Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният съд в Бургас организира форум за вредата от употребата на наркотици и наказателната отговорност

Все повече дела има за държане и употреба на наркотици

7
Снимка: Свобода Атанасова

Вредното влияние от употребата на наркотични вещества, както и наказателната отговорност на наркозависими бе темата на форум, в който участваха съдии,  експерти и ученици от бургаските елитни гимназии.  Инициативата е на Районния съд в Бургас и Общинския съвет по наркотични вещества. Това е и своеобразен „Ден на отворени врати". Той ще премине с различни инициативи и пред следващите дни, каза за БНР Бургас административният ръководител на съда Евгени Узунов:



„Идеята на такива срещи е като отговорна институция да обърнем внимание на подрастващите за начина на формиране на решенията и по-скоро постъпките им. Целта ни е превантивно да ограничим употребата на наркотици. 

Следващата седмица ще продължим със симулиран съдебен процес, ще имаме и гости от други елитни училища в Бургас, с по-малки ученици. На тях ще обърнем внимание за постъпките им в ежедневието, да помогнем на обществото да оцени в по-голяма степен принципите на демокрацията, независимостта, уважението един към друг. Най-важното е да споделят мнението си, да се научат да казват „Не“, да умеят да общуват по-добре по начин, по който да не стигат постъпките им дотук. 


Имаме много широка програма за работа с учениците, както и с образователната програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) и сме в непрестанен контакт с тях. Наши съдии са лектори в учебните заведения. Ние не губим тази връзка, но въпросите им са свързани с любопитство, интересуват се от размера на наказанията за конкретно поведение, примерно за телесни повреди или обиди. така се разширява и кръгът им на познание в тази сфера. 

Все повече се увеличава броят на делата за държане и притежание на наркотици, а за управление на превозни средства след употреба на наркотични вещества – скокът е огромен“, посочва още съдия Евгени Узунов. 


Според Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ):



„Ако се върнем години назад ще видим, че и тютюнопушенето е било зависимост. Санкционираха се тези, които пушеха. Сега цигарите не са толкова модерни. Актуално е в момента още от първи клас да се консумират енергийни напитки. Стараем се да обясняваме, че това е вредно, по същия начин се увличат и по марихуаната, крачката от пушенето на цигара до марихуаната е много марка.
Пада и възрастта на зависимите ученици. След пандемията вече падна на 3 и 4 клас. Има и такива деца, които употребяват електронни цигари, казвайки че те са безвредни. Въпросът е кой им ги е купил? Това наблюдаваме през последните години.  Твърденията, че електронната цигара не е толкова опасна, след това се стига бързо и до употребата на всички останали цигари, а в някои случаи на наркотични вещества“, посочи още Росица Димова. Най-често до употребата на наркотични вещества учениците прибягват за да избягат от стреса в училище, допълни тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол дете

Военен самолет "Спартан" транспортира в болница "Пирогов" детето, което пострада на централния плаж в Созопол,  предаде кореспондентът на БНР в Бургас .  Самолетът е излетял в 15 часа от Бургас, по разпореждане на служебното правителство  с лед разрешение  от министър д-р Галя Кондева за извършване на авиомедицински транспорт. Авиомедицинският..

обновено на 03.08.24 в 15:15

Бургазлия предложи подкуп на полицаи, боди камера го засне

41-годишен бургазлия, хванат с положителна проба за наркотици, предложи подкуп от 1000 лева на полицаи, но боди камера го засне и униформените му щракнали белезниците. Задържан е за срок от 24 часа. Колата му била спряна на ул. „Пробуда“ тази сутрин при полицейски обход в кв. Сарафово.  Тестван е за наркотици, като пробата му отчела..

публикувано на 03.08.24 в 14:41

Българска гражданка ще бъде съдена в Гърция за трафик на мигранти

Българска гражданка ще бъде предадена на съдебните власти на Гърция, където ще бъде съдена по обвинение за трафик на мигранти.  Бургаският апелативен съд потвърди да се допусне изпълнението на Европейската заповед за арест, издадена от а пелативната прокуратура в Солун.  Наказателното производство срещу обвиняемата е за предоставяне на личния си..

публикувано на 02.08.24 в 16:50

Ямбол и други 5 области получават нови пожарни автомобили

Шест нови противопожарни автомобила и една линейка получава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са закупени за близо 4 милиона лева от Фонд "Пътна безопасност". Пожарните автомобили са за Ямбол и други 5 области -  Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а линейката е за столичната пожарна...

публикувано на 02.08.24 в 11:29

Украинец обра руснак в Бургас

38 –годишен украинец с предоставена временна защита, пребиваващ в Слънчев бряг, е задържан за извършване на кражба от квартира на руски гражданин. 25-годишният руснак пребивава временно в Бургас. Пред полицията той обяснил, че се е запознал с украинеца предната вечер в бургаско заведение. След голямо количество алкохол, го поканил да..

публикувано на 02.08.24 в 09:57

Жена катастрофира върху бетонна ограда в Царево

26-годишна жена от Котел катастрофира върху бетонна ограда в района на кръстовището на улиците “Стефан Караджа” и “Шипка”в Царево, съобщават от полицията.  Установено е, че жената е употребила алкохол с концентрация - 1.68 промила, както и наркотични вещества  - амфетамин.  Жената е задържана за 24 часа, а автомобилът е иззет.

публикувано на 02.08.24 в 09:41
Снимката е илюстративна.

17-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка в Бургас

17-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка в Бургас, съобщават от полицията.  В района на  улица "Апостол войвода" автомобил, управляван от 67 - годишен мъж, при извършване на десен завой за паркиране е блъснал преминаващото покрай него момче с електрическа тротинетка.  Момчето е с контузия на лявата предмишница, прегледано е..

публикувано на 02.08.24 в 09:34