Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири документални филма показват на София филм фест на брега

Снимка: Pixabay

Акцент в 21-то издание на София филм фест на брега е документалното кино. В рамките на фестивала, който започва на 30 март, ще бъдат показани четири документални ленти.

“Повелителят на горите” с реж. Фолкер Шльондорф е портрет на Тони Ринаудо , открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони . През 2018 г. е удостоен с т. нар. алтернативна Нобелова награда. Филмът ще даде начало на София Филм Фест.

Друга лента, която могат да гледат бургазлии е “Цялата красота и кръвопролитие” на носителката на “Оскар” Лора Пойтръс. Филмът  разказва за живота на Нанси Голдин, световно известна фотографка и активист, която в края на миналото десетилетие започва кампания срещу фамилия Саклърс – собственици на фармацевтични компании, произвеждащи опиоиди. Голдин призовава световните центрове за изкуство – като Гугенхайм, Лувър, Националната портретна галерия в Лондон, музеите Тейт – да не приемат даренията на Саклърс в знак на протест срещу тяхната дейност, чиито резултат е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век. Филмът е носител на “Златен лъв” във Венеция и има номинация за “Оскар” в категорията за най-добър документален филм.

И една родна история - „Една провинциална болница” с режисьори Илиян Мелтев, Иван Чертов и Златина Тенева е посветен на Covid-ежедневието в болницата в Кюстендил. Екипът на българо-германската копродукция прекарва повече от 70 дни в коронавирусното отделение, за да заснеме този филм. „Погледът към обстановката в една обикновена българска болница е опит да насочим вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и чрез заснетите ситуации да документираме реакциите на хората при сблъсъка им с непознатата заплаха“, споделят авторите. Илиян Метев е добре познат на българската публика с игралния си филмов дебют „3/4“, който спечели престижния „Златен леопард“ в конкурсната програма „Режисьори на настоящето“ в Локарно през 2017, а на следващата година му бе връчена и голямата награда „София – Град на киното“ за най-добър филм. Премиерата на документалния му филм „Последната линейка на София“ бе в „Седмица на критиката“ в Кан 2012, като няколко месеца по-късно печели приза за най-добър документален филм в Карлови Вари. За останалите режисьори Иван Чертов и Златина Тенева,„Една провинциална болница“ е дебют.

Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров за първи път се появяват не само като съсценаристи, но и като сърежисьори в най-новия си документален филм „Герой на нашето време“. Техният герой е строител, чиято нравствена му система често влиза в противоречие с обществото.  Световната премиера на „Герой на нашето време“ бе в програмата на филмовия фестивал в Солун през 2022 година.

“София филм фест на брега” за пета поредна година организира Киноклас, чиято тема тази година също е документално кино. Крайният срок за записване е 25 февруари. 


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание се провежда в дните от 19 до 25 юли . Прожекциите са с вход свободен в Културния дом на НХК и на откритата сцена „Охлюва“. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата..

обновено на 21.07.24 в 12:07

Класически концерт с международно участие на "Флората" тази вечер

Тази вечер концерт, който ще се проведе в залата на Експозиционен център „Флора“ от 20 часа събира международна група музиканти: Павел Берман - цигулка (Швейцария), Галина Койчева - Мирчева - цигулка, Огнян Константинов - виола, Ромен Гариу - виолончело (Франция-Германия) и Даниела Дикова - пиано за изпълнение на пленителните Габриел Форе - клавирен..

публикувано на 21.07.24 в 11:50

Лятно кино „Яворов“ в Поморие предлага разнообразие от филми до 25 юли

Лятно кино „Яворов” в Поморие посреща зрители под богатия си звезден купол. Програмата днес включва от 21:00 ч. –„ Аз, проклетникът 4“ - анимация, комедия – 90 мин., а  от 22:45 ч. е „Покажи ми луната“ - комедия, романтичен – 127 мин. 22.07.2024 г. /понеделник/ 21:00 ч. – Грейси и Педро: пухкаво приключение /анимация – 80 мин/ 22:30 ч. –..

публикувано на 21.07.24 в 10:44