Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът продължава да атакува в Бургас, благоприятства го мекото време


По-дългата грипна вълна тази година се благоприятства от мекото и променливо време. Според лекари в Бургас тежките случаи са при възрастните хора. Сред усложненията са гнойни ангини, синуити, пневмонии, не рядко се стига и до настаняване в болници. 

Макар и в средата на март голяма част от пациентите на д-р Пламен Панайотов са с оплаквания, характерни за грипа.

„Има доста болни пациенти. Най-често има най-много хора в понеделник и вторник, защото явно петък вечер, събота, неделя се събират доста хора, които имат такива оплаквания. Основно се ангажират горни дихателни пътища, с болки в гърлото, с ларингитни и трахеитни прояви, висока температура и обща отпадналост, уморяемост, безсилие, което е характерно“

По-тежко протичане грипът има при възрастните.

Някои възрастни хора ни изненадват с много сериозен бронхоспазъм, с хрипове в гърдите, с нужда от по-интензивно лечение, при което да се правят рентгенографии и консултации с белодробни лекари“

Доминиращи в момента са грипните вируси, изолирането им показва най-чесо грип А, понякога грип Б и много рядко ковид. Обичайното лечение е с антивирусни средства, които показват ефективност при вземането им 24 до 48 часа от първите прояви.  

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служители на РЗИ помагат за осъществяването на достъпа до здравното досие на гражданите

Всички граждани, които желаят да имат достъп до електронното си здравно досие, но нямат електронен подпис, могат да потърсят за съдействие три институции. Това са РЗИ, Районната здравна каса и "Информационно обслужване" в Бургас. Техни представители ще помогнат на гражданите. Достъп осъществяваха днес от здравната инспекция на площад "Тройката"...

публикувано на 04.09.24 в 14:32

И РЗИ-Ямбол с кампания за е-здраве днес и утре

Днес и утре служители на Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще проведат кампания за  необходимостта от използването на електронното здравно досие.  Кампанията ще се проведе съвместно със служители на Информационно обслужване, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева: „Които пред община Ямбол от 10 до 12 и от 14 до 16 часа ще осигуряват..

публикувано на 04.09.24 в 09:14

РЗИ-Бургас с информационна кампания за електронното здравно досие и приложението "еЗдраве"

РЗИ-Бургас ще проведе днес и утре информационна кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението еЗдраве, разработени от Министерството на здравеопазването. Всички български граждани над 18 години, които нямат електронен подпис /КЕП/, вече ще имат достъп през смарт устройство телефон, таблет до личното си електронно пациентско..

обновено на 04.09.24 в 08:11

Бъдещи медици работят като болногледачи в УМБАЛ Бургас

Бъдещи лекари, медицински сестри и акушерки работят в УМБАЛ Бургас докато следват. Те са назначени като болногледачи и имат възможност да се грижат за пациентите и да усвояват практически умения по време на обучението. В момента работещите студенти са 36, има и още желаещи, съобщиха от отдел "Човешки ресурси" в болницата. След като завършат,..

публикувано на 03.09.24 в 12:05

Изписването на цялата терапия за хронично болни на една рецепта вече не е задължително

Изписването на цялата терапия за хронично болни пациенти на една рецепта няма да бъде задължително, а ще се случва по преценка на лекуващия лекар. Това предвиждат окончателните нормативни промени на здравното министерство, които влизат в сила от днес, 1 септември. С тях се въвежда възможност за частично изпълнение на рецепта за медикаменти, заплащани от..

публикувано на 01.09.24 в 09:00

Предстои развитие на телемедицината в Бургас

Съфинансиране от над 244 000 лева ще осигури Община Бургас за изграждане на 5G и Edge инфраструктура за по-добра здравна грижа в областта. Това реши местният парламент на днешната сесия. Докладната записка е внесена от кмета Димитър Николов. Общината ще се присъедини към консорциума по проекта, за да се осигури успешна свързаност и възможност за..

публикувано на 30.08.24 в 16:18

РЗИ и Комисията за потребителите със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще предаде..

публикувано на 29.08.24 в 14:15