Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес и утре, 22 и 23 март

Бургас е домакин на международна конференция за екология и син растеж

Участват учени от България, Турция и Хърватия


Възстановяването и опазването на океана, моретата и водите е една от най – спешните и критични задачи на нашето време. Това заяви в Бургас Ивелина Василева, която е член на борда на Мисия към Европейската комисия, създадена за да работи в тази посока. Василева участва в международната конференция „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“, която се провежда днес и утре в експозиционен център „Флора“.

Мисията за опазване на океана, моретата и океаните е наричана още Мисия „Морска звезда“ и тя е създадена с още 4 Мисии, които целят постигането  до мащабна трансформация чрез дръзки и конкретни решения в полза на общественото благо. Другите са в областите за опазването на климата, почвите, енергийно неутрални градове  и борба с раковите заболявания.

Стратегическата цел на Мисията е постигане на опазване и възстановяване на океана и водите до 2030 година и тя да се превърне в глобален пример за устойчивост, посочи Ивелина Василева:

„Мисията осигурява подходящите условия и финансиране, които ще дадат възможност на изследователи, иноватори, създатели на политики, които да предложат работещи решения за постигане на конкретните цели. Хората са в център на мисията! Предвидено е финансирането през няколко програми. Само за периода 2021 – 23 година са предвидени по „Хоризонт Европа“ бюджет от 344 млн. евро и в момента има отворени покани за проектни предложения."


Добър пример в тази посока е проекта „Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“, който се осъществява от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ съвместно с Тракийския университет в Одрин. Той цели създаване на изследователски центрове за син растеж, посочи ректорът на бургаското висше учебно заведение проф. д-р Магдалена Миткова и поздрави участниците в конференцията:

„Проектът се изпълнява 2 години с изключителен успех от българска и турска страна. Имаме оборудвани лаборатории и университетът върви стремително към успешното приключване на този проект. Успех на конференция, има много интересни доклади, които посочват интересен път за развитие в областта на синия растеж и екологията!“

Приветствие към присъстващите отправиха още Милен Обретенов, директор на Отдел "Програми ИНТЕРРЕГ ИПП Трансгранично сътрудничество" в регионалното министерство, както и доц. д-р Емре Атълджан от Тракийския университет в Одрин.

Събитието, на което Бургас е домакин, е в рамките на проект „Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж“, като партньор от българска страна е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.  Участие в двудневния форум в Експоцентър "Флора" вземат учени от университети и институции от  България, Турция и Хърватия.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10 екипа от Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково. В помощ на огнеборците се..

обновено на 17.07.24 в 17:46

Созопол чества своя празник днес

На Света Марина празнува град Созопол. Програмата през деня включваше литургия в храма "Св. вкмч. Марина", освещаване на трапеза и плувен маратон.  БНР Бургас стана част от празника на града с открито студио на главната улица в Созопол.  Созопол - културната столица на Южното Черноморие Сливенският митрополит Арсений благослови..

публикувано на 17.07.24 в 15:37

Кръстовището между улиците "Македония" и "Патриарх Евтимий" временно е затворено

Във връзка с обновяването на водопроводната и канализационна мрежа в Бургас, по ул. „Патриарх Евтимий“, от днес до 29 юли – понеделник, се въвежда временна организация на движението на превозни средства, съобщи Община Бургас. Затворено за автомобили е кръстовището с ул. „Македония“.

публикувано на 17.07.24 в 15:25

Камено ще има нова пожарна и пожарен автомобил с финансиране от международен проект

През следващите две години Община Камено и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас ще бъдат част от международен проект Co-Resilience - „Сътрудничество за изграждане на капацитет за устойчивост на общността при горски пожари и ранно предупреждение в Черноморския басейн“. Той се финансира от първата покана по програма на Европейския..

публикувано на 17.07.24 в 14:36

Премиерът разпореди от днес да има отворена телефонна линия за сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава..

публикувано на 17.07.24 в 12:35
Димитър Недев, гост в откритото студио на БНР-Бургас в Созопол

Созопол - културната столица на Южното Черноморие

Созопол има претенции да бъде културната столица на Южното Черноморие, каза Димитър Недев, директор на Историческия музей при  участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет Една от интересните изложби, която..

публикувано на 17.07.24 в 12:17

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:14