Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ Бургас организира почистване в защитена местност „Ченгене скеле“

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас организира почистването на з. м. „Ченгене скеле“, информират от институцията. Инициативата ще се проведе на 23 март (четвъртък) 2023 г като част от кампанията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци.

Защитената местност е обявена през 1995 г. с цел запазване естествените местообитания на защитени и редки видове птици, включени в Червената книга на България и в Списъка на застрашените видове в Европа. През 1997 г. територията е определена за орнотологично важно място от BirdLife International, а през 2008 г. е обявена за защитена зона от екологичната мрежата Натура 2000. Защитената територия преставлява влажна зона, с плътен тръстиков масив и прилежащ лиман от акваторията на Черно море. Наблюдават се около 180 вида птици, много от които с консервационна значимост.

Бургаската екоинспекция призовава общините и гражданите на територията, контролирана от инспекцията, да се включат активно за премахване на замърсяването на околната среда с отпадъци. Всички институции, организации, клубове и отделни граждани, желаещи да организират почистване на замърсени с отпадъци терени, могат да уведомят екоинспекцията и съответната общинска администрация за съдействие.

Замърсяването с отпадъци влияе крайно негативно върху околната среда и създава рискове за човешкото здраве. Ежедневно сме свидетели на неправомерно изхвърлени отпадъци в населените места, около населените места и по пътищата, в реките и други. Всички сме радетели за чиста околна среда и не бива да оставаме безучастни към подобни действия.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

До българската граница при Малко Търново гори пожар

Голям пожар е обхванал широколистна гора на турска територия до граничното село Демиркьой. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви за БНР, че пожарът е близо до българската граница и по-точно до село Сливарово, но турските власти твърдят, че огънят е овладян.   Засега няма опасност пожарът да премине на българска територия, защото вятърът духа в..

публикувано на 13.08.24 в 16:35

Илиана Иванова: Важно е новият ни еврокомисар да получи широка подкрепа

Важно е новият български еврокомисар да получи широка обществена подкрепа. Това каза в Бургас сегашният български еврокомисар Илиана Иванова. Тя не уточни дали с нея са водени разговори за номинацията ѝ.  До дни българското правителство се очаква да номинира бъдещия български еврокомисар. Добре е срокът поставен от ЕК да бъде спазен, независимо, че..

публикувано на 13.08.24 в 15:09

"Булевард Демокрация" на 13 август:

13 август е, а още не е петък. Колко приятно щеше да е това съвпадение. От европейската прокуратура разследват "Булгартрансгаз", потвърдиха за БНР от МВР. Тази сутрин полицията е осигурила достъп до газовия оператор. От Булгартрансгаз няма официална информация с какво е свързана проверката на европрокуратурата. Замириса на газ и в Бургас –..

публикувано на 13.08.24 в 15:00

Предизвикателствата пред достъпа на младите хора до култура

Националната конференция „Достъп на младите хора до култура“, организирана Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт, се провежда в Бургас.Това е десетото издание на форума. Събитието е под патронажа на Министерството на културата. Участници в конференцията са представители на държавна и..

публикувано на 13.08.24 в 13:07

БНР-Бургас с отличие от Националните награди "ПроКултура" (ВИДЕО)

БНР-Бургас получи отличие от Националните награди „ПроКултура", които се връчват за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Церемонията се състоя в експозиционния център „Флора“ в морския град. Събитието е под патронажа на Министерството на културата по повод Международния ден на младежта-12 август. Наградата на..

обновено на 12.08.24 в 20:48

Нови електронни устройства слагат край на дублираните билети в БДЖ

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления София - Бургас - София и София - Варна - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и..

публикувано на 12.08.24 в 15:53

С първа копка бе даден стартът на ремонта на пътя Зидарово - Вършило

С първа копка бе даден стартът на ремонта на пътя Зидарово - Вършило.  Пътният участък е част от съществуващ общински път от Зидарово до пътно кръстовище за с. Габър с. Вършило.  Общата дължина на трасето е 1804.94m. Стойността на проекта е 2 055 810лв. Ремонтът ще бъде извършен за 90 дни. Финансирането на ремонта е осигурено от държавния бюджет,..

публикувано на 12.08.24 в 15:07