Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сън в лятна нощ“, представя на бургаска сцена старозагорският театър

| обновено на 31.03.23 в 11:16



Една от най-популярните творби на Уилям Шекспир, комедията „Сън в лятна нощ“, представя на бургаска сцена старозагорският театър. Над 30 професионални актьори, балетисти  и деца от театралните школи са част от спектакъла. Сценичната версия е на режисьора Елена Панайотова, чиято лична история вдъхнови сюжета на филма „Майка“. В „Сън в лятна нощ“ има театър, поезия, балет, музика и мултимедия. За първи път в историята на спектакъла, ролята на един от най-интересните персонажи- пакостливият дух Пък, е поверена на жена. 

"Първо, пиесата е много игрова, както я нарече проф. Камелия Николова в една много възторжена статия, тя каза, че това е един трибют на игровия театър, в който ние ситуираме целия спектакъл в идеята за една голяма спалня, т.е. всичко остава на въображението на зрителя. Сценограф е Николина Костова Богданова и в едно прекрасно полупразно пространство с възглавници се случват неща, които зрителят трябва да довъобразява. Така, че има една иновативност в тази покана на зрителя да заиграе въображението си в едно тържество на играта на актьорите", сподели Елена Панайотова. 

Спектакълът „Сън в лятна нощ“ има две номинации за наградата „Златен Кукерикон“. В Бургас ще можем да го гледаме на 31-ви март от 19 часа в залата на операта. 

Театралният режисьор и педагог Елена Панайотова, превърнала се в прототип на главната героиня във филма „Майка“, разказва за изключителната си история от Широка лъка до Африка. Черният континент не само променя Елена, но тя самата променя съдбите на много деца, показвайки им, че изкуството лекува и осмисля. 


Повече за спектакъла "Сън в лятна нощ" и разказа на Елена Панайотова за Африка, чуйте от интервюто на Елена Димитрова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото издание на конкурса "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе в Бургас

Първото издание на музикалния конкурс  "Фредерик Франсоа Шопен" ще се проведе на 25 и 26 април от 17.00  до 20.00 часа в Културния център “Морско казино” в Бургас, съобщават от Общината.  Целта е да се даде възможност на всички участници да представят уменията си и да обменят практическа информация в областта на музиката.  Събитието се организира от..

обновено на 25.04.24 в 15:34

"Дюн" с дарителска кампания, за участие на световните финали в Прага

През юни и юли Танцова школа "Дюн" има възможност да участва в световните финали на престижния танцов конкурс Dance World Cup в Прага.  "Дюн" ще се състезава с 30 деца във възрастовите категории "мини", "деца" и "юноши" и в състезателните стилове "съвременен танц", "танцово шоу", "джаз танц", "характерен танц", "лирикъл".  За да получат правото на..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Бургас отбеляза 62 години от рождението на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място заема и Петя Дубарова – едно от чудесата на България. Отива си твърде млада, само с намек за огромния си талант и без възможност да разкрие изцяло възможностите си. На нас оставя негодуванието за несправедливостта към нея и догадките за развоя на живота..

публикувано на 25.04.24 в 14:03

Младежкият фестивал "Солинария" се завръща в Созопол през юли

Четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“ ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. През 2024 година ще има два мастър класа – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и цигулка – на Ангелина Абаджиева. Интересът е сериозен и групите за майсторските класове са почти запълнени. Програмата в..

публикувано на 25.04.24 в 13:16

Представят в Бургас книгата за Апостол Карамитев „Рицарят на доброто“

Две литературни премиери ще зарадват четящата публика в Бургас, днес на 25 април. Това са книгите „Рицарят на доброто“, посветена на личността и творчеството на незабравимия актьор Апостол Карамитев и "Възхвала на провинцията”. Автори на първата книга са Олга Маркова и Момчил Карамитев. Втората  е последното книжно бижу на драматурга и поет Александър..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията”

Писателят и лауреат на наградата „Христо Фотев“ Александър Секулов  представя днес в Бургас най-новата си книга "Възхвала на провинцията”.  Това е книга събрала негови кратки белетристични форми, малки текстове, създавани по различни поводи, философски прозрения, спомени и  афоризми.  "Ноевият ковчег на Александър Секулов е провинцията, която авторът..

публикувано на 25.04.24 в 10:42

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни емблематични автори не само от съседните балкански страни и Европа, но също така и представители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:05