Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители сигнализират за проблеми с плувния басейн в „Меден рудник“

| обновено на 24.03.23 в 15:15
Снимка: Община Бургас


През последните няколко дни плувният басейн в бургаския комплекс „Меден рудник“ беше затворен. Причината, която посочиха от Общината, беше техническа повреда довела, до спиране на функционирането на отоплителните котли. Това даде повод за редица коментари в социалните мрежи на родители, чиито деца посещават съоръжението. Те сигнализират, че често се налага децата им да тренират при температура на водата под 26 градуса. 

Георги Семов има две деца на 7 и 12 години, които тренират на басейна в „Меден рудник“. По-голямото посещава съоръжението от около 4 години. До момента бащата е подавал два сигнала чрез социалните мрежи. В единия от тях, той е изпратил снимка на термометъра показващ, че температурата на водата е под 26 градуса. "Нещо, което е немислимо за добро плуване. Отделно наши треньори и ние като родители  на плуващите деца, многократно сме казвали на персонала в басейна, че водата е изключително студена и не е подходяща за плуване. Те ни обвиняват, че създаваме проблеми, термометърът, който ползваме не е верен, а верен е техният. Единият сигнал беше миналия петък, другия - този понеделник", коментира Семов. 

Според него, проблемът с температурата на водата не е нов. "Персоналът не може, не е в състояние или няма желание да поддържа една постоянна температура на съоръжението. В последно време явно вече имат и някаква авария, която те много дълго време не можаха да установят от какво произтича. Няколко седмици басейнът беше в ремонт заради тази авария, т.е. затворен. Оправиха го, но явно не съвсем, защото проблемът продължи. Един ден отиваме с децата, водата е 28 градуса и нагоре. На следващия ден водата е 25.5 градуса, което е драстична разлика. Малкото ми дете отново е на антибиотици  след два пъти ходене на плуване при вода 25 градуса. Децата казват, че им е изключително неприятно, дискомфортно им е. Децата треперят, не само моите. Масово треперят и се отказват от плуването. В нашия клуб ако е имало по 15-20 деца на ден на тренировка, при последното плуване бяха 9. Малките деца, които за мен са някаква надежда за този спорт, те просто не идват, защото не могат да издържат тази температура", разказа бащата.   

От Община Бургас отговориха: „Преди месец, поради техническа авария, при която беше изгорял вентилаторът на единия от котлите, температурата на водата в големия басейн падна малко под 26 градуса. В малкия басейн, който се използва изцяло от деца, никога не е падала под тази граница. Впоследствие аварията стана по-сериозна и големият басейн беше спрян за два дни, докато се покачат отново градусите. Температурата в басейните се поддържа според Инструкция номер 34 за хигиената на спортните обекти, а именно оптималната температура на въздуха за покрити плувни басейни е 1-2 градуса над тази на водата (24-27 градуса С) при движение на въздуха 0,1-0,2 м/сек и повишена относителна влажност. Басейнът в „Меден рудник“ е ЗА СПОРТ. Затова температурата на водата в големия басейн се движи между 23 и 26 градуса С, а за децата в малкия не бива да е по-ниска от 26 градуса С".

Георги Семов сигнализира и за друг проблем, свързан със съоръжението. "Едната вечер на тренировката на плуването, видяхме десетки чували натрупани около басейна и ни се каза, че от следващия ден водата ще е солена. Те не са направили допитване до никой от трениращи, треньори и от родители. Отделно аз имам съмнения, че съоръжението, филтри и помпи, ще се справят с тази солена вода, защото те са произведени да функционират със сладка вода", посочи той.  

От Община Бургас отговориха, че към филтриращата система на басейна е интегрирана нова инсталация за дезинфекция на водата чрез солна електролиза. „Принципът на работа на солната електролиза изисква употреба на нейодирана сол, която не влияе на съоръжението, за разлика от химическите препарати за дезинфекция“, допълват от институцията.

Георги Семов посочи, че вече обмисля да запише децата си да тренират на друго място в града. "Обмислям да ги преместя в ж.к. "Славейков" в Парк Арена ОЗК, защото условията са много по-добри, управата е адекватна. Ползвам съоръжението всекидневно, плувам в него и какъвто и проблем да се каже на управата, се решава на мига. За около 5 години, аз управителка на басейна в ж.к. "Меден рудник" нито съм виждал, нито от някъде е възможно да се вземе неин телефон и да се влезе в контакт с нея", допълни родителят.  

Изпратили сме въпроси и очакваме отговори за качеството на водата в съоръжението от здравната инспекция в Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град.  В..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43

Удължават до края на годината проекта "Грижа в дома в община Болярово"

С още пет месеца се удължава проектът „Грижа в дома в община Болярово”.  Предоставянето на здравно-социални услуги на включените потребители  ще продължи до 1 януари 2025г.  Запазват се и осигурените 16 работни места за лични асистенти и специалисти, информират от общината.  Проектът се финансира от Европейския социален фонд+ чрез Програма..

публикувано на 22.07.24 в 15:32

АПИ: Устройствени и екологични процедури бавят ремонта на надлеза на Черноморец

За ремонт на надлеза на пътния възел Черноморец настояват от местната власт. За обекта има изготвен технически проект от април 2022 година, който предвижда основна реконструкция на пътя и ново мостово съоръжение. Предвидените дейности са част от рехабилитация на 53 км от второкласния път Бургас - Созопол – Царево. От 2018 насам се срещнахме..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56