Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи с писатели и конкурси организира читалище "Изгрев 1909" през април

Събитията са посветени на книгата

| обновено на 04.04.23 в 10:09

Конкурси за рисунка, представяне на книги, и поредно трето издание на образователния проект „Формула за щастие“ подготвя през април месец бургаското читалище „Изгрев“. Проявите са свързани с Международния ден на детската книга, и Деня на книгата и авторското право, каза за БНР Бургас Кристина Атанасова, секретар на читалището: 
„За месец април подготвяме няколко интересни представяния, за празника на книгата. Това са Международният ден на детската книга ще представим младата бургаска авторка Александра Иванова и нейната книга „Просякът и палето“

Другата среща, която подготвяме е по повод Световния ден на книгата и авторското право, който отбелязваме на 23 април. Ще представим лирика на поетесата Стоя Винар. 
Александра ще се срещне с децата от СУ „Й. Йовков” и СУ „Д. Чинтулов“ в к-с „Изгрев“. При нас вече дойдоха всички рисунки, които участват в конкурса „Моето пале”,  по темата с нейната книжка. 
Срещата с учениците от 3 и 4 клас на „Добри Чинтулов“ ще започне в 10:00 часа, днес - 4 април, в музикалната къща там. 


От 11:00 часа продължаваме в Актовата зала на училище „Йордан Йовков“, с ученици от 4 клас. Разбира се ще има и награди, като самата Александра ще връчи награда на рисунката, която е неин фаворит. 
По време на срещата ще бъде обявено 3-тото издание на образователния проект „Формула за щастие“. Част от него е и третият конкурс, който е за литературна творба и за рисунка, на тема „Умеете ли да мечтаете“. Търсим смели мечтатели, които да участват, и да бъдат смели победители. 
На 11 април представяме новата книга с поезия „Утрини“ на поетесата Стоя Винар. В зала „Петя Дубарова” на КЦ „Морско Казино” от 18:00 часа за публиката ще звучат авторски стихове, на рояла ще е талантливата пианистка Яна Маринова, която е дъщеря на поетесата. Ще има и изложба с ескизи на Йордан Маринов, поместени и на страниците на стихосбирката. Тя ще бъде представена от поетесите Петя Александрова.  За да представят Стоя Винар на литературната сцена ще се качат поетесите Петя Александрова и Яна Вълчева.
Актьори от младежката театрална школа „Талантино“ ще представят стихове от лириката на Стоя Винар, като инициативата е на основния организатор   Читалище „Изгрев“, допълни Кристина Атанасова. 

Повече ще чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17

Сръбският режисьор Радивое Андрич ще се срещне с публиката на "София филм фест на брега"

С три филма на Радивое Андрич ще бъде отбелязано посещението на популярния  сръбския режисьор на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. Програмата включва и най-новия “Светкавици отново!”. Лентата е своеобразно продължение на втората му кинотворба “Светкавици!” от 2001 година. След прожекцията днес от 18.00 часа, Радивое Андрич ще..

публикувано на 27.03.24 в 12:05

Играят "Оттук - оттам" в кукления театър в Бургас

Спектакълът "Оттук - оттам" ще се играе днес в залата на кукления театър в Бургас. Гостува Театър "Трио".  " Музиката ще ви очарова!  Историите ще ви разсмеят, разчувстват или провокират.  Но едно е сигурно – докато гледате ще усетите цялата красота и многообразие на кукленото изкуство.  Спектакълът е изграден от 11 музикални етюда, които..

публикувано на 27.03.24 в 09:40

„Талантино“ с първа премиера за сезона

В деня на театъра - 27-ми март, Театрална школа "Талантино" представя първата си премиера за сезона - "Домът на Бернарда Алба". Пиесата е най-поставяната творба на великия испански драматург Федерико Гарсия Лорка. „Заглавието не е случайно, това е една от „високите топки“ в световната драматургия и е лична моя мечта и..

публикувано на 27.03.24 в 09:20

Екипът на „Защото обичам лошото време“ разказва

Дебютният филм на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“ тръгва по кината у нас на 5-ти април. Лентата беше показана премиерно пред бургаската публика, като част от афиша на „София филм фест на брега“. Пълнометражната продукция е заснета миналата година на едни от най-красивите места по южното ни Черноморие – Варвара, Ахтопол и Синеморец...

публикувано на 26.03.24 в 11:49

Ина Иванова: Наградата "Христо Фотев" за мен е висока чест

Ина Иванова стана носителят на голямата награда от IX Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“. Отличието е за книгата „Нещата, за които мълчим“. Пред БНР - Бургас младата авторка заяви, че в според нея в изкуството няма състезания, в буквалния смисъл на думата, но е признание за книгата.  "И понеже аз съм почитател на поезията на Христо Фотев..

обновено на 26.03.24 в 11:07