Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат оставката на директора на ИАРА

Снимката е илюстративна, Констанца, Вама веке - 23 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Българските моряци от задържаните от румънските власти риболовни кораби вече са освободени. Те ще настояват пред министъра на земеделието Явор Гечев за оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова.

Тя коментира в Бургас, че не е наричала рибарите бракониери и не вижда основания за исканата оставка. "Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът. Досега се въздържах от по-конкретни изявления, тъй като съм възмутена, че от румънска страна до този момент нямаме постъпило нищо официално по отношение на това какво се е случило там. Освен това имам информация, че нашите инспектори, българските, които са участвали в тази съвместна проверка са оказали съдействие на нашите рибари и дори са помолили румънските власти корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имам до този момент. Очаквам докладите на двамата наши инспектори, които са били и евентуално другата седмица да получим официална информация от румънските власти", посочи доц. Стаматова. 

Снощи в България се завърнаха шестима от моряците, а днес и останалите четирима. 

В момента голямата борба ще бъде освобождаването на трите български кораба, защото те осигуряват прехраната на десет семейства, заяви Емил Милев, председател на сдружението "Черноморски изгрев". Той е категоричен, че българските рибари не са нарушили европейските закони. 

 "Изказвания от типа, че има румънски териториални води и на борда на нашите кораби е намерен улов от акула, всяват съмнения, че ние сме бракониер, което категорично не е така", посочи той.

Според Емил Милев забраната е приложима единствено за румънските кораби и не съществува европейска заповед за риболов на акула. 

По публикацията работи: Петя Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата на няколко места в Бургас

Заради отстраняване на аварии в Бургас, водата ще бъде спряна на няколко места в морския град: -  Морска градина - авария със спиране на водоподаването от 9 часа до 12 часа от Пантеона в посока Солници. - к-с Славейков, до бл.8. - с. Димчево - ПС. - кв. Банево, ул. "Пирин".

публикувано на 05.07.24 в 09:20

Акушерско училище за родители отваря врати в Бургас за месец

Акушерско училище за родители, чиято цел е да предостави на семейства необходимите знания и умения за здравословна бременност, успешно раждане и грижи за новороденото, отваря врати в Бургас. Инициативата е на акушерката Радост Николова и се осъществява с подкрепата на Община Бургас. В рамките на едномесечния курс родителите ще имат възможност да..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

"Спри! Дай път на пешеходец" напомня в разгара на лятото БНР-Бургас

Лятното издание на кампанията на БНР-Бургас „Спри! Дай път на пешеходец“ ще се състои днес от 9.30 в Морската градина. Събитието е част от програмата за отбелязването на 145-годишнина от създаването на МВР в Бургас.  От началото на годината у нас са станали общо 3 259 катастрофи със 199 загинали и над 4000 ранени. При сравнение с данните за..

обновено на 05.07.24 в 07:27

Снимка на майка с балон райски газ активира Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето се сезира във връзка с публикации в социалните мрежи на снимка, на която по непотвърдена информация, родители употребяват т.нар. балони с райски газ в присъствието на бебето си.  Информация за случая е подадена през официалната интернет страница на агенцията, чрез опцията „Подай сигнал“. Агенцията е..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04