Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини в Ямболско дофинансират социалните си услуги

Снимка: Ани Петрова

Инфлационните процеси и липсата на приет годишен бюджет затруднява дейността на Социалния домашен патронаж в общини от Ямболска област. Услугите месечно се дофинансират от местните бюджети, за да не се увеличават таксите на потребителите.

Повишените цени на хранителните продукти и горивата затрудняват дейността на Социалния патронаж. Липсата на приет общински бюджет налага строги ограничения, подчерта зам.- кметът на Стралджа Гроздан Иванов.

В момента нямаме право да харчим повече от 1/12 , колкото сме харчили миналата година. Тоест ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, сега можем да изхарчим точно толкова. Какво обаче се случва, ако миналата година сме могли да купим примерно Х кг зеленчуци, сега е Х делено на две. И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните – ще спрем да ви храним или да вдигнем таксите.

Кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов обясни, че през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 хил. лева, за да могат таксите да останат 3,20 ст на ден. 

До края на годината са около 60-70 хил. лева, които са допълнителни средства, които при приемането на бюджета, когато дойде време трябва да бъдат предвидени, за да може да остане тази услуга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Приморско ще почистват района около "Стамополу"

Сдружение "Възлюби" и Община Приморско организират в четвъртък, 22 август от 17:15-19:30ч. акция за почистване на района около блато "Стамополу" . Организаторите призовават граждани и гости на Приморско,  както и от фирмите, общинските структури, социалните и културните институции да се включат активно в грижата за чистотата на Приморско и..

публикувано на 17.08.24 в 14:17
архив

ВиК ремонт променя движението по „Янко Комитов“ от понеделник

Община Бургас съобщи, че във връзка с прокопаване на ул. „Янко Комитов“ за реконструкция на ВиК мрежата на Бургас, от 11:00 часа на 19.08.2024 г. (понеделник) до 30.09.2024 г. (понеделник) се въвежда временна организация на движението на превозни средства.  Ще бъде затворено платното от страната на жилищните блокове в ж.к. „Славейков“ преди..

публикувано на 17.08.24 в 11:40

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риск от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Събитието се провежда под..

публикувано на 17.08.24 в 10:29

Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!

Национален възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе тази събота, 17 август в местността Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Изложба на стари оръжия,..

обновено на 17.08.24 в 09:37

"Ден до пладне" на 17 август:

Съботният ден край морето на юг ще бъде слънчев, поне такъв ни го обещават синоптиците. По Черноморието ще духа умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 26°-28°.  В предаването днес ще чуете: - На Петрова нива днес ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод 121..

публикувано на 17.08.24 в 09:04

Дете от ямболско село върна портфейл с пари на собственика му

Осемгодишно момче от ямболското село Завой намери и върна портфейл с над 1000 лева и документи. Гого е едно от шестте деца в многочленно семейство в село Завой. Преди дни той си играел в близост до дома си, където намира портфейл, но дори не го отваря: „Аз не отворих портфейла“ И заедно с баба си го носят на живеещия в съседство Симеон Велков,..

публикувано на 17.08.24 в 07:47
архив

Жителите на село Попович за трета събота затварят пътя Варна-Бургас

За трета поредна събота жителите на варненските села Попович и Дюлино, община Бяла, област Варна, организират протест, заради незавършен авариен ремонт и въстановителни работи по пътно платно и настилка на общински път VAR 2071/III-906/ Дюлино–Попович–Гранична община (Бяла Несебър)- /I-9/ на територията на община Бяла. Финансирането е с постановление на..

публикувано на 17.08.24 в 07:15