Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на ученици от ОУ „Ал. Георгиев Коджакафалията“ спечели първо място в конкурса „Млад благотворител 2023“

Проектът „Рециклирай с кауза“ на ученици от ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" е победителят в националния конкурс „Млад благотворител“ организиран от фондация "Благотворител". Екипът, който го е създал включва седмокласниците - Десислава Спасова, Сияна Костадинова, Юлия Стойкова, Юлия - Чезара Стайкова, Диляна Видева, шестокласниците от екоклуб „Климатът и аз“ - Елена Пеева, Ива Костадинова, Калина Обретенова, Марк Дончев, Николета Славова, Симеон Томов, Стефани Костадинова, Даниел Вълчев, Франка Янсен. Ръководителите на екипа са г-жа Грета Стоянова и г-жа Таня Сребрева.


Проектът включва разделно събиране и рециклиране на хартията в училище. След това тя се използва за направата на красиви сувенири (книгоразделители и мартенички) или STEM помагала за по - малките ученици. Всеки предмет, изработен от ръчно направената хартия има специална част със семенце, която може да бъде засадена. За да не се уврежда семенцето, то е залепено с еколепило от мляко. За да се затвори кръговрата на хартията учениците планират със събраните средства от продажбата на ръчно изработените сувенири от рециклирана хартия да се закупят нови книги към Народно читалище "Асен Златаров 1940" -Бургас.


Учениците от проекта с гордост съобщиха, че са успели да продадат всички направени от тях мартеници от екохартия и събраната сума от 274 лева ще бъде предоставена за каузата им.

В конкурса "Млад благотворител 2023" са участвали проекти в четири категории - Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда, Съхраняване на музикалното наследство на България, Екология /опазване и грижа за околната среда/ и Иновативно предприемачество с кауза. Проектът на децата от бургаското училище ще е един от финасираните за изпълнение през 2023 година и за първото място получава 1 500 лв. 

презентацията на проекта може да гледате във видеото:


''Рециклирай с кауза''

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски студенти ще тестват мобилно приложение в проект с King's College Лондон

Студенти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще тестват мобилно приложение, разработено в рамките на проекта GoGreenRoutes по програма „Хоризонт“, информират от ВУЗ-а. Мобилното приложение е насочено към развиване на ключови психологически умения и подобряване на връзката на участниците с околната среда. От университета ще се включат студенти..

публикувано на 19.02.24 в 10:52

Два водещи университета планират обща специалност

Обща магистърска програма с работно заглавие „Технологии на витража“ бе обсъдена между университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и Националната художествена академия. На срещата проф. Севдалина Турманова, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Светозар Бенчев, директор на филиала на НХА в Бургас, дискутираха възможностите това да се случи в..

публикувано на 17.02.24 в 14:04

Бургас с трима призьори на състезание по творческо писане на английски език

Над 3900 ученици от 185 училища в цялата страна участваха в Четиринадесетото национално състезание по творческо писане на английски език.   Бургас има трима призьори. Това са:  Валерия Коджаиванова от ОУ „Петко Р. Славейков“, която завоюва второ място,  Еми Георгиева от АЕГ „Гео Милев“, която е на първо място, и  Мария Тодорова от ПГРЕ „Георги..

публикувано на 15.02.24 в 12:18

Увеличават паралелките с дуално обучение

Увеличават паралелките с дуално обучение в Бургаска област. Разкриват се и нови 8 професии/специалности след VII клас , съобщава от Областната администрация след като съставът на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие прие предложенията на РУО-Бургас за държавния план-прием. В област Бургас за учебната 2024/2025 г. прием в VIII..

публикувано на 14.02.24 в 16:59

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ със собствен студентски вестник

Нов студентски вестник ще издава Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.  Инициативата е на студенти от всички курсове на специалност „Българска филология“, подкрепена от Студентския съвет и от неговото административно ръководство. Изданието ще е с названието „Fatum“, а слоганът, който ще стои под всеки брой е „Съдбата обича смелите“...

публикувано на 14.02.24 в 13:32

Бургаски ученици от Строителния се грижат за цветя в Севиля

Ученици от Строителната гимназия в Бургас се грижат за екзотични цветя в общински разсадник в Севиля, Испания. ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас изпълнява проект  „Европейски опит за нашата професионална и житейска реализация“ по програма Еразъм+.  Проектът предоставя възможност за практическо обучение на 25 ученици от специалностите „Строителство и..

публикувано на 13.02.24 в 15:56

75% от младите учители напускат до 5 г.: наставници ще борят текучеството на кадри в Бургас

Педагогическите специалисти излизат от университетите с добра теоретична, но недостатъчна практическа подготовка и сблъсъкът с реалността на класната стая ги кара да напуснат системата. На национално ниво по данни на Световната банка за България 75% от новопостъпилите се отказват от учителството в рамките на първите си пет години пред черната..

обновено на 12.02.24 в 16:44