Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Илюстрация: Георги Цветков
Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат.

„Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от мотивите, с които е изменен Изборния кодекс, т.е. „от кабинка“, както беше в предходния Изборен кодекс, се превръщат в „параван“. Трябва да бъдат по-малки от кабинка, трябва да обхващат по-малко пространство от кабинка, но въпреки това трябва да защитават тайната на вота. Избирателят да е спокоен, че при гласуването си няма да бъде наблюдаван. Тази защита трябва да бъде съобразена и с възможността представителите на СИК да могат да наблюдават избирателя в реално време да не извърши нещо незаконно“, коментира председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев. Според него, вариантът параваните да бъдат трансформирани от старите кабинки е добро решение.

Някои местни администрации във вътрешността на страната предпочетоха да преобразуват старите кабинки, които са им останали от предходни избори.

В Община Малко Търново няма да закупуват нови паравани а са намерили друго решение за осигуряването им. „Не мисля, че трябва да правим такива разходи. Майстор има, който ще ги направи. Показахме му каква е схемата, ще ги направи, така че това изобщо не е проблем за Общината. Ние купихме само плата, който ще бъде използван, за да може хем да ги обновим, хем да ги направим по-хубави“, посочи кметът Илиян Янчев. За цялата територия на Малко Търново общо ще са необходими около 20 паравана. Относно видеонаблюдението, Янчев посочи, че е възможно да има проблем с интернет връзката в селата Бяла вода и Калово.

Общо около 49 паравана ще се необходими за предстоящите избори в община Руен. „Още преди няколко години, когато започнаха да се чупят параваните ни и станаха негодни за употреба, закупихме отделни сгаваеми паравани, които отгоре и отдолу са отворени, 50 см. от пода. Само разликата е в това, че тази страница, отпред и отстрани е от плат. Иначе са по изискванията. Ако трябва нещо да оправяме и има по-специални указания от ЦИК ще го направим“,  посочи Снежана Панайотова, секретар на Общината. Тя допълни, че вече са поръчани маси, което е едно от изискванията. „Имахме плотове, които отговарят на изискванията на решенията на ЦИК за хора с увреждания, които са по-ниски от 80 см., но предвиждаме и се надяваме на време да снабдим маси със столове“, посочи Панайотова.

Относно видеонаблюдението, тя допълни, че е възможно да има проблем с интернет връзката в селата Билка, Снежа и Скалак.

Общините, които обаче решат да закупят нови паравани, ще трябва да предвидят значителни средства за това. Справка в интернет показва, че в момента предимно се предлагат такива тип хармоника, които обаче не са подходящи. Алуминиевите паравани са на цена около 700 лв., а тези от текстил варират около 250 лв.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Мертен: Уважаваме суверенитета на България

Ние не сме обсъждали никакви имена с никого, това не е моята работа, не е професионалното ми задължение. Ние уважаваме суверенитета на България. Такива решения трябва да бъдат вземани от българските граждани, не от чужденци, каза в Бургас посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. Така той коментира политическата ситуация у нас и отговори на въпрос дали са..

публикувано на 30.05.23 в 18:27

Димитър Найденов, ДБ: Няма да пречим на правителство с втория мандат

Не одобрявам формулата на ротационно правителство, но няма да пречим. Това коментира бургаският народен представител от „Демократична България“ Димитър Найденов. Според него, най-подходящо е да бъде съставено експертно правителство по подобие на служебното, но не излъчено от президента, а от парламента. „Без политически представители вътре и..

публикувано на 26.05.23 в 16:23

Енергийният министър бави 7 месеца процедурата за избор на нов представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“

Служебният министър на енергетиката Росен Христов бави седми месец процедурата за избор на нов представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас”, сигнализират от “Демократична България” Още през октомври миналата година в 48-ото Народно събрание депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев е зададал писмен въпрос до министър Христов,..

публикувано на 24.05.23 в 13:15

„Продължаваме Промяната“ официално учреди своя структура в Бургас

„Продължаваме Промяната“ създаде партийна структура и в Бургас, съобщават от там. Местната организация ще носи името "Промени Бургас". Стоматологът Мартин Кръстев е избран за общински председател на организацията. Областен координатор на „Продължаваме Промяната“ е Даниел Михалев. Ръководството на бургаската организация ще разполага с..

публикувано на 23.05.23 в 10:01

Договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Правителство с втория мандат - за 18 месеца и с ротационен премиер

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет. "Сега,..

публикувано на 22.05.23 в 14:26

Президентът Румен Радев очаква Мария Габриел в понеделник с изпълнен мандат

В понеделник очаквам ГЕРБ-СДС да дойдат с изпълнен мандат обяви президентът Румен Радев в Ямбол и допълни, че идеята за конституционно правителство е добра, но трябва да иман обикновено мнозинство, за да има правителство. В 15 часа в понеделник президентът ще очаква Мария Габриел да върне първият мандат: Очаквам ГЕРБ – СДС да дойдат с изпълнен..

публикувано на 20.05.23 в 15:34

Цветанов призова партиите да разделят местните от парламентарните избори

Политическа нестабилност и шести поред избори прогнозира лидерът на партия „Републиканци за България“ в Сливен Цветан Цветанов. Той призова парламентарно представените партии да направят разговори с президентската институция, бъдещите предсрочни парламентарни избори да бъдат проведени след местния вот.  Според Цветанов не трябва местни и..

публикувано на 17.05.23 в 16:07