Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетен конкурс и академия организира в Бургас примата Сара-Нора Кръстева

| обновено на 30.03.23 в 09:57
Снимката е с илюстративна цел.
Снимка: prostooleh on Freepik

Първият международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ ще се проведе в Бургас в периода от 4 до 9 юли 2023 г, информират от Държавната опера в Бургас. Инициативата ще бъде осъществена от Международната балетна асоциация „Сара-Нора Прима”, съвместно с операта и Община Бургас и със съдействието на Министерството на културата на Република България.

Конкурсът ще бъде само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи, и ще се състои на сцената на Бургаската опера.

Международно жури ще оценява и награждава лауреатите. Наградите, освен парични, ще бъдат и под формата на гастроли в различни балетни театри, едногодишни договори, участия в други конкурси, специализации, както и обучение в световно признати институти.

Конкурсът е на името на известната българска прима и дългогодишен директор на балета в Софийската опера Сара-Нора Кръстева. 

В конкурса артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: Група А/ 9-12 г./, Група В /13-16 г./, Група С /17-26 г./ Максималният брой кандидати, които ще бъдат допуснати за участие в конкурса, е общо 150 балерини и балетисти. След получаване на документите на 150-я кандидат, ще бъде преустановено приемането на документи, уточняват организаторите.

В Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ е предвиден богат награден фонд. Предвидена е и награда за най-добре класирал се участник от Бургас.  Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера - Бургас за едногодишен договор в балетната трупа, както и две награди на Софийска опера и балет – участие в спектакъл на балета или едногодишен договор.

Ще бъдат раздадени и следните престижни награди: два приза от Вalleto del Sud – едногодишен договор и договор за гастрол, грант за международния балетен конкурс във Виена, договор в Националния театър на Белград /Сърбия/, за участие в балетен спектакъл или годишен договор, едногодишен договор и гастрол в Сръбския народен театър в Нови Сад; награда за най-красив костюм на стойност 500 лв., награда на името на примабалерината Милена Симеонова – за най-артистичен участник на стойност 1000 лв.; стипендия за обучение в лицензирано професионално Руско училище по изкуства на „Мария Володина“ към Болшой театър - GRAND BALLET /само за групи А и В/; награди от Балкански алианс - участие в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, премиер на Мариински театър и др.

Подробна информация за записване в конкурсната програма и правилата на конкурса се съдържат в официалния сайт на „Сара-Нора Прима“. Регистрацията е до 30 април 2023.

От 1 до 9 юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, се проведе и Балетна академия SARA-NORA MASTER:. Която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка. 
Подробностите можете да чуете от интервюто на Елена Димитрова със Сара - Нора Кръстева в звуковия файл. 
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова гостува с концерт-спектакъл в Поморие

Община Поморие подарява днес на своите жители и гости концерт-спектакъл на Силвия Кацарова. Тя ще заплени сърцата на публиката със „70 нюанса любов“, с които отбелязва и своя 70-и рожден ден и 50 години от първата си сценична изява.   На сцената ще се качат още Теди Кацарова и Дичо. Участници в спектакъла ще бъдат и Майсторите на комедията - Тончо..

публикувано на 07.07.24 в 17:00

Саксофонистът на Рей Чарлз Крейг Бейли гостува с концерт в Бургас

Концерт с музиката на Рей Чарлз „RAY ON MY MIND SYMPHONY“, в който солисти са Петър Салчев и саксофонистът Крейг Бейли, свирил с легендарния музикант, ще гостува на 7 юли, на сцената на Летния театър в Бургас.    Роден преди няколко години и преживял своя успех на различни сцени в България, концертът RAY ON MY MIND се завръща, за да блесне с..

публикувано на 07.07.24 в 16:00

Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ привлече интереса на ценителите на класическата и джаз музика по Южното Черноморие. В първата вечер талантливите пианистки от дуо „Атмосфери“ Мила Михова и Александра Дичева изпълниха великолепна класическа програма на четири ръце и обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бе..

публикувано на 07.07.24 в 12:07

Второто издание на балетния конкурс "Сара-Нора Прима" завърши с галаконцерт

Второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас завърши с награждаване на лауреатите и галаконцерт в Държавна опера Бургас. Събитието се състоя в присъствието на министъра на културата Найден Тодоров и кмета Димитър Николов. За първи път в конкурса бе присъдена Гран при, която получи  Мун Джон-у от Република Корея...

публикувано на 07.07.24 в 10:17

Кукленият театър представя "Жабокът цар" в експоцентър "Флора"

Бургаският куклен театър ще представи днес спектакъла "Жабокът цар" по Братя Грим в експозиционен център "Флора."   Ако обичате весели истории тази приказка много ще ви хареса.И както във всяка истинска вълшебна приказка става Злото ще бъде победено. Приятелството между Жабокът и Принцесата ще развали магията на злата магьосница Гьола и..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол тази вечер

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

обновено на 06.07.24 в 16:13

За 18 поредна година фестивалът "Музите" гостува в Созопол

Зам.-кметът на Община Созопол Тодор Дамянов откри 18-то издание на Международният младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите": „За пореден път Созопол е изпълнен с толкова много положителна енергия, талант, радост и красота. Този фестивал стана традиционен и вече се отъждествява със Созопол. Щастлив съм да видя толкова много хора и усмивки. От..

публикувано на 06.07.24 в 09:52