Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Алпинист ветеран от Сливен със заявка да покори три осемхилядника

Снимка: Стоян Радев

Алпинистът ветеран от Сливен Господин Динев  днес тръгна към Хималаите, където ще предприеме изкачване на три осемхилядника. Първият връх в програмата му е връх Анапурна, където вече е бил в състава на национална експедиция през 1989 година, следва връх Дхаулагири и накрая връх Макалу. 

Динев ще се отправи към Турция, където с полет до Катманду ще се присъедини към международната експедиция. Предвидил е всички изкачвания да са без кислородни бутилки. 

"Да пробием в алпийски стил без кислород. .. Това е най-вероятно най-голямата мечта на всеки алпинист да усети предизвикателството на самите осемхилядници,където по разредения въздух може да почувстваш най- добре къде си – в космоса!"

Алпинистът споделя, че ще посвети тази експедиция на приятелите си, които са му помогнали. 


Той бе изпратен от своите приятели, съмишленици и близки от централния площад Хаджи Димитър в родния му град с пожелания за здраве и добро време, както и да го посрещнат през месец май на същото място. 

 "Успешно изкачване. Това е най-важното и успешно връщане, живи и здрави!;"  

"Жив и здрав да се върне и да го посрещнем пак  от тук, от където е тръгнал!"  

Очаква се Динев да се завърне в България на 27 май. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха новата най - красива омъжена жена на Бургас

Новата носителка на титлата Мисис Бургас е на 24 години и е най- младата участничка в тазгодишния конкурс за красота. Татяна Ламбова спечели безапелационно сърцата на журито и грабна короната. Мисис Бургас 2023 г е щастливо омъжена и е майка на 11- месечно бебе. Русокосата красавица е петкратен шампион на България по спортни танци, била е в топ 10 в..

публикувано на 27.03.23 в 13:30

Приемат се заявки за участие в Детския фолклорен събор в Болярово

Двадесет и третото издание на Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири" ще се проведе на 3 юни в Градския парк в Болярово.  Заявки за участие се приемат до 19 май. Съборът в Болярово се организира под патронажа на кмета на общината Христо Христов. Посвещава се на популярната тракийска певица Елена Граматикова и на..

публикувано на 27.03.23 в 11:33

РИОСВ Бургас обявя конкурс за рисунка за Деня на Земята

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, в партньорство с Община Бургас и Читалище „Христо Ботев 1937“, обявяват 6-ти национален конкурс за рисунка на тема: „Нашата планета се задъхва от пластмаса - ние сме част от решението“. Той се провежда по повод отбелязването на Международния ден на Земята 22 април и 50-тата годишнина от..

публикувано на 27.03.23 в 11:19

Капибари са най-новото попълнение в бургаския зоопарк

Един мъжки и три женски от вида капибара са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас. Младите животни вече са адаптирани към новия си дом.  Екзотичните гризачи са единствени от своя вид в България. Управителят на Зоопарка Кръстьо Дъбов каза за БНР-Бургас, че е трябвало да изчакат 6 месеца, за да може капибарите да бъдат транспортирани в Бургас...

публикувано на 27.03.23 в 08:30

Ирина Ганчовска бродира бижута, часовници и картички

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние..

публикувано на 26.03.23 в 17:30

Избират най-красивата омъжена бургазлийка в конкурса "Мисис Бургас 2023"

Социалната кауза, която ще бъде подкрепена от конкурса "Мисис Бургас" тази година е свързана с кърменето. Ще бъдат закупени и поставени на няколко места в морския град специални пейки за майки - кърмачки. Това е и кампания на националния конкурс "Мисис България", съобщи Ваня Кирова, организатори  и лицензиант на конкурса за Бургас.    "Десет..

публикувано на 23.03.23 в 10:30

Първите саблеклюни пристигнаха в Поморийската лагуна

Тази година астрономическата пролет съвпадна с пристигането на първите саблеклюни в Поморийската лагуна. При редовния мониторинг на 20 март бяха наблюдавани 15 птици на остров пред Музея на солта, възстановен по време на консервационната бригада през септември 2022 г. и общо около 30 птици от вида бяха установени в цялото езеро.  Саблеклюнът..

обновено на 22.03.23 в 08:09