Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кукер без маска" представят днес в Малко Търново

| обновено на 26.02.23 в 08:39

В Малко Търново днес ще се проведе Кукеровден или т. нар. странджански Кукер без маска. След тригодишно прекъсване обичаят отново ще бъде спазен, написа във фейсбук страницата си кметът на общината Илиян Янчев.

„Участниците в групата на Белия кукер обявиха предварително, че събраните средства тази година ще дарят в помощ на малкия Стефчо! Поздравления за взетото решение, момчета! Ще ви очакваме на Сирни Заговезни!“

Празникът ще е на пл. Преображение от 9.30 ч.  Ритуалите заораване и Пали кош ще бъдат представени в пространството до православния храм в 17.30 ч.  

„Кукер без маска“ е признат за най-древното проявление на тракийския бог Дионис от много български фолклористи и изследователи на тракийската древност. Белият кукер се чества на Сирни Заговезни, образът е Бог, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Друг характерен празник на наследниците на рупската общност в Странджа планина е Пали кош, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

обновено на 19.07.24 в 14:10

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

обновено на 19.07.24 в 14:09

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

обновено на 19.07.24 в 14:09

Цигулари и солисти от страната и чужбина се събират в Бургас

Четири концерта ще бъдат представени на почитателите на класическа музика в Бургас. Те са част от проекта на фондация "Арденца", финансиран от Национален фонд култура в партньорство с Община Бургас. Една седмица се провеждат майсторски класове в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ , където млади музиканти усъвършенстват своите клавирни и струнни..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20

Парк фест „Чета и плета" събира творци в Борисовата градинка в Бургас

Петото издание на фестивала "Чета и плета" отново ще даде сцена за изява на млади таланти, ще събере творци от всички поколения и ще се превърне в празник на изкуствата. По покана на организаторите Читалище „Любен Каравелов 1940“ в събитието ще участват над 30 творци, които ще превърнат със своето изкуство лятната вечер в празник. Във фестивалната..

публикувано на 19.07.24 в 10:00