Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

104 деца със специални образователни потребности с награди от патриотичен конкурс

Снимка: Община Бургас

104 талантливи деца и ученици със специални образователни потребности от цялата страна бяха наградени от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас. Конкурсът се проведе за първи път и премина под надслов „Аз обичам България и традициите ни“, съобщават от Община Бургас. Поводът бе 145 години от Освобождението на България.

Официалното награждаване се състоя в сградата на АЕГ „Гео Милев“. Целта на инициативата бе възпитание и утвърждаване на патриотизма и българщината в децата и учениците със СОП.

Специални гости на събитието бяха Галя Киркова – старши експерт за обучението в начален етап в РУО-Бургас, Яница Куманова – старши експерт по приобщаващо образование в РУО-Бургас, Жаклин Нейчева – директор на АЕГ „Гео Милев“, директори на детски градини и училища от областта.

Участието на децата бе индивидуално и групово в няколко направления: представяне на българска традиция, представяне на носии от региона, изпълнение на народна песен, изпълнение на хоро, ръченица и други танци, рецитиране на стихотворение, отговарящо на темата на конкурса, рисунки, колажи и скулптури на тема „Аз обичам България и традициите ни“. Възрастовите групи, в които се надпреварваха малките родолюбци бяха четири: първа - от 3 до 7 г., втора - от 7 до 9 г., трета - от 10 до 13 г. и четвърта - от 14 до 18 г.

Общо 321 талантливи деца и ученици, подкрепени от своите родители и учители, изпратиха патриотични снимки, колажи и видеоматериали. Те пристигнаха от 12 области на страната - Бургас, София, Варна, Ловеч, Разград, Кърджали, Смолян, Габрово, Видин, Монтана, Силистра, Плевен. 29 от тях бяха колажи, табла и презентации, изпълненията на песни – 19. В направление „народни танци“ участваха 15 кандидати, а 80 рецитираха стихотворения. Най-много се оказаха участниците с рисунки и апликации – 87 на брой. В раздел „ръчно творчество“ претендентите бяха 41, кукерските маски - 7, а представените народни носии – 43.

Отличените с призови места са 104 участници, като най-много са от област Бургас – 71. 18 от тях са представители на детски градини, а 53 - на учебни заведения. Присъстващите получиха своите грамоти и предметни награди, а останалите отличени ще получат своите по куриер.

Награждаването се проведе в два етапа, като първият бе за участниците от детски градини, а вторият за лауреатите от учебни заведения. Актовата зала на бургаската английска гимназия бе препълнена с развълнувани деца, родители и учители, а някои от тях през сълзи благодариха за възможността за изява на ръководството и специалистите от РЦПППО-Бургас.

За доброто настроение на всички на церемонията се погрижи