Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капибари са най-новото попълнение в бургаския зоопарк

Снимка: Община Бургас

Един мъжки и три женски от вида капибара са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас. Младите животни вече са адаптирани към новия си дом. 

Екзотичните гризачи са единствени от своя вид в България. Управителят на Зоопарка Кръстьо Дъбов каза за БНР-Бургас, че е трябвало да изчакат 6 месеца, за да може капибарите да бъдат транспортирани в Бургас. За естествения хабитат на екзотичните животни, Кръстьо Дъбов поясни:

"Животните произлизат от долината на Амазонка. Там има вечни наводнения и блата. Капибарите там се хранят с растителност. Температурите са много по-високи от нашите, но ние ще поддържаме умерени градуси, за да може на животните да им е комфортно. Просто температурите не трябва да са под нулата." 

В Зоопарк Бургас се подготвя и контактна зона за капибари, където посетелите ще могат да се снимат с тях и да ги хранят от ръка. Те са кротки и дружелюбни. Могат отлично да общуват с малки деца.

"В контактната зона хората ще могат да влизат при капибарите, да ги хранят и галят.", допълни Кръстьо Дъбов. 

Тежащи между 35 и 65 килограма, капибарите са най-големите гризачи в света. Активни са предимно рано сутрин и късно вечер, през останалото време предпочитат да си почиват в укрития, които са на сушата или във водата. Южноамериканският вид гризачи обича да общуват и с други видове животни.

Относно смяната на часа и дали това влияе на животните в зоопарка по някакъв начин, Кръстьо Дъбов поясни:

"Времето не им се отразява негативно. Животните нямат точен час на ставане или лягане, затова пък, сега със смяната на времето, когато идват служителите, ще трябва да събудят даденото животно, за да му дадат дажбата."

Кампанията по осиновяване на бургаския зоопарк тече. Кръстьо Дъбов коментира:

"Желаещите да осиновят животно, трябва да ни позвънят, за да им обясним процедурата. Осиновителят ще заплаща месечните издръжки на даденото животно, като за всеки вид те са различни. В замяна на това ние ще му предоставим сертификат за осиновител, рекламна площ на паркинга, за да се сложи билборд или какъвто и да е друг вид реклама (ако осиновителят е фирма/предприятие), както и безплатен вход в зоопарка. Ако осиновителят е фирма, всички служители получават безплатен вход."

Повече можете да чуете в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас подготвя Летен Никулден

Първото издание на Летен Никулден ще бъде на 9 май. На този ден православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Николай. Събитието ще е и своеобразен старт на туристическия сезон. Зимният Никулден на 06 декември -..

публикувано на 27.03.24 в 13:49

Албена Стефанова пише стихове и прави изделия от рециклирани материали

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 24.03.24 в 17:30

Мира Добрева: Аз съм щастлив човек, радвам се на малките неща в живота

Популярната тв водеща Мира Добрева е на турне в страната за да представя новата си книга „Светулки зад решетките“. Това е  психологически роман за борбата на човека с алкохола и дрогата, всъщност за борбата на човека със себе си. Той разглежда съдбите на две жени, белязани от алкохолна зависимост. Светът на тази книга е пределно..

публикувано на 24.03.24 в 14:00

Пясъчен поздрав за Тодоровден на плажа в Бургас

"Посвещаваме това парче на дядовците и всички силни мъже и техните коне" - написа Реми Хогард във фейсбук. Тя и половинката ѝ Пол създадоха поредното си пясъчно произведение на плажната ивица край Бургас. Този път красивата им творба е вдъхновена от празника, в който главни герои са конете. Англичанин и нидерландка, Пол и Реми са тандем в изкуството и в..

публикувано на 23.03.24 в 10:05

Безплатни демо работилници за видео игри ще се проведат в Бургас

Две безплатни демо работилници – „Майнкрафт програмиране“ и „Направи сам видео игра“ ще се проведат на 23 и 24 март, съобщават от община Бургас. Организатор е образователен център "РобоКидс".  Желаещите могат да се запишат предварително.  Децата ще имат шанс да научат програмирането на една от най-популярните игри, а във втория час ще могат да..

публикувано на 21.03.24 в 10:54

платена публикация
ПРОЛЕТНИ ПРОМОЦИИ ЗА СПА И МАСАЖ В ABILITY SPA В БУРГАС

Месеците Mарт и Aприл ни предлагат много възможности за почивка и време за кратко бягство от забързаното ежедневие. В сърцето на град Бургас, в Ability SPA ще намерите любимото си място за релакс. Подарете си невероятно SPA преживяване, наслаждавайки се на многообразието ни от услуги, които ще ви помогнат да се почувствате свежи, красиви и заредени с..

публикувано на 21.03.24 в 07:30

Празнични кушии в Бургас за Тодоровден

За поредна година на Тодоровден ще се съберат елитни коне и състезатели от Клуба по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии. Празничните надскачания ще започнат в събота - 23 март, от 11:00 ч. на конна база парк Езеро в Бургас.  Всички любители на конния спорт, жители и гости на морския град могат да се насладят на..

публикувано на 19.03.24 в 09:35