Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет процедури по Програмата за рибарство стартират тази година

| обновено на 18.03.23 в 11:06
Снимката е илюстративна

През настоящата година се планират приеми по десет процедури от Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев и ръководител на Управляващия орган на Програмата. Нейният общ бюджет е 121 349 569 млн. евро (малко над 237 млн. лева) безвъзмездна финансова помощ, като разпределеният финансов ресурс от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 млн. евро или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 36 404 871 млн. евро или 30% от бюджета.

„За четвърта поредна година не бе допусната загуба на средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., въпреки сложната икономическа ситуация, породена от пандемията COVID-19 и войната в Украйна, благодарение на добрата съвместна работа между екипите на министерството и ДФЗ“, припомни Събев.

Той уточни, че първият прием беше обявен в края на 2022 г. и е за временно преустановяване на риболовна дейност, като по него могат да се подават проекти до 30 март 2023 г. И допълни, че приемите за компенсация на операторите за горива, фураж и суровини стартираха в края на месец февруари, като крайният срок за подаване на проектни предложения е до 26 май 2023 г.

Заделеният финансов ресурс по компенсаторните мерки е малко над 13 млн. лева. Преди една седмица Европейската комисия одобри изменението на ПМДР по ускорена процедура, за да може финансовият ресурс по предварително обявените приеми да достигне до операторите в сектор „Рибарство“ възможно най-скоро.

Договорените средства общо по Програмата възлизат на 164,56 млн. лева безвъзмездна финансова помощ (БФП) или 81 % от бюджета на ПМДР. Изплатените средства са в размер на 124,64 млн. лева БФП или 76% от общия бюджет. Сертифицираните публични средства към март 2023 г. са на стойност. 119,57 млн. лева или 59% от бюджета на програмата. 

„Убеден съм, че в края на 2023 г. ще наваксаме лекото изоставане по отношение на всички показатели и няма да бъде допусната загуба на средства в края на програмния период“, заяви заместник-министър Събев. И допълни, че в тази връзка, освен успешното приключване на проектите по националните мерки, се разчита и на изпълнението на проектните предложения по стратегиите на Местните инициативни рибарски групи. 

По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновяват работата по създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 17:24

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита ръст от 20-30 % в края на сезона. Българският турист преобладава тази година, но имаме и от Чехия, Словакия и Полша, каза кметът на морската община Иван Гайков: „Не се наблюдават толкова чуждестранни туристи, заради затруднението с полетите на летище Бургас. Доста по-трудно става да задържим интереса на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Старинен Несебър привлича над 30 хиляди туристи дневно

30 хиляди български и чуждестранни туристи посещават Старият Несебър ежедневно, съобщават от общината. Множеството туристи са привлечени не само от красивата и изключително въздействаща стара част и нейното архитектурното наследство, но и от прочутата атмосфера на полуострова, и богатата и разнообразна културна програма, която Община Несебър организира..

публикувано на 28.08.24 в 15:46

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската борса и..

публикувано на 28.08.24 в 15:01

Ще гласува ли Общинският съвет финансова помощ за МИРГ Бургас-Камено

35 000 лева са нужни от юли до края на годината за финансовото обезпечаване на сдружението „Местна инициативна рибарска група Бургас-Камено“, в което е член и Община Бургас. Средствата са нужни за запазване на структурата като такава, както и на административния капацитет до началото на новата Стратегия за местно развитие. Кой ще получава парите..

публикувано на 28.08.24 в 13:55

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната  година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца. По закон новата минимална..

публикувано на 28.08.24 в 08:19
Слънчев бряг

Хотелиер за сметките за ток: Ако ЕК каже "не" на компенсациите, твърдо протести!

"Сега трябва да чакаме. Това чакане за нас е много неприятно, защото вече плащаме тези сметки и се чудим защо трябва да ги плащаме сега." Това обясни пред БНР Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с временно замразения протест срещу високите цени на тока в очакване на..

публикувано на 27.08.24 в 12:24