Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солено или сладко е бъдещето на Поморийското езеро

| обновено на 16.03.23 в 17:42
12
Снимка: Свобода Атанасова

Състоянието на местообитанията на крайбрежната лагуна в Поморийското езеро е неблагоприятно лошо. Това е резултатът от последния мониторинг на Българска фондация „Биоразнообразие“, инициирала втория Консултативен съвет за тази влажна зона, който събра експерти на едно място, за да се търсят начини за решаване на проблемите му. Солодобивът е спрял от три години.

Състоянието на екосистемата на езерото коментира Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“.


„Мониторингът и оценката на местообитанията са част от изискванията, които ние трябва да направим в изпълнение на проекта „Живот за Поморийската лагуна“, финансиран по програма LIFE на ЕК. 
През миналата година мониторингът показа, че състоянието е неблагоприятно лошо, влошаване се наблюдава в параметрите - област на разпространение площта  Това е площта на местообитанието, фрагментацията и типичните видове.“


Резултати от свое проучване представи и Лорена Сегура от френския институт за изследване на влажните зони – „Тур дьо Валат“. Проучването е проведено в района на Поморие и онлайн, с мониторинг на социално-икономическото въздействие и екосистемните услуги:


„Проучването е важно, защото така разбираме мащабите на човешкото разбиране за тези нужди и самата влажна зона, а това което направихме е да създадем много опростено изходно ниво на възприятията на гражданите на Поморие,  какви са проблемите през техните очи, каква е тяхната визия за бъдещето на Поморийското езеро.  Повечето от анкетираните хора са с висше образование и доста голям процент от тях са запознати със защитената зона и нейното опазване. Те са били местни хора, но е застъпено и проучване за интереса на посетителите на тази влажна зона.

Има няколко групи от анкетираните в проучването - основно местните хора, местната власт, екоорганизациите и туристическия бранш“, каза още Лорена Сегура. Тя сподели и опита на Тур дьо Валат за въвличането на различни заинтересовани страни в опазването на ценни влажни зони във Франция. 

Част от данните за последната година са тревожни. Изграждането на обходния път на Поморие също се оказва, че е повлиял негативно на солеността на езерото. Причината е, че в мочурище, важно за тази зона са струпани инертни материали, останали след строежа на пътя. Това коментира за БНР Бургас Димитър Попов от „Зелени Балкани“:


„Това е мочурището, което е с напис от инертни материали, има общински имот. Следващите 3 имота са станали частни междувременно през последните 2-3 години. Как са станали - това вече е въпрос към Община Поморие защо са ги продали.  2 от тях са си с начин на трайно ползване - мочурище, а един се е превърнал в урегулиран поземлен имот, в границите на защитена зона. Имотът няма нов действащ Общ устройствен план, който доказва, че цялата тая територия ще се урбанизира. Би трябвало да бъде обект на едно сериозно разследване от компетентните органи - прокуратурата, които да изяснят как са се случвали и кой ги е съгласувал, на какво основание и защото този Закон за устройство на територията казва едно, а действителността и това пейзажа около нас показва друго. 

Това е единственото мочурище в света с издадена форма, с изпъкнала част - остатък от насипа, който беше като хълм складирани временно инертни материали, с които е направен насипа за новият път. Всичкото това нещо доведе до пълно нарушение на хидроморфологията на целия терен, съответно водата вместо да остава тук и да тръгва по отводнителния канал, беше направено едно прокопаване на мястото на един стар съществуващ дюкер в северната част под пътя и водата е залостена директно в езерото. 
Какво се промени от първия Консултативен съвет, който беше през 2021 година до този момент?
Основното, което се е променило, че бяха направени 2 проверки от компетентните органи, констатирани бяха всички с тези нарушения, че са в разрез и противоречат на режимите на тази защитена зона. Установено беше, че са унищожени тези отводнителни канали. Затова сме отнесли вече случая на ниво Европейска комисия в Главна дирекция „Околна среда“. Нашия проект, в който сме партньори с Поморийски солници, с БФ „Биоразнообразие“ и е проект, финансиран от Европейската комисия. Целта на този проект беше именно да се възстановят отводнителните канали, да се рехабилитират, за да може да си подобрят условията за работа на солниците.
В такъв случай солено или сладко е бъдещето на Поморийското езеро?
Няма как да е напълно сладко, тъй като все пак Поморийско езеро винаги е било солено, но трябва да подчертаем, че за нуждите на солодобива и свързания с произтичащи от него калодобив сигурността трябва да бъде доста по-висока от нормалната соленост на Поморийско езеро, а тя се поддържа именно чрез извеждане и блокиране на тези сладки води, за които говорим. Поморийското езеро е най-ниската точка на една не много голяма водосборна област. Основната ѝ цел още преди стотици години е била да подобри условията за солодобив“, уточни Димитър Попов. 

Нужно  е всички, от които зависи бъдещето на Поморийското езеро да покажат действие, а не само реторика, коментира Ангелина Мерджанова от сдружение „Граждани на Поморие“:


„Проблемите остават неразрешени, а даже са и задълбочени. За съжаление сме стигнали до Европейската комисия, което е много тревожно. Какво всъщност е бъдещето в такъв случай, аз очаквам най-малкото да бъде организиран на местно ниво един Консултативен съвет между Община, граждани и бизнес“.

На нейни въпроси и за извозването на инертните материали,струпани 
върху мочурището, както и на други граждани отговори екологът към Община Поморие Марин Тодоров:

„Когато тръгнем да копаем ще видим дали това е чиста земна маса, 
хумус или инертни материали. Отпадъците трябва да бъдат извозени на депо. Има такива в Несебър и Бургас, в Поморие няма. 
В момента се разрушава местообитание, може и да имаме загуби на на видове, това Вие от Общината ще трябва да кажете. Да не се окаже в един момент, че край Поморие да не минава Виа Понтика.  В същото време ние 2 години не можем да отпушим канала“.

Зам.-кметът на Община Поморие Янчо Илиев посочи:


„Тези канали, които са съществували те по някакъв начин са развалени, разрушени са след възстановяването на земите. Така е нарушена цялата отводнителна система, което е станало през годините. В момента се опитваме да проектираме и да направим варианти, да насочим тези води към морето, но това не става толкова бързо, нито става с малко средства. Това е и държавна територия, защитена. Т.е. държавата не може да се оттегли от своите си ангажименти. Беше посочено, че има и затлачване с инертни материали на мочурището, там АПИ трябва да си свърши работата.“


С обобщение за направеното до момента от страна на Общината по европейски проекти за Поморийското езеро обясни Георги Петков:


„Имаше заложени средства в стратегията на Местната инициативна група, които дадоха възможност на Община Поморие да кандидатства с проект, който цялостно да използва тези средства, за частично решаване на проблемите на езерото. Го включва комплекси мерки, които видях и по презентациите, че солеността на езерото е най-големият проблем. Видях и други проблеми - замърсяването от човешката намеса. нерегламентирано ползване на ресурсите. В тази връзка проектът на Общината частично помага за отводняването. Има дейности, които превантивно решават някои от проблемите. Има поставени соларни камери по крайбрежието на езерото, които веднага дават информация за такава нерегламентирана човешка дейност. 
Разработено е и идейно решение, което е минало процедура по съгласуване в Регионалната екоинспекция в Бургас за окончателното отводняване и отвеждането им към морето през дигата, но на този проект се търси финансиране“, каза още Георги Петков.

Повече подробности ще откриете в звуковите файлове. 
Снимки: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24