Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жители на Светлина: Политиците да се обърнат с лице към проблемите на хората

6
Центърът на село Светлина, община Средец

Нови лица в политиката, с интерес и решение на проблемите на обикновения човек – така виждат бъдещите народни представители жителите на странджанското село Светлина. Не са обаче оптимисти, че това скоро ще се случи. Избирателите там са 94, повечето ще гласуват, но някои не са убедени за кого и че този път ще е различно и ще се стигне до редовно правителство. 

Чисти улици, приветлив център, дружелюбни местни жители - това видяхме при посещението си там. Селото се прочу с обявената от кмета парична награда за всеки, който съобщи за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Съществуващите до тогава сметища бяха почистени, старите контейнери - поправени и оцветени, а селото светна след ремонтираните неработещи улични лампи.  Площадът пък грейна за празниците, след като французи, живеещи в селото дариха украса и декорации. 


Въпреки това селото има своите проблеми – първият в сферата на здравеопазването. Там няма лекар, за да посетят джипито си трябва да ходят  до Средец или Бургас. При здравословен проблем разчитат на Бърза помощ.

На месеца поне един път да идва доктор или сестра в селото. И лекарства да ни носят, защото някои не могат и до големия град да отидат“, казват възрастни жители на селото.  

Светлина е на десетина минути път до общинския център Средец, но инфраструктурата и междуселищните връзки не са добри.

„Пътищата са в отвратително състояние. Два пъти в седмицата – вторник и четвъртък имаме връзка със Средец. А с Бургас нямаме. Минава автобус от Ямбол до Бургас, но той спира извън селото“, оплакват се местните.

Те са недоволни и от стари водопроводни тръби и лоша питейна вода:

Искаме директно да се смени цялата ВиК мрежа за чистата вода, за да може като пием от тая вода да знаем, че няма да се разболяваме. Тръбите са полагани още през 60-те години, етернитови, доказано е в цяла Европа, че тези тръби са канцерогенни“


В Светлина са доволни от кмета си, но имат критики към народните представители в парламента.

"Аз от толкова години гласувам, сега имам вътрешен глас да не гласувам. Защо големците в парламента не преодолеят тяхното его и да се сдружат най-накрая?"

"Искам да гласувам, просто не знам за кого. Докато ги изгонят от едната партия и те отиват в другата, така никога няма да има мнозинство"  

"Професия депутат има ли в Америка? Само в България има депутат до живот. Искаме смяна, нови лица"

"Тях ги интересува тяхното лично благо, въобще не мислят ние как живеем"

Повече чуйте в звуковите файлове: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Мертен: Уважаваме суверенитета на България

Ние не сме обсъждали никакви имена с никого, това не е моята работа, не е професионалното ми задължение. Ние уважаваме суверенитета на България. Такива решения трябва да бъдат вземани от българските граждани, не от чужденци, каза в Бургас посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. Така той коментира политическата ситуация у нас и отговори на въпрос дали са..

публикувано на 30.05.23 в 18:27

Димитър Найденов, ДБ: Няма да пречим на правителство с втория мандат

Не одобрявам формулата на ротационно правителство, но няма да пречим. Това коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов. Според него, най-подходящо е да бъде съставено експертно правителство по подобие на служебното, но не излъчено от президента, а от парламента. „Без политически представители вътре и..

публикувано на 26.05.23 в 16:23

Енергийният министър бави 7 месеца процедурата за избор на нов представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“

Служебният министър на енергетиката Росен Христов бави седми месец процедурата за избор на нов представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас”, сигнализират от “Демократична България” Още през октомври миналата година в 48-ото Народно събрание депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев е зададал писмен въпрос до министър Христов,..

публикувано на 24.05.23 в 13:15

„Продължаваме Промяната“ официално учреди своя структура в Бургас

„Продължаваме Промяната“ създаде партийна структура и в Бургас, съобщават от там. Местната организация ще носи името "Промени Бургас". Стоматологът Мартин Кръстев е избран за общински председател на организацията. Областен координатор на „Продължаваме Промяната“ е Даниел Михалев. Ръководството на бургаската организация ще разполага с..

публикувано на 23.05.23 в 10:01

Договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Правителство с втория мандат - за 18 месеца и с ротационен премиер

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет. "Сега,..

публикувано на 22.05.23 в 14:26

Президентът Румен Радев очаква Мария Габриел в понеделник с изпълнен мандат

В понеделник очаквам ГЕРБ-СДС да дойдат с изпълнен мандат обяви президентът Румен Радев в Ямбол и допълни, че идеята за конституционно правителство е добра, но трябва да иман обикновено мнозинство, за да има правителство. В 15 часа в понеделник президентът ще очаква Мария Габриел да върне първият мандат: Очаквам ГЕРБ – СДС да дойдат с изпълнен..

публикувано на 20.05.23 в 15:34

Цветанов призова партиите да разделят местните от парламентарните избори

Политическа нестабилност и шести поред избори прогнозира лидерът на партия „Републиканци за България“ в Сливен Цветан Цветанов. Той призова парламентарно представените партии да направят разговори с президентската институция, бъдещите предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени след местния вот.  Според Цветанов не трябва местни и..

публикувано на 17.05.23 в 16:07