Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите саблеклюни пристигнаха в Поморийската лагуна

| обновено на 22.03.23 в 08:09
Снимка: Българска фондация "Биоразнообразие"

Тази година астрономическата пролет съвпадна с пристигането на първите саблеклюни в Поморийската лагуна. При редовния мониторинг на 20 март бяха наблюдавани 15 птици на остров пред Музея на солта, възстановен по време на консервационната бригада през септември 2022 г. и общо около 30 птици от вида бяха установени в цялото езеро.  Саблеклюнът е един от флаговите видове за солените лагуни, поради специфичните му екологични особености и тясна привързаност към солените водоеми, в които намира предпочитаната си храна от различни безгръбначни. Поморийската лагуна е втората по значимост зона в България за гнезденето на вида (след Атанасовско езеро), който е защитен на национално и международно ниво и за съжаление като повечето дъждосвирцови птици търпи сериозно намаление на световната популация именно поради загуба на подходящи местообитания.

Освен това орнитолозите от проект „Живот за Поморийската лагуна“ наблюдаваха двойка стридояди върху новата дървена платформа, която също бе изградена по време на консервационната бригада в рамките на проекта. Двойката демонстрира брачно поведение и защитаваше избраното от тях място срещу атаките на една сива врана, информират от фондация „Биоразнообразие“. В съседство върху една от старите дървени платформи почиваха 20 малки корморана. Стридоядът е вид, който рядко гнезди в България и миналата година беше потвърдено успешното му размножаване в Поморийската лагуна. Една двойка успешно отгледа своите малки върху покрива на една от сградите в солниците. Като останалите видове, гнездящи директно на земята, те са изключително уязвими от хищници като лисици, чакали и бездомни кучета.

„По време на мониторинга на територията и по-малко от седмица след проведения втори Консултативен съвет за Поморийско езеро, на който дискутирахме проблемите на лагуната се сблъскахме с ново нарушение - опожарени площи от тръстиковите масиви в местност „Малък герен“ в западната част на лагуната. Районът е част от местообитанията на застрашения вид водно конче тъмно водно шило, на който сега обсъждаме с Община Поморие да изградим специална скулптура“ – споделя Димитър Попов, ръководител на проект „Живот за Поморийската лагуна“.

Общата оценка на засегнатата площ е около 30 дка и пожарът е бил в непосредствена близост до разположените в съседство земеделски земи, които са основно лозя. По-интересно е, че са опожарени тръстиките и растителността по протежение на дренажния канал около земеделските земи по периферията на лагуната. Този дренажен канал е част от проектираното отвеждане на водите на р. Пазариолу до Черно море през Поморийската лагуна, предложено от Община Поморие. Фактът, че е напълно сух в момента, докато вливането на реката в езерото продължава с пълна сила, поражда сериозни съмнения дали предложеното техническо решение ще реши този проблем в бъдеще.


По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретро кемпер на повече от половин век ще бъде показан на къмпинг фестивала в Бургас

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може..

публикувано на 24.04.24 в 16:56

Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен пясъчен фестивал в САЩ

Влюбените в Бургас артисти Пол и Реми гостуват в Тексас, Порт Аранзас, САЩ, където са част от мащабния „Санд Фест” за пясъчни скулптури и артисти от цял свят. Само за няколко дни, с въображение и много труд, големите планини от пясък се превърнаха в произведения на изкуството, които радват стотиците посетители. Десетки деца творят..

публикувано на 22.04.24 в 15:25

Фестивал за ЛЕГО роботика ще се проведе в Бургас

Ученици от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ демонстрираха своите проекти, с които ще участват във фестивал за Лего роботика. Той ще се проведе днес  в Бургаския свободен университет . Другият отбор ще бъде от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За събитието пристигат ученици от цялата страна с интерес в..

обновено на 20.04.24 в 07:53

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в..

публикувано на 17.04.24 в 12:39

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас. Флаери, свързани със събитието, се намират от днес в няколко културни обекта в града, както и в автобусите на градския транспорт, съобщават от Общината.  След като ги откриете и попълнете данните си в брошурите, може да ги пуснете в кутии, които ще бъдат поставени на централния..

публикувано на 16.04.24 в 15:47
Стара картичка от Великден. Лична колекция на Соня Кехлибарева

В Етнографския музей разказват как в Бургас са посрещали Великден

Публична лекция, посветена на  Великденските празници и тяхното отбелязване в морския град в миналото, ще поднесе  Етнографския музей в Бургас . Тя е насрочена за  днес  от 17:30 часа, в презентационната зала. Темата ще поднесе  Соня Кехлибарева, която е краевед, изследовател на историята на стария Бургас. Събитието се организира във връзка с..

обновено на 16.04.24 в 10:43

Ивайло Димитров изработва фотоалбуми и бюджетни подаръци

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 14.04.24 в 17:30