Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е снимка от Франция, а не на протест в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт. Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира".

Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на голям булевард и са блокирали цялото движение. На изображението действително се виждат и червени знамена, но не и плакати с надписи.

Информацията е публикувана многократно в социалните мрежи и е предизвикала  вълна от противоречиви коментари.


Потребител е написал: „По телевизията тенденциозно ни показаха шепа хора. Истинската картина явно е друга!....“

ТВЪРДЕНИЕ: Снимка в български сайт показва как хиляди хора са излезли на протест в София в защита на Паметника на Съветската армия

На 9 март Столичният Общински съвет одобри премахването на Паметника на Съветската армия, а заседанието бе съпроводено от демонстрации на защитници на монумента.

Освен пред Паметника, където образуваха жива верига, протест срещу демонтирането на паметника се проведе и пред сградата на Столичната община. Срещу фасадата са хвърлени яйца и кутии с червена боя.

Протестът е отразен от журналистите на БНР и от водещи медии в страната.

Те публикуваха както видеа, така и изображения от проявите на недоволство.

Кадрите показаха картина различна от описаната в статията към снимката.

На приложената снимка наистина се виждат червени знамена, но нищо от архитектурата на околните сгради не напомня за столицата на България.

На изображението не е изписано, че е илюстративно, нито показва къде е направено и кой е неговият автор.

Обратно търсене на изображението разкрива, че кадърът за първи път е публикуван на 20.01.2023 г. (петък) от сайта Euractiv. Като автор на снимката е посочен Тео Бургери-Гонсе. Той е и авторът на статията, която започва така: "Около 1,12 милиона души, според официалната статистика, излязоха по улиците на Франция в четвъртък, за да изразят гнева си срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон". Заглавието на статията гласи: "Пенсионната реформа: Няма да минем без бой, казват на Макрон от улиците" (Pensions reform: We’re not going without a fight, the streets tell Macron). Под снимката има пояснение: "Проучване на общественото мнение, публикувано сутринта на общата стачка, показа, че 72% от французите са казали "не" на реформа, което е ръст от 4% спрямо миналата седмица".


Става очевидно, че снимката е от масовите протести във Франция срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

В цитирания български информационен сайт, който използва изображението, липсва подобна информация. Нещо повече - при запазване на изображението, дори файлът носи заглавието "милиони-французи-излязоха-на-протест.jpg".

Заключение

Твърдението, че снимка, която е публикувана в български сайт, показва многохиляден протест в защита на Паметника на Съветската армия в София е НЕВЯРНО. Всъщност снимката е направена почти два месеца по-рано във Франция. Кадърът отразява протестите във Франция срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30