Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Ирина Ганчовска бродира бижута, часовници и картички

Синът й Владимир, 20 г. е с тежка умствена изостаналост

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Ирина Ганчовска от Софийско. Тя е майка на Владимир, 20 г. с тежка умствена изостаналост. Майката се занимава с ръчна бродерия – бижута, часовници, картички и др. 

"Започнах да бродирам преди 10 години. Тогава ми откриха рак на гърдата и за да се разсейвам от тежките мисли, започнах да се занимавам с бродерия. Обичам да откривам нови модели, да съчетавам цветове и да експериментирам. Търся информация в интернет, където има много идеи. Щастлива съм, че общувам с хора от различни краища на страната, имала съм и поръчки от чужбина! Така мога да работя и да се грижа за сина ни."  

повече може да чуете в звуковия файл:Така бродирането, което първоначално е било хоби за Ирина, се превръща занимание, което и дава възможност да общува и финансово да подпомага семейството си. Тя споделя, че мечтата й е да избродира риза на мъжа си, но все още не се чувства готова за това предизвикателство. За сега тя украсява с бродерия прекрасни бижута - гривни, обици, колиета и още картички и часовници. Клиентите ги избират за подаръци за любими хора по повод или за благодарност. На голям интерес се радва и молитва, чийто думи се бродират върху панама, която се поставя в рамка.

Ирина Ганчовска е благодарна на фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане", че дава възможност на жени с нейната съдба да имат работа и да могат да се грижат за децата си.      

повече може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази нощ ще бъде извършена дезинсекция на кестеновите дървета в Сливен

Тази вечер от 20 часа Община Сливен ще извърши първата от трикратната дезинсекция на кестеновите дървета на територията на града и Сливенски минерални бани.  Обработката е по график и ще продължи до 5 часа на следващия ден. На територията на Сливен и Сливенските минерални бани като тротоарни дървета или дървета в групи и масиви в парковата среда са..

публикувано на 01.06.23 в 14:16

Детски празник в Болярово (снимки)

Пейнтбол, щафета, дърпане на въже, рисунки на асфалт, музикални игри подари Община Болярово на децата по повод 1 юни. Паркът на Болярово се озари от детските усмивки в техния Международния ден. В приветствието си кметът Христо Христов се обърна и към родителите с призив да подкрепят своите деца във всяко начинание.  "Деца, в ие заслужавате..

публикувано на 01.06.23 в 12:36

Над 200 деца се включват в Изгрев парк фест днес

За шеста година НЧ „Изгрев 1909” организира творческа зона в парка на бургаския комплекс "Изгрев". Над 200 участници ще представят своите сценични изпълнения и изяви в различни жанрове на всички изкуства, обясни секретарят на читалището Кристина Атанасова.Ще бъдат организирани съпътстващи дейности- изложба на победителите в конкурс „Мечта”, детски..

обновено на 01.06.23 в 10:52

Малки бионавти ще изграждат биосфери като марсиански градове на "Флората"

Игри и демонстрации за деца са част от днешната програма на конференцията на тема „Нулевоенергийните сгради: бъдещето е сега“. Те ще започнат от 17.00 ч. в района на Експозиционния център „Флора“ в Бургас.  „Екипът, който е от училище за соларни специалисти ще покаже на малките бионавти (дума, измислена от колегите от училището), те ще могат..

публикувано на 01.06.23 в 10:25

16 инициативи за Деня на детето в Сливен

Палитра от събития и изненади ще оцвети празника на малките жители на Сливен в Международния ден на детето - 1 юни. 16 културно-образователни инициативи за малчуганите включва тазгодишното издание на Детски панаир в Сливен. По традиция и тази година той ще се проведе пред сградата на Общината.  Предвидените работилници за 1 юни ще продължат през..

публикувано на 01.06.23 в 09:49
Су-25 в авиобаза „Безмер“

Ден на отворените врати в авиобаза Безмер по случай 1-ви юни

По случай Празника на детето в авиобаза Безмер е обявен Ден на отворените врати.  От общината в Ямбол също са подготвили изненади и богата програма за най-малките жители на града. Малките любители на авиацията ще имат възможност да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка  и спасително оборудване  в..

публикувано на 01.06.23 в 07:38

Десетки деца творят с БНР-Бургас и Пол и Реми (галерия)

Невероятна плажна забава подаряваме в момента на бургаските деца, по случай 11-ия рожден ден на БНР-Бургас. Малчуганите се учат да творят с пясък от признатите професионалисти Пол и Реми Хогард. На плажа вече са създадени няколко замъка и красива торта от пясък. За малките творци по-късно ще има и истинска като за рожден ден. Пол..

обновено на 31.05.23 в 17:24