Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетен конкурс и академия организира в Бургас примата Сара-Нора Кръстева

| обновено на 30.03.23 в 09:57
Снимката е с илюстративна цел.
Снимка: prostooleh on Freepik

Първият международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ ще се проведе в Бургас в периода от 4 до 9 юли 2023 г, информират от Държавната опера в Бургас. Инициативата ще бъде осъществена от Международната балетна асоциация „Сара-Нора Прима”, съвместно с операта и Община Бургас и със съдействието на Министерството на културата на Република България.

Конкурсът ще бъде само за професионалисти – ученици от балетни училища и артисти от балетни трупи, и ще се състои на сцената на Бургаската опера.

Международно жури ще оценява и награждава лауреатите. Наградите, освен парични, ще бъдат и под формата на гастроли в различни балетни театри, едногодишни договори, участия в други конкурси, специализации, както и обучение в световно признати институти.

Конкурсът е на името на известната българска прима и дългогодишен директор на балета в Софийската опера Сара-Нора Кръстева. 

В конкурса артист-балетистите ще се състезават в три възрастови категории: Група А/ 9-12 г./, Група В /13-16 г./, Група С /17-26 г./ Максималният брой кандидати, които ще бъдат допуснати за участие в конкурса, е общо 150 балерини и балетисти. След получаване на документите на 150-я кандидат, ще бъде преустановено приемането на документи, уточняват организаторите.

В Първия международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ е предвиден богат награден фонд. Предвидена е и награда за най-добре класирал се участник от Бургас.  Ще бъдат връчени и две награди на Държавна опера - Бургас за едногодишен договор в балетната трупа, както и две награди на Софийска опера и балет – участие в спектакъл на балета или едногодишен договор.

Ще бъдат раздадени и следните престижни награди: два приза от Вalleto del Sud – едногодишен договор и договор за гастрол, грант за международния балетен конкурс във Виена, договор в Националния театър на Белград /Сърбия/, за участие в балетен спектакъл или годишен договор, едногодишен договор и гастрол в Сръбския народен театър в Нови Сад; награда за най-красив костюм на стойност 500 лв., награда на името на примабалерината Милена Симеонова – за най-артистичен участник на стойност 1000 лв.; стипендия за обучение в лицензирано професионално Руско училище по изкуства на „Мария Володина“ към Болшой театър - GRAND BALLET /само за групи А и В/; награди от Балкански алианс - участие в Международен балетен конкурс на Илья Кузнецов, премиер на Мариински театър и др.

Подробна информация за записване в конкурсната програма и правилата на конкурса се съдържат в официалния сайт на „Сара-Нора Прима“. Регистрацията е до 30 април 2023.

От 1 до 9 юли 2023 г., също в сградата на Държавна опера – Бургас, като съпътстваща програма, се проведе и Балетна академия SARA-NORA MASTER:. Която включва майсторски класове, репертоар, съвременни техники и характерни танци за всички желаещи без ограничение за образование и подготовка. 
Подробностите можете да чуете от интервюто на Елена Димитрова със Сара - Нора Кръстева в звуковия файл. 
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47

Светослав Лобушки: Рецептата за шлагер е хубава мелодия с текст, който докосва

Композиторът Светослав Лобушки участва с две песни в конкурса „Бургас и морето“, чийто финал е на 28 юли в Летния театър. Това са “На татко“ по текст на Мариета Ангелова и в изпълнение на Яница Кънева и „Просто любов“, която ще представят „Дует Аморе“ по текст на телевизионния водещ Костадин Филипов. Композиторът каза: "Залагам на две песни,..

обновено на 15.07.24 в 11:53

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

публикувано на 15.07.24 в 10:54

"Танцът Живот" - музикално-театралният спектакъл на Диана Дафова в Бургас

"Танцът Живот" е новият музикално-театрален спектакъл на Диана Дафова. Той включва музикални изпълнения, артистично поднесен текст и хореография в различни жанрове, допълнени от оригинални костюми и специални ефекти. Спектакълът ще бъде представен тази вечер в Дома на културата НХК от 19.00 часа. Режисьор на постановката е Борис Радев, хореографията е на..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02