Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вървим „По стъпките на Апостола“ с учениците от ОУ „Васил Левски“ в град Българово

| обновено на 20.02.23 в 12:48

С две състезания – за най-добър рецитал на стихотворение за Апостола на свободата и за най-дълъг лъвски скок учениците ОУ „Васил Левски“ в град Българово отбелязаха патронния си празник и годишнината от гибелта му.  Представяме ви училището в рамките на кампанията ни „По стъпките на Апостола“, посветена на 150 години от смъртта на един от символите на българската свобода – Васил Левски.

Убедихме се лично колко много знаят за биографията и революционната дейност на националния ни герой четвъртокласниците от школото.



А училището почти изцяло е с портрети и рисунки на Апостола, който ни гледа от всеки етаж и коридор. За годишнината от гибелта му още във фоайето ще ви посрещне експозиция с картички и рисунки на революционера, изработени от възпитаници на училището. На втория етаж пък е обособен цял кът, посветен на Левски, отново дело на децата


В момента в училището учат 77 ученици от първи до седми клас. С умиление учители си спомнят годините, когато там са се обучавали по 450 деца. Въпреки това преподавателският състав е доволен от своите настоящи ученици. „Имаме много добри деца, които всеки ден ни показват своето старание. Независимо, че са ни малко децата, те са възпитани и ученолюбиви“, казва директорът Сребрин Сребрев.  


Учебното заведение разполага със СТЕМ кабинет, създаден по национална програма. „Децата с голям интерес посещават нашите занятия, понеже там се случват много интересни неща. Там те създават проекти от лего роботи, отделно има роботчета, които управляват, роботизирана ръка“, разказва още директорът.

Големите ученици работят там по проект „Дигитални създатели“ - правят проекти от дигиталното да създават реалното, което се случва чрез 3D принтера.

Училището в Българово, носещо името на Левски е създадено през 1905 г., разказа Сребрин Сребрев. Обучение тогава започват 38 ученици, постъпили в първо отделение. Това се случва в къщата на Крум Боев - преселник от Айтос. А първата учителка идва от Пловдив. Интересен момент е, че училището започва своето съществуване под друго име – тогава то е носело името на княз Борис Търновски.


По-късно по повод освещаването на местната църква земеделецът Янаки Иванчев подарява на училището свое дворно място в центъра на селището за построяване на сграда на сегашното училище. Започва издигането на първи етаж. През 1935 година школото получава статут на основно прогимназиално училище. С датата 14 август 1943 г. е свързано преименуването му, започвайки да носи името на Васил Левски. Развитието му продължава с вдигането на втори етаж през 1962 година. Малко по-късно се разширява още дворът му чрез дарение на тази част, където сега се намира площадка за спортни дейности.


Убеден съм, че децата, младото поколение спазва заветите на Левски. Мисля, че личността му ги вълнува и вдъхновява, защото както той е казал „По делата им ще ги познаете“, а нашите ученици наистина много се стараят и всеки ден ни показват знанията и уменията си“, смята директорът Сребрин Сребрев.


Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Повече чуйте в звуковите файлове: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН дава 4 точки на учениците, на които се е паднала "проблемна матура"

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:17

1,5 милиона лева за обновяване на Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров”

Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще инвестира целево около 1,5 милиона лева в обновяване на базата и инфраструктурата на Колежа по туризъм, който се намира в парк „Езеро”.  Тя включва и х-л „Парк”, който също ще бъде преобразен. Ректорът на висшето училище проф. д-р Христо Бозов посочва, че сградният фонд не е..

публикувано на 21.05.24 в 08:55
Галин Цоков, министър на образованието

Ректори и синдикати на среща в МОН за повишение на заплатите в университетите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите потвърдиха, че..

публикувано на 21.05.24 в 07:53

Ученици от Строителната гимназия в Бургас спечелиха 1 място в архитектурен конкурс

Във Велико Търново се проведоха тематичните финали на проект „Аз мога да строя - DELECTO“ на Камарата на строителите в България, подкрепен и от други браншови организиции. Участваха 62 ученици, разделени на 13 отбора. Те представяха строителните гимназии от осем града – Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Монтана...

публикувано на 20.05.24 в 14:35

В университет "Проф. д-р Асен Златаров" денят е неучебен, но работен - остават в протестна готовност

В бургаския университет „Професор д-р Асен Златаров" 20 май е обявен за неучебен, но работен ден. С решение на академичния съвет за това е спусната заповед на ректора по предложение на Съвета на ректорите, поясни доцент Павлина Милушева, председател на синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ в университета: "ВОН-КНСБ като синдикална организация за..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

МС осигурява 80 млн. лв. за възнаграждения в държавните висши училища

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са вече приети от МС. Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително..

публикувано на 20.05.24 в 09:25

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:49