Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Екопризив за изтриване на ненужните данни от телефона и компютъра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призив за почистване на данните на телефона и компютъра отправя на днешния ден глобалната организация "Да го направим, свят!" (Let's do it! World). Оттам припомнят статистика, според която ако 70 млн. стрийминг абонати намалят качеството на видеото от HD на стандартна резолюция, това ще доведе до намаляване на въглеродния диоксид с 3,5 милиона тона.

Част от препоръките са големите корпорации да автоматизират изтриването на ненужните файлове, видеосрещите да са по-ефективни и кратки. Потребителите да не ползват имейл известията и тези от социалните медии. А телефонът да има поне 1 GB свободно място. Или да се пазят по-малко копия на снимки.

Мерките може да не изглеждат съществени на нивото на индивидуалния потребител. Но от организацията на напомнят, че неограниченият достъп до данни изисква 3 пъти повече енергия, отколкото могат да произведат всички слънчеви панели в света. А интернет се захранва с ток, който е добиван предимно от изкопаеми горива.

Затова кликането, скролването и стриймването са отговорни за поне 870 милиона тона въглерод допълнително в атмосферата.

Оливър Вергейнст от Белгийския институт за устойчив ИТ сектор обяснява в подкаста на платформата Green IO, че проблемът идва главно от видео съдържанието.  

"Най-голямото въздействие идва от видеото. Вече виждаме, че обменът на видеоклиповете заема 80% от трафика в на интернет. 60% от него е видео през платформите за стрийминг или порнография. 20% са видеоразговори, телевизионни излъчвания, охранителни камери. Малка част остава за другия трансфер на данни. Но видеото се увеличава много по-бързо от всички останали. Това, което прочетох наскоро, е, че за разлика от САЩ, ЕС няма да разреши продажбата на екрани с 8К резолюция. Защото тогава няма да има причина да ползваме видеосъдържание с такава резолюция. Едно 8K видео генерира доста повече трафик от 4k, или HD. А през повечето време дори не се нуждаем от HD съдържание."

Изпълнителният директор на организацията, която е инициатор на дигиталното почиствате, Анели Охфрил, казва, че 90% от информацията, която генерираме, е отпадък. Защото няма да ни потрябва пак. А очакванията са до 2030 г. 20% от всичките въглеродни емисии да се дължат именно на интернет. Затова на сайта на организацията има както съвети, така и формуляр, за да се похвалите как сте се справили.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 1 април:

Къде на шега, къде на истина, седмицата отлетя и вече е събота. Днес, 1 април, макар ден на шегата, е и денят за размисъл преди парламентарните избори утре. Звучи иронично двата дни да съвпаднат по този начин, но, все пак, трябва да внимаваме с какво се шегуваме днес.  През седмицата минахме през какво ли не. От множество сигнали за бомби в училища в..

публикувано на 01.04.23 в 08:15

"Седмицата на гората" започва в Сливен

Със залесителна акция на ученици от Основно училище „Христо Ботев“ в Сливен започнаха проявите свързани със “Седмицата на гората.“ Учениците, заедно с кмета на общината Стефан Радев залесиха със ели, туя и брези свободните зелени площи пред спортната зала по борба на шампионката Станка Златева. Елите са дарение. Равносметката от залесителните кампании..

публикувано на 01.04.23 в 07:01
Снимката е илюстративна

Затварят в понеделник възлово кръстовище в Бургас

Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 10 часа на 3.04.2023 г. (понеделник) до 24.04.2023 г. ще бъде спряно движението на автомобили в кръстовището, образувано от ул. „Шейново“ и ул. „Александър Стамболийски“, както и по ул. „Александър Стамболийски“ – от ул. „Шейново“ до ул. „Христо Ботев“, информират от общината. Също в..

публикувано на 31.03.23 в 16:39

Ще има ли развитие на проекта за автогарата в Созопол?

Проектът за автогарата в Созопол вече е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство. Това съобщи бившият министър на културата проф. Велислав Минеков по време на сесията на местния парламент. „Нямам никакво обяснение защо сте били измъчвани 4 години. Имате право да обвинявате НИНКН, но институтът не е в добро..

публикувано на 31.03.23 в 14:41
Снимката е илюстративна

ЕВН иска поскъпване на тока с 1,6% от 1 юли

EVN България внесе заявления за повишение на цените на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г. По отношение на цените за енергията за клиенти на регулиран пазар се предвижда общо средно увеличение от 1,6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България. Така при средна стойност на фактура..

публикувано на 31.03.23 в 14:02
Пречиствателната станция на язовира

Шишков: Другата седмица, най-вероятно, почва ремонтът на „Ясна поляна“

Тълкувателно писмо за това как да се възлагат аварийните ремонти на яз. „Ясна поляна“ се очаква днес. Парите за дейностите по пречиствателната станция са осигурeни, коментира в Бургас регионалният министър Иван Шишков. По язовира има да се правят и конструктивни укрепвания, той не е в добро състояние, посочи министърът. На въпрос дали може да..

публикувано на 31.03.23 в 13:45

До две седмици пускат Северния обход, „Арена Бургас“ с Акт 16 до 20 дни

До 2 седмици ще бъде пуснато движението по Северния обход на Бургас. Това заяви след инспекция на строителството министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.Иван Шишков. Относно друг ключов обект компрометираната конструкция на Пречиствателната станция на язовир Ясна поляна, министър Шишков посочи, че средствата в размер на 23 млн.лв за..

публикувано на 31.03.23 в 13:15