Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ запечатва къмпинг "Айлякъ" край Атия тази седмица

Снимка: БНР

Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон известният къмпинг "Айлякъ" няма да работи. За първи път по българското Черноморие се стига до запечатването на зона за каравани. 
Къмпинг Айлякъ  (архив)  снимка: camping.bg

Къмпинг "Айлякъ", както и залива Вромос, се намират в непосредствена близост до Военноморската база край Атия. Цялата зона се води секретна, въпреки че от години в района се осъществява туристическа дейност

Близо 40 дка е теренът, на който е разположен къмпинг "Айлякъ". Собственик на земята и имота е фирма "Хи ти ком". По Кадастрална карта там няма маркиран плаж. Говорим за ронлив терен, който е част от защитената зона за птици "Бакърлъка". 


Преди месец собствениците на каравани са получили съобщение, че трябва да напуснат къмпинга. Теренът все още е ограден с телена ограда, но табелата къмпинг "Айлякъ" е премахната. 

Конкретният повод за запечатването на къмпинг "Айлякъ" са 8 различни административни актове, издадени от Регионалната екоинспекция в Бургас, обяснява директорът на иниституцията Павел Маринов.

"В момента всички решения на РИОСВ са обжалвани. Намират се в Административния съд. Някои от тях искат и обжалването на принудителната административна мярка. Тези, които не са обжалвани, ще бъдат реализирани през предстоящата седмица, т.е. ще бъдат запечатани в присъствието на собствениците и ще започне изнасянето на нещата, които се намират на територията на къмпинга и на другите имоти".

Маринов обясни защо се пристъпва към тези административни мерки:

"Община Созопол е допуснала подробен устройствен план, който да допуска разглеждането и инвестициите в тази област. За да може да бъде реализирано това инвестиционно предложение, трябва тази процедура да бъде завършена с приемане на подробен устройствен план със заповед на кмета, след което да бъдат събрани строителните книжа, след което да бъде издадено разрешение за строеж и тогава да бъде направено това, което е направено вече преди да бъде издаден подробен устройствен план. РИОСВ е първата институция от цялата поредица от действия по съгласуване, издаване на разрешение за строителство, още в началото и на ПУП-а и заради това е спряно, защото реално са извършени всички действия преди да е приключила процедурата".

Къмпинг Айлякъ  (архив)  снимка: camping.bg

По думите му при извършваните редовни проверки са издавани многократно наказателни постановления за преустановяване на нарушения. Те са обжалвани, като някои са потвърдени от съда, други са отхвърлени. Наказанията са от такъв характер, че не могат да решат проблема, смята той и добави, че те само го установят и налагат материална санкция. 

"В момента са 8 - 4 решения за спиране и 4 решения за принудителна административна мярка. Всички са в Административен съд - Бургас. Очакваме съдът да се произнесе. След като се произнесе, ще преценим как да продължим нататък".

Къмпингът ще остане запечатан, докато вървят съдебните дела

Къмпинг Айлякъ  (архив)  снимка: camping.bg

Къмпинг "Айлякъ" беше открит през 2021 година. За 2 сезона той се превърна в хит по Южното Черноморие. На 6-и март тази година собственикът на къмпинга Християн Танев, който към момента отказва коментар, е получил първите административни актове. Сега думата имат магистратите. Те трябва да преценят дали документите на собственика са изрядни или както твърдят от Регионалната екоинспекция имаме осъществено инвестиционно намерение без завършени процедури за узаконяването му. Тепърва по случая ще излизат интересни факти.

Репортажа чуйте в звуковия файл. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.  Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това да..

публикувано на 21.07.24 в 10:37

Почти 6000 лв са дарени до момента на пострадалата крайгранична община Болярово

Вълна от съпричастност към пострадалата крайгранична община Болярово.  Само за часове в обявената дарителска сметка за пострадалите жители  на общината са събрани почти 6000 лв. Освен това са дарени стотици литри вода, храна и пакетирани хранителни стоки. От Общината изказват своята благодарност към дарителите: “БЛАГОДИМ ВИ за съпричастността!..

публикувано на 21.07.24 в 08:16

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект „Реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“. Общата стойност на дейностите е в размер на 214..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят възстановяването на домовете на пострадалите, защото по думите й те "в момента най-много имат нужда от..

публикувано на 20.07.24 в 09:05