Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С богата програма ПГЧЕ "Васил Левски" отбелязва 60 години (снимки)

На 19.02 ръководството и инициативният комитет на ПГЧЕ “Васил Левски“ представиха пред обществеността официалната програма по случай отбелязването на 60-годишнината на училището.

Празничният календар от събития е изключително богат - кампанията, под мотото „Пролог към света“, показва пред обществеността многообразието от дейности в гимназията и цели да държи буден спомена за безсмъртното дело на патрона си – Васил Левски. Събитията се случват не само на територията на училището и идеята е да бъде включена градската общност чрез голям аспект от дейности – изложби, състезания, викторини, флашмоб, спортен празник, шествия, концерти, конкурси. Финалният празничен концерт на 06.06.2023 ще ознаменува тържеството на една споделена емоция, преживяна от всички партньори в съвместните и успешни начинания и дела-в мисията да следваме и пазим завета на Апостола.

19 февруари е патронен празник на ПГЧЕ, но за всички е ден, в който не празнуват, а отдават почит към най-големия национален герой на България – Васил Левски. Честванията стартираха с флашмоба „60 - години пролог към света“. Атрактивното събитие беше заснето с дрон и ще бъде споделено в сайта и в социалните медии на училището. Спортният празник, проведен на територията на училището показа силата и духа на възпитаниците му да побеждават с достойнство. На тази паметна дата всички учители и ученици на ПГЧЕ “Васил Левски” се преклониха пред паметника на Апостола в двора на училището с поднасяне на венци и цветя. По традиция присъстващите преживяха вълнуващ, изключително въздействаш рецитал, изпълнен от гимназистите и подготвен от техните учители.

Официални гости на събитието бяха: Петя Петрова-началник РУО – Бургас, родители, представители на Обществения съвет и Училищното настоятелство, бивши учители и ученици на гимназията. По повод 60-годишния юбилей Петрова поздрави колектива и връчи на директора почетен плакет на РУО –Бургас.

“С гордост носете в сърцата си патрона на училището, припомняйте си тези думи със силата, която те носят, за да успеете да запазите свободата на духа, която всички ние бленуваме. Вашето училище определено заема достойно място в системата на училищното образование в град Бургас и област Бургас. Днешният празник е знак за натрупан положителен опит и доказва, че работата с учениците заслужава и получава необходимото внимание“

Директорът на Гимназията Весела Иванова в своето слово сподели:

„60 години не са много, но не са и малко за едно училище, което възпитава и дава своя принос в развитието на българското образование, училище, носещо името на най-българския син-Васил Левски. За нас това е чест и отговорност. Нашият патронен празник е различен, защото днес не празнуваме, а почитаме, скланяме глава и коленичим в знак на преклонение. Защото смъртта на най-достойния не е повод за празнуване, а за преклонение, за осъзнаване, че преди да се гордеем с подвига му, трябва да сме достойни за него“

За първи път на този ден бяха представени два от новите символи на гимназията – новото знаме по проект на Йордан Ангелов- учител по изобразително изкуство в гимназията и химна на училището по текст на учители от училището- Антония Янакиева, Радка Гешева и Милена Андонова, музика- известен бургаски композитор и певец –Димитър Атанасов.

Началникът на образователния инспекторат и гостите посетиха всички секции и разгледаха с особено внимание разработките на ученици и учители. Разнообразната програма включваше представяне на селекционерска сбирка на литература, посветена на Васил Левски. Всяко място в гимназията оживя с делото на Апостола - състоя се представяне на дигиталната книга за Апостола, учениците съпреживяха литературно четене на откъси от книгата на М.МакДермот и Неда Антонова във фоайето на 2 - етаж в изпълнение на ученици рецитатори. В кабинета по информационни технологии се състоя представянето на Дигиталния шрифт "Почеркът на Левски", а подредената изложба с книги за Васил Левски от миналия век очарова всички присъстващи.

Честването на 19.02. е началото на поредица от събития, финалът, на които е датата 06.06., когато с концерта „60 г. Пролог към света“ гимназията ще сподели тържеството си празничен концерт, подарък за бургазлии и гостите на града по случай годишнината на ПГЧЕ “Васил Левски“.

Това, което предстои на 22.02.2023, тази година Ден на розовата фланелка, е инициативата "Речник на Доброто". В Деня против тормоза ще бъде представена книгата, създадена от листи на Доброто от всички паралелки. Да измислят своите думи за толерантността и подкрепата бяха провокирани гимназистите в специални тренинги, в които с класните си ръководители успяха да сътворят своите послания, които ще останат в страницата на историята на любимото училище.

На 23.02 и 24.02 учениците от гимназията ще се срещнат със Зоя Де Гоа, преводач на книгите на Мерсия Мак Дермот „Имало едно време в България“, за да коментират Словото за Левски.

Поредицата инициативи на гимназията продължават до юни, те са включени в празничния календар на честванията.


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Казаков с учителките си по математика и български език и литература.

Единственият поморийски седмокласник със 100 т.: Нямаше да успея без учителите

„Гордея се, че съм от този красив град. Благодаря на моите учители за цялата подкрепа и за всички усилия, защото без тях нямаше да постигна тези резултати. Надявам се да не ги разочаровам и да продължа да представям Поморие подобаващо.“ Това сподели единственият поморийски седмокласник с максималните 100 точки на националното външно оценяване по..

публикувано на 12.07.24 в 15:23

Излезе първото класиране за гимназиите

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас. Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.

публикувано на 12.07.24 в 14:57
Ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов.

БСУ се възпротиви на промяна в името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Ръководството на Бургаския свободен университет (БСУ) се възпротиви на промяната в името на държавния „Проф. д-р Асен Златаров“, поискана от ректора му проф. д-р Христо Бозов.  Т ой потърси подкрепата на Съвета за това ръководеният от него Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да се преименува на Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“..

публикувано на 10.07.24 в 12:08

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 09.07.24 в 11:30

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00

Бургас е трети по успех в България на изпита по математика след 7. клас

Област Бургас е с третия най-силен резултат в България по математика от изпита след  7. клас. Това показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, съобщи Регионалното управление на образованието в града. На първите две места са  София и Варна. На националното външно оценяване по български език и литература областта е на шесто..

публикувано на 08.07.24 в 08:41

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14