Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уроците на Юлия Огнянова-майка Кураж на българския театър

На 22 февруари се навършват 100 години от рождението на знаменитата режисьорка

| обновено на 22.02.23 в 13:05

100-годишнината от рождението на режисьора Юлия Огнянова беше отбелязана в Бургас. Инициативата под надслов „Уроците на Юлия Огнянова - Академия за достойнство” събра в Кукления театър на морския град нейни студенти, изследователи на преподавателската и творческата й дейност. Наричат я „Желязната лейди на българския театър“, определят я като новатор и явление. Пътят й започва от драматичния театър в морския град.

Годината е 1957 г., когато Юлия Огнянова постъпва на работа в ДТ „Адриана Будевска” като драматург, но много скоро е провокирана от колегата ѝ Леон Даниел да се пробва като режисьор. Нейното представление „Майка кураж” е първата постановка по пиесата на Бертолт Брехт, поставена в България. Успехът е голям и привлича публика както от страната, така и от чужбина. До Юлия Огнянова на афиша има още три имена - Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов. Наричат ги „великолепната четворка“, която създава най-силния период в Бургаския драматичен театър. За този период Юлия Огнянова казва:

"Три години бяха като един 3-годишен меден месец в Бургас. Всеки ден беше радостен, всеки ден нещо се правеше." 


Румяна Емануилиду е автор на 7 книги за работата и живота на Юлия Огнянова, сред тях „Уроците на Юлия Огнянова“, „Юлия и клоуните“, както и „Завещаното от Юлия Огнянова“:

"Думата "Бургас" за Юлия отваряше врати, защото тук започва нейния живот реално в театъра. Прави първата си театрална постановка с един от поетите, които влизат като нови в театъра Иван Пейчев с "Всяка есенна вечер", тук е втората й постановка "Крал Пиф-Паф, но не е там работата, с която въвежда театралната клоунада в българския театър. 15 години работихме по тези книги. Остана незавършена "Юлия и Брехт". Няма как да не бъдеш провокиран от такава личност. Ти самият усещаш, че вече си друг човек-до срещата с Юлия Огнянова и след срещата с Юлия Огнянова. Всичко, което тя казва в книгите, е с много голям смисъл за години напред."   


Когато идеологията се намесва в изкуството, великолепната четворка в морския театър е разформирована. През 60-те Огнянова пренася търсенията си върху театрално-клоунадния модел в Кукления театър. През 1981 г.  поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ. За наследството на Юлия Огнянова говори Христина Арсенова, директор на Държавния куклен театър в Бургас и нейна студентка:

"Тя разработва нов сценичен език-разбираем, но и плашещ за някои, той говори иносказателно, но и достатъчно ясно истини от съвремието. Въвежда понятието "плебейска естетика", защото нейният театър черпи вдъхновение от народната мъдрост, народното творчество, обичаите, кукерските игри. Тя е неоспорима съвест на театъра. Нейното мнение тежи. Учениците на Юлия-режисьори и актьори, това е най-голямото наследство, което тя остави на българския театър."


Сред учениците на Юлия Огнянова са имена като Теди Москов, Александър Морфов, Антония Врид, Леонард Капон, Велимир Велев, Мариета Ангелова, Мая Новоселска и много други. Наричат я „Майка кураж“. Петър Тодоров, съосновател на фондация „Театър в куфар“, която продуцира едноименния фестивал, председател на Център за изкуства „За  Родопите“, създател на фестивала за танцов и визуален театър в Бургас "Ерата на Водолея", разказва:

"Тя никога не е напускала сърцето ми! Беше майка за всички нас. Ние, нейните ученици, бяхме нейните деца. Нашите часове по режисура се провеждаха в нейния дом-ние отивахме там в 9 сутринта, стояхме до 21 часа. Тя готвеше за нас. Времето минаваше неусетно. Самата тя не желаеше да идва много в академията. Всички я наричат "професор Юлия Огнянова", но тя нямаше академични титли, защото не искаше.Тя живееше в собствен свят, който се състоеше единствено от идеи и идеали."


Истински театър с прави не с пари, а с идеи, прави се тогава, когато те стяга чепика, както е казвала Юлия Огнянова. В това вярва и основателят на театър „Кредо“ Нина Димитрова, която се връща към един от уроците й от сцената в Бургас:

"През 1991 година, когато започнахме да правим "Шинел", работата не вървеше, бяхме изпаднали в истерия. Аз клечах в една клетка и пеех "Одата на радостта". Зуекът ме питаше от другата страна-що пееш, аз му отговарях-де да знам, защото съм свободна. Той-е, как ще си свободна, нали си вътре. Аз-обаче мога да изляза. И застинахме, заедно с разбрахме, че сме открили нещо. Когато Юлия дойде, тя от време на време обичаше да идва, както казваше-да удари едно рамо. Думите й бяха-"Деца, вие сте събрали спектакъла в шепа." И до ден днешен като питам някой режисьор за какво му е спектакъла и ако той нe ми събере този спектакъл в шепи-като отворя, ако не разбирам какво виждам вътре, ми е ясно, че няма смисъл да му гледам представлението. Какво е Юлия за мен-тя е светицата на българския театър и бомбаджийката на българския театър. Тя заложи в 80-те години бомба със своите ученици, която изгърмя 90-те и още се чуват, както се казва, отгласите от гърмежите."


Със спомени се включиха още Съби Събев и Христо Симеонов. Дигитална изложба и документален филм, посветени на знаменитата режисьорка бяха част от събитието. Публиката видя и представлението „Филифьонката“ с режисьор Петър Тодоров, получил през 2019 г. наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добър куклен спектакъл. 

Честването е по инициатива на Държавен куклен театър – Бургас, Издателска къща „Знаци” с партньорството на Община Бургас.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Публиката избра „Ти ми обеща“ на ВА "HighLight", журито отличи „Булевардът“ (ВИДЕО)

Песента "Ти ми обеща" получи наградата на публиката от 41-то издание на конкурса Фестивал "Бургас и морето" . Тя е по текст и аранжимент на Петър Алексиев и вокален ансамбъл "HighLight". Песен, посветена на емблематичния бургаски булевард „Богориди“, спечели наградата на журито от 41-то издание на Националния конкурс „Бургас и морето“...

публикувано на 29.07.24 в 00:21

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06