Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Христо Габеров събира Родопите и Африка в Бургас

| обновено на 21.02.23 в 14:49

Христо Габеров представя в галерия "Ателие R” в Бургас картини, вдъхновени от загадъчната Африка и мистичните Родопи. Преди повече от 2 десетилетия художникът изминава с велосипед 16 500 километра през 23 държави до Южна Африка, а впечатленията си и днес пресъздава в творчеството си:

"Родопската тема идва от това, че живея в Кърджали, заобиколен съм от магическата родопска планина. А вече в продължение на 23 години продължавам да се връщам към Африка, да я преоткривам, да претворявам. В момента развивам контраста между лицето и релефа-африкански врати с африкански кралици ги съчетавам с различни физиономии на животни. Ползвам релефа за по-голямо въздействие-истинските релефи на вратите, козините на животните, голяма част е посветена на масаите-ползвам структурата на тяхната кожа. Обратното на всичко това са Родопите-те са в монохромна гама, всичко е кафеникаво, сивкаво." 


Аз съм пресечената точка на тези два свята, затова изложбата е под надслов „Моят свят“, пояснява Христо Габеров. 

Христо Габеров е роден в Кърджали през 1973. Завършва изящни изкуства, специалност живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Член е на Съюза на българските художници от 2000 г. През годините участва в много групови и самостоятелни изложби. Негови творби са собственост на частни колекционери от Португалия, САЩ, Холандия, Южна Африка и др.


На 2 септември 1999 художникът Христо Габеров, заедно с пътешественикът Володя Сорокин, предприемат пътуване с колела до Южна Африка под егидата на Атлантическия Клуб. Те минават през Близкия Изток – Турция, Сирия, Йордания, Израел, Палестина, Египет – 5 500км за два месеца и половина. Прелитат разстоянието от Кайро до Найроби, Кения. След това отново на колела преминават през Кения, Танзания, Малави, Мозамбик и Зимбабве до Южна Африка – общо 7 000км. Пътешествениците се връщат обратно в Европа със самолет от Йоханесбург до Лисабон. Отново тръгват с колелата, навъртайки 4 500км из Европа. За 300 дни велосипедистите изминават 16 500км през 23 държави на три континента и се завръщат в София на 16 юни 2000 г.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42