Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Върнаха на прокуратурата обвинителния акт срещу управителя на язовир "Чотората"

2
Съдебна палата - Бургас
Снимка: Свобода Атанасова

С фалстарт започна разпоредителното заседание по делото срещу Димитър Мутафов и баща му, за щетите на земеделски и частни имоти наводнени през 2017 година, след скъсана стена на язовир „Чотората“ в каменското село Трояново. Управител и до момента е Димитър Мутафов. Щетите според държавното обвинение са за над 600 хиляди лева. Обвинителният акт се върна на прокуратурата за изчистване на неяснотите в него. 

Обвинителният акт срещу Димитър Мутафов не отговаря по форма и съдържание, не са описани събитията довели до скъсването на язовирната стена на „Чотората“ от 25 октомври 2017 година, липсват последователните действия или бездействия на подсъдимия, посочи съдия Георги Иванов и го върна на прокуратурата. 

Според Елеонора Христова, юристконсулт на две дружества от Сливен, които са отдали под аренда земеделска земя в землището на село Трояново, само при тях щетите са за 60 хиляди лева:

„Да, два иска имаме. Когато дойдох видях, че има неясноти в обвинителния акт. При всички случаи ние ще предявим граждански искове, защото щетите са големи.“

За другия подсъдим - Димчо Мутафов, баща на Димитър, обвинението е за престъпление по служба. За това, че през 2013 година, когато е бил директор на Дирекция „Устройство на територията, строителство и управление на Общинска собственост“ на Община Камено не е извършил проверка по искане за данъчна оценка на имот, който е купил сина му Димитър Мутафов. В новия обвинителен акт трябва да се уточни имало ли е язовир при продажбата му през 2013-та година или е изграден по-късно. Управителят на язовир „Чотората“ отказа да коментира мотивите в обвинителния акт така:

„Не искам да коментирам, не се чувствам виновен, което се случи е бедствие.“

На днешното заседание не се явиха и повече от 10 свидетели, които са били редовно призовани. 

В самото обвинение трябва да бъдат описани хронологично всички подробности през коя година реално е изграден язовирът в землището на село Трояново, кой го е стопанисвал до продажбата му преди 10 години, обследван ли е, какви са причините довели до приливната вълна, заляла имотите на хора и земеделски дружества. 
Предстои ново насрочване на разпоредителното заседание.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализиран е пожар край Созпол в близост до хотел

Пожар в близост до хотел и трафопост е възникнал в късния следобед. Сигналът за огъня е получен около 18.30 ч. в Районното управление в Созопол. Полученото съобщение е за пожар в сухи треви и храсти, разположени в началото на вътрешния път от Созопол през “Градина” за Черноморец, срещу бензиностанция “Петрол”.  На място веднага са изпратени  два..

публикувано на 01.06.23 в 19:41

Автомобил блъсна на заден ход възрастна пешеходка

Товарен автомобил, управляван от 30-годишен мъж от с. Росен, общ. Созопол, при движение на заден ход е блъснал 87-годишна пешеходка. Това е станало на бургаската улица „Климент Охридски“№17. От удара възрастната жена е  с контузия на главата, гръдния кош и ръката. Прегледана е от екип на спешния център и е освободена за домашно лечение.

публикувано на 01.06.23 в 09:28

Жена пострада при рязко спиране на автобус

В Бургас 50-годишна пътничка в автобус е с контузия на главата, след като се е ударила в предното обзорно стъкло, съобщи полицията. Инцидентът е станал при рязко спиране на превозното средство , което се е движило вчера сутринта по улица „Стефан Стамболов“ до №77, в посока кв.„Ветрен“.  Автобусът е, с бургаска регистрация, собственост на „М-бус“,..

публикувано на 01.06.23 в 09:20

Задържаха криминално проявен след гонка в Бургас

41-годишен криминално проявен бургазлия е задържан за шофиране на нерегистриран автомобил и неподчинение на полицейско разпореждане от служители на бургаската полиция, съобщиха оттам. Мъжът се е движел с кола без регистрационни табели, не спрял на подаден сигнал със стоп-палка от служители на КПП-Пода и демонстративно увеличил скоростта си в посока..

публикувано на 31.05.23 в 16:55

Иван Гешев в Бургас: В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт между прокуратурите в и извън Европейския съюз

В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт между прокуратурите в и извън Европейския съюз. Извършителите на престъпления са доста бързи и ние трябва да компенсираме предимството им. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред участниците в Международната конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики за..

публикувано на 31.05.23 в 16:46

Биберов и други двама с присъда за палежа в дома на бургаски фотограф

Окръжният съд в Бургас призна Петър Биберов, Румен Янакиев и Данаил Стефанов  за виновни за палеж на апартамента на фоторепортера Борислав Пенков. Инцидентът стана през  октомври 2018 година, тогава беше запалена входната врата на дома на журналиста. Пожарът обхвана общите помещения на блока в к-с "Зорница", наложи се да бъдат евакуирани хора и с часове..

публикувано на 31.05.23 в 14:16
архив

Седем ареста при мащабна операция срещу битовата престъпност в Сливенско

Седем души са задържани при мащабна полицейска операция срещу битовата престъпност, разпространението на наркотици, незаконната продажба на акцизни стоки, незаконен дърводобив и опазване на обществения ред в Сливенска област. В операцията са участвали сили на жандармерията и Регионална дирекция по горите. В квартал "Шести" в Нова Загора е задържана..

публикувано на 31.05.23 в 13:37