Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Районният съд в Бургас организира форум за вредата от употребата на наркотици и наказателната отговорност

Все повече дела има за държане и употреба на наркотици

7
Снимка: Свобода Атанасова

Вредното влияние от употребата на наркотични вещества, както и наказателната отговорност на наркозависими бе темата на форум, в който участваха съдии,  експерти и ученици от бургаските елитни гимназии.  Инициативата е на Районния съд в Бургас и Общинския съвет по наркотични вещества. Това е и своеобразен „Ден на отворени врати". Той ще премине с различни инициативи и пред следващите дни, каза за БНР Бургас административният ръководител на съда Евгени Узунов:„Идеята на такива срещи е като отговорна институция да обърнем внимание на подрастващите за начина на формиране на решенията и по-скоро постъпките им. Целта ни е превантивно да ограничим употребата на наркотици. 

Следващата седмица ще продължим със симулиран съдебен процес, ще имаме и гости от други елитни училища в Бургас, с по-малки ученици. На тях ще обърнем внимание за постъпките им в ежедневието, да помогнем на обществото да оцени в по-голяма степен принципите на демокрацията, независимостта, уважението един към друг. Най-важното е да споделят мнението си, да се научат да казват „Не“, да умеят да общуват по-добре по начин, по който да не стигат постъпките им дотук. 


Имаме много широка програма за работа с учениците, както и с образователната програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) и сме в непрестанен контакт с тях. Наши съдии са лектори в учебните заведения. Ние не губим тази връзка, но въпросите им са свързани с любопитство, интересуват се от размера на наказанията за конкретно поведение, примерно за телесни повреди или обиди. така се разширява и кръгът им на познание в тази сфера. 

Все повече се увеличава броят на делата за държане и притежание на наркотици, а за управление на превозни средства след употреба на наркотични вещества – скокът е огромен“, посочва още съдия Евгени Узунов. 


Според Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ):„Ако се върнем години назад ще видим, че и тютюнопушенето е било зависимост. Санкционираха се тези, които пушеха. Сега цигарите не са толкова модерни. Актуално е в момента още от първи клас да се консумират енергийни напитки. Стараем се да обясняваме, че това е вредно, по същия начин се увличат и по марихуаната, крачката от пушенето на цигара до марихуаната е много марка.
Пада и възрастта на зависимите ученици. След пандемията вече падна на 3 и 4 клас. Има и такива деца, които употребяват електронни цигари, казвайки че те са безвредни. Въпросът е кой им ги е купил? Това наблюдаваме през последните години.  Твърденията, че електронната цигара не е толкова опасна, след това се стига бързо и до употребата на всички останали цигари, а в някои случаи на наркотични вещества“, посочи още Росица Димова. Най-често до употребата на наркотични вещества учениците прибягват за да избягат от стреса в училище, допълни тя.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

200 млн евро ще получи страната ни за засилване на охраната на границата

200 млн. евро ще получи страната ни по линия на ЕС за засилване на охраната на българо-турската граница. Това каза при посещението си на Граничното полицейско управление в Малко Търново министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той подчерта, че България е получила уверения, че сигурността на външната ни граница е приоритет за ЕС. Всички..

публикувано на 28.03.23 в 13:37

Водеща версия за бомбените заплахи: хибридни атаки, свързани с Русия

Водещата версия за имейлите със заплахи за взривни устройства в училища е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това заяви в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му заплахите не са истински, а подобни атаки получават паралелно много европейски държави, не само България.  И днес..

публикувано на 28.03.23 в 12:32

Сигнали за бомби в Английската и Математическата гимназии в Бургас, евакуираха ПГРЕ "Раковски"/ Обновена/

Сигнал за бомба е получен в 11.27 в Английската езикова гимназия в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. По-рано имейл за поставено взривно вещество бе изпратен и до Математическата гимназия. Тя и   Гимназията за романски езици " Георги Сава Раковски" делят обща сграда, затова бяха евакуирани учениците от Френската, тъй като те са  първа смяна. Няма..

обновено на 28.03.23 в 11:19

Влизат в сила промени в Наредбата за контролните точки

От днес влизат в сила измененията в Наредбата за контролните точки при шофьорите, с която се определят нови размери на санкциите, както и нови нарушения, за които те се отнемат.  От полицията смятат, че при промените е отчетен фактът, че тези нарушения водят до повече катастрофи. Какво е мнението на водачи за очаквания дисциплиниращ ефект:..

публикувано на 28.03.23 в 09:26
Снимката е илюстративна.

37-годишен мъж шофира с 3.22 промила в Руенско

Служители от Районно управление - Руен засякоха пиян шофьор в село Дъскотна, община Руен.  На 26 март около 11.30 ч полицаите спрели за проверка автомобил с бургаска регистрация, управляван от 37-годишен мъж от с. Дъскотна, който отказал да бъде тестван за употреба на алкохол.  Взета му е кръвна проба за химичен анализ, като експертизата за определяне..

публикувано на 28.03.23 в 07:53

Делото срещу Станимир Рагевски тръгва по съкратена процедура

Делото срещу Станимир Рагевски за две убийства ще се гледа по съкратена процедура, но без признаване на вина. Ще бъдат разпитани само част от свидетелите. Това стана ясно днес, след като бургаският окръжен съд даде ход на съдебния процес. Подсъдимият бизнесмен е обвинен за умишлените убийства на 46-годишната брокерка Теодора Бахлова и на 28-годишния..

публикувано на 27.03.23 в 17:12

Борислав Сарафов: В Сливенско установихме една от най-големите наркооранжерии в страната

Една от най-големите наркооранжерии, откривани в страната, бе неутрализирана при съвместна операция на Прокуратура, Полиция и Агенция Митници. Тя се намира в землището на село Баня, общ. Нова Загора.   Окръжна прокуратура - Сливен информират, че помещенията, в които са отглеждани наркотичните вещества, са обособени под земята, а входът към тях е..

публикувано на 27.03.23 в 16:35