на Главното мюфтийство, каквото беше първоначалното предложение.

Съветниците почетоха с едноминутно мълчание загиналите в Турция и Сирия, и  решиха, че чрез Червения кръст средствата ще достигнат най-добре до пострадалите от двете държави. Решението беше взето след спорове, в които се стигна до политизиране.

Мотивите, защо парите да не бъдат превеждани към Мюфтийството, обяви д-р Антонио Душепеев:

"Става дума за парите на бургазлии, да ги превеждане на българското мюсюлманско вероизповедание  не ми се струва най-адекватната и равнопоставена позиция на нашия общински съвет. Става въпрос за взаимоотношения между две държави.Трябва да предоставим тази помощ на институция, която е равностойна на бургаския общински съвет."

Даниела Божинова подчерта, че помощ трябва да има и за Сирия и предложи други 30 хиляди лева за бъдат гласувани за там.

 От общината,обаче,поясниха,че няма как да се преведат пари директно за сирийските граждани.

Бенчо Бечнев обяви, че ще дари заплатата си за пострадалите и прикани колегите си да направят същото.

 Васил Иванов от групата на БСП направи няколко предложения, като едно от тях бе 29 хиляди лева да даде Общината, а той да дари лично хиляда лева:

Не желая да правя помен с чужда пита, с парите на бургаските данъкоплатци. Ние да ги задължим, те да даряват. Всеки един бургаски гражданин, който желая да дари, може да го направи. Стига с този евтин пиар. Нека общинския съвет събере тази сума, да не натоварваме бургаските граждани.

Последваха изказвания на съветници от ГЕРБ Веселин Пренеров и Бойчо Георгиев:

"Дайте поне веднъж, поне днес, поне сега, да излезем като единни граждани, като хора от това заседание. Това не ни отива."

" Много хора откриха топлата вода, като разбраха, че има желание Общината да направи дарение и да подпомогне пострадалите.Сега станаха едни големи благодетели и тръгнаха да си даряват заплатите и да го казвам по 50 пъти. Един истински дарител, който го прави от сърце, той не ходи да тръби навсякъде какво е направил и какво е дал."

След това, Живко Госпидинов обясни, че БСП  се дистанцира  от предложението на Иванов и то не е на партийната група.

Зам.-кметът Красимир Стойчев показа,  съобщение, чрез което турската страна благодари на Бургас и гражданите за събраните помощи. Той подчерта, че към момента не са нужни храни и дрехи, а палатки, генератори и чували.


Пунктовете за дарения на Часовника и в плувния басейн са отворени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Водопроводна авария в района на ул."Иван Богоров" и бул."Демокрация" в Бургас

Сериозна водопроводна авария е възникнала на ъгъла на ул."Иван Богоров" с бул."Демокрация", съобщават от ВиК- Бургас.  Поради тази причина от 01:00ч е спряна водата в карето между улиците: ул."Иван Богоров", бул."Демокрация", ул."Цар Симеон 1" и бул."Сан Стефано" до отстраняване на аварията днес.

публикувано на 08.09.24 в 08:41

Работилници за деца „Усмихнати осмици“ ще се проведе днес в „Ченгене скеле“

Работилници за деца „Усмихнати осмици“ ще се проведе днес и на 15 септември от 11.00 ч в туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Това съобщават от Община Бургас. Не е необходимо предварително записване.  Децата ще изработват различни сувенири, ще декорират несесери и ще рисуват текстилни чанти.

публикувано на 08.09.24 в 08:16

В Елхово продължава празника "ЕКО кошница, моля!"

В Елхово и днес продължава празника "ЕКО кошница, моля!"  В него фермери и преработватели от региона предлагат своята продукция, да послушат фолклорна  музика и да се включат в работата на импровизирани ателиета. Организатор на двудневния празник е Местна инициативна група (МИГ) Елхово – Болярово. В изложението своята продукция представят  ферми от..

публикувано на 07.09.24 в 10:31

Фестивал на занаятите се провежда в Поморие

Фолклорен фестивал и фестивал на занаятите, и пазар на изкуствата "Дюкянът" се провежда в Поморие. Над 30 майстори и занаятчии предлагат продукцията си  - килимари, грънчари, кожар, ножар, ювелири, лютиери. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи, ще бъдат изложени различни обредни питки. За най-малките има безплатни занаятчийски работилници в специално..

публикувано на 07.09.24 в 09:58
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев за Съединението: Голяма страница от българската история, трябва да я празнуваме

"Това е най-мирното съединение, едно от най-мирните, които са се случили въобще на нашия континент. То е напълно вътрешно, напълно органично за нашите държавници по това време – без чужда помощ, без чужди намеси. България просто се превръща в това, което тя, така или иначе, е. (...) Тези луди глави, които седем, осем години преди това са..

публикувано на 06.09.24 в 13:50

Бургас отбелязва Съединението с концерт и военен ритуал

С военен ритуал на площад "Атанас Сиреков" в Бургас започнаха тържествата, посветени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  В него участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани. Музикалният съпровод на ритуала бе в изпълнение на Духов оркестър – Бургас с..

публикувано на 06.09.24 в 12:50

Двудневен празник събира производители и кулинари в Елхово

Двудневен празник „ЕКО кошница, моля!“ събира днес и утре в Елхово производители, преработватели и любители на чистите местни храни. Събитието е част от проект по който местната инициативна група Елхово – Болярово работи, поясни директорът Нели Кадиева. Детски кулинарни ателиета, концерти, песни и танци ще веселят жителите и гостите на..

публикувано на 06.09.24 в 12:20