Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ресторантьор: Съмнявам се, че ще върнат 20% ДДС

Снимката е илюстративна.
Снимка: FreePik

Увеличаването на ДДС-то, за да се намали дефицитът в България, е новият законопроект на Министерството на финансите. Освен хляба, брашното, бебешките храни и книгите, другите браншове ще бъдат засегнати. Ресторантьорството също е част от секторите, където таксите, според проектозакона, ще бъдат завишени. 

Валентин Димитров е собственик на ресторант в центъра на Бургас. Според него, решението на правителството за покачване на таксите е ненужно утежняване на ситуацията в страната. Той коментира пред БНР - Бургас:

"Няма да се изравни тази дупка в бюджета на България. Сега взеха решение да се подменят мантинелите по пътищата в страната, което ще струва 4 милиарда лева. Пари има. Няма как от една заплата в бранша, която миналата година е била 1000-1200 лева, а сега е между 1500 и 2000 лева, да останат същите приходите в бюджета."

"В Гърция ДДС-то е около 13%, но там туристическите посещения са над 20 милиона, на фона на нашите 3 милиона. Не смятам, че с повишаване на таксите ще се възвърне целият натрупан дълг на България", допълни още Валентин Димитров. 

Все пак ресторантьорът дава обосновка за това защо не трябва да се приема този закон:

"Имаше много обвинения за нашия бранш, че заведенията не плащат осигуровки на реални заплати. Това вече се договори да не е така. Различни са таксите. Но това е в интерес на всички, да бъдат оправдани тези разходи, които така или иначе правим. Също важно е да ни се даде шанс да сме конкурентоспособни. Имаме трудни моменти с намирането на персонал, който да е отдаден на работата си и да се задържи по-дълго. Държавата не трябва да утежнява допълнително обстановката."

Валентин Димитров твърди, че при несигурни за бранша решения и закони, взети от Народното събрание, ще се наложи обединение на хората. 

"На всяко едно действие на правителството, което не е съобразено със състоянието на народа, ние трябва да реагираме и да имаме готовност за отпор."

Повече можете да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пясъчни дюни - Каваци

Дюни ли са дюните в Каваци

Около 80% от площта на пясъчните дюни в Каваци е изключена и не присъства в най-новата специализирана карта в сравнение с предишни заснемания . Позицията е на природозащитника Тома Белев, според когото така се дава зелена светлина за застрояване в района .  Междувременно от екоминистерството обявиха, че са изразили особено..

обновено на 30.03.23 в 15:06

Община Айтос ще кандидатства за проект за Защитено жилище

На редовното заседание на Община Айтос през март, Съветът одобри предложението на кмета Васил Едрев, за съфинансиране на проект за закупуване на оборудване и обзавеждане на помещения на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Общата стойност на проектното предложение е в размер на 34 500 лева. Малко над 31 хиляди ще бъде размерът на..

публикувано на 30.03.23 в 14:59

В Странджа все още има свободни къщи за гости за Великден

Все повече хора са привлечени от красотата на Странджа и предпочитат да съчетаят празничните и почивни дни с природата, като наемат с компания или семейно  къщи за гости.Според Йордан Стефанов, който отдава такава къща в царевското село Кости все още в населеното място могат да се намерят места за Великденските празници.  „За Великден сме заети..

публикувано на 30.03.23 в 13:53
Румен Драганов

Румен Драганов: Очакваме доста интензивни пътувания около Великден

Над 320 хиляди пътувания ще има за Великденските празници, от тях 60 хиляди ще бъдат в чужбина. До 1000 лева за четиричленно семейство на ден ще бъде почивката на българите. Това сподели за БНР Бургас и предаването „Виа Понтика“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, според предварителните резервации: „Очакваме доста..

публикувано на 30.03.23 в 12:58

МОСВ не съгласува новата карта на дюните в Каваци

Представителят на екоминистерството изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на пясъчните дюни на Каваци на проведеното вчера заседание на комисия към Агенцията по кадастъра в Бургас, съобщиха от ведомството. Става въпрос за дюни, разположени извън морските плажове „Каваците – Север“ и „Каваците – Юг“ в землището на..

публикувано на 30.03.23 в 12:53

"Виа Понтика" на 30 март:

В днешното предаване за туризъм и маршрути „Виа Понтика“ в рамките на час Ви предлагаме практична информация, ако все още не сте решили дали и как ще почивате за Великденските празници.  Коментираме с Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма къде обича да почиват българите и срещу колко пари, с акцент върху предварителните резервации,..

публикувано на 30.03.23 в 10:40

80 земеделци от Бургаско на блокадата на граничен пункт Кардам

80 земеделци от Бургаска област се включиха в блокадата на граничния пункт Кардам. Заедно с колегите си от Варна и Добрич с около 200 машини затвориха границата с Румъния между 10 и 11 часа. В бранша настояват да се преустанови безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Зам. председателят на Националната асоциация на..

публикувано на 29.03.23 в 12:43