Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С духов оркестър се открива 21-вото издание на София Филм Фест на брега

Снимка: София филм фест на брега

Под звуците на Бургаския духов оркестър тази вечер ще бъдат посрещнати първите зрители на фестивала. Традиционните валсове, станали любими на всички, ще могат да бъдат чути в 18:30 часа пред сградата на НХК. Следва церемония по отриване, а стартът на фестивала ще бъде даден с бургаската премиера на игралния пълнометражен дебют на режисьора Орлин Милчев „Изкуството да падаш“. Лентата преди броени дни спечели Наградата на публиката на 27-ия София Филм Фест. 
Световната му премиера бе в официалния конкурс U18 Youth Film на 32-рия МФФ в Котбус и в селекцията Cinema of the World на 21-вия МФФ в Дака, като на 40-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“ бе удостоен с наградата за дебют в пълнометражното игрално кино. Историята проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори, която живее само с грижовния си дядо и с артистичната си, но алкохолно зависима майка. Израснала без баща, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Започва да тренира джудо и постепенно осъзнава, че преди да се научи да побеждава другите, трябва да победи самата себе си. Деликатна, но устойчива, Бори недвусмислено внушава крехката ранимост на търсещите себе си млади хора, както и съкровените им мечти. 
Утре, 31 март от 11 часа гостите на фестивала Орлин Милчев, Елена Замяркова в главната роля, продуцентът Георги Чолаков и монтажистът Димитър Андреев - Лалри ще се срещнат с учениците от Киноклас Бургас и ще разговарят с публика и журналисти в пресцентъра в Културен дом НХК.
Очакват ни още две вълнуващи срещи на живо с екипи на филми, гостуващи в Бургас - на 2 април от 12 часа с авторите на “Герой на нашето време” и на 3 април от 11 часа с режисьора на късометражния филм “Празник” Антония Милчева. 
Обръщаме внимание на още някои от филмите в програмата на 21-вия София Филм Фест на брега.
Най-новият филм на световноизвестния германски режисьор Фатих Акин “Рейнско злато” е вдъхновен от съдбата на прочутия германски рапър от кюрдски произход Живар Хаджаби, известен като Хатар. Родителите му се подготвят да избягат от Иран, но след като режимът на Садам Хюсеин напада кюрдското малцинство, те са заловени и хвърлени в затвора. След емиграцията им в Германия, семейството се опитва да води нормален живот. През 2009 година 28-годишният Живар участва в обир на камион, който превозва злато, и бяга заедно със съучастниците си и плячката от 1,7 милиона евро в Иран. След като е екстрадиран в Германия, той попада в затвора, откъдето продължава да управлява музикалния си бизнес и дори нелегално записва албум, който излиза през 2012 година. 
Хатар е един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж. Фатих Акин е сценарист и режисьор на филма, оператор е Райнер Клаусман, музиката е на Ралф Кемпер, а ролите са разпределени между Емилио Сакрая, Мона Пирзад, Кардо Разази, Илиез Раул, Согол Фагани, Хюсеин Топ, Арман Кашани и др. Продуценти на филма са Фатих Акин, Нурхан Шекерджи-Порст. 
* * *
Новата филмова история „Лука“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), разказана от носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“), е вдъхновена от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“, интерпретиран различно от всеки негов читател. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин, която беше в София на премиерата на филма и за да получи “Наградата на София” на Столична община. А в една от важните епизодични роли е и българският актьор Валентин Ганев. Българското участие включва още копродуцентите Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест), художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюми Ека Бичинашвили.
* * *
„Тар“ е една от най-обсъжданите филмови творби тази година! Както казва сценаристът и режисьор на филма Тод Фийлд „Ако Кейт Бланшет не се беше съгласила да влезе в тази роля, нямаше да има филм!“ Във фокуса на историята е световно известния диригент Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат „призраци“ от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.
След опита, които трупа през 80-90-те години на ХХ век като актьор, Тод Фийлд пише сценариите и режисира два пълнометражни филма в новия век – „В спалнята“ (с пет номинации за „Оскар“) и „Малки деца“ (с три номинации за „Оскар“). Шестнайсет години по-късно, Фийлд поднася за първи път в конкурсната програма във Венеция експлозивния „Тар“.
* * *
Наградата на публиката LUX, която се връчва от Европейския парламент и ЕФА, за поредна година представя номинираните за 2023 година заглавия в цяла Европа – изборът за Бургас са два от петте номинирани филма – „Близо“ на Лукас Донт, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят, и „Изпепеляващи дни“ на Емин Алпер – творбата, получила наградата на Балканското жури за най-добър филм в конкурсната програма на 27-ия София Филм Фест преди дни.
Филмът на Лукас Донт проследява 13-годишните Лео и Реми, които са най-добри приятели. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението. Може да гледате „Близо“ на 1 април от 18:00 часа, вход СВОБОДЕН.
През 2020 година филмът на Емин Алпер „Три сестри“ спечели наградата за най-добър филм в Балканския конкурс на СФФ – три години по-късно представяме пред киноманите най-новия му интригуващ разказ „Изпепеляващи дни“ – своеобразна притча за корупцията в задушаващата, патриархална среда в глухата провинция. Филмът е копродукция между Турция, Франция, Германия, Нидерландия, Гърция и Хърватия. Историята проследява драматичната съдба на млад прокурор, наскоро назначен в малко турско градче, който е въвлечен в политически конфликт по време на първото си разследване на убийство. Със специфичния си визуален стил, Алпер умело пресъздава обществено-политическото състояние в страната и същевременно в разказа му присъстват остроумие, ирония и сарказъм. Филмът получава номинации за Queer Palm и за голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан. Прожекцията е предвидена за 2 април, начален час 20:00, входът е СВОБОДЕН.
Билети за филмите от програмата на фестивала могат да се купят на касата в Културен дом НХК всеки делничен ден от 10 до 18 часа. Цената на редовния билет е 10 лв, а с намаление - 5 лв. Продават се и абонаментни карти.
Медиен партньор на събитието е БНР Бургас.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията "Мъжът на жена ми" гостува в Бургас

Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев и Кирил Ефремов играят в „Мъжът на жена ми“. Постановката е на Мариус Куркински.  Текстът на комедията е на един от най-големите хърватски драматурзи Миро Гавран.  Актьорите ще поднесат на зрителите една пиеса, в която сериозните неща от живота са погледнати от смешната им страна. Сюжетът е разказ за оцеляването на..

публикувано на 29.03.24 в 09:50

Вера Гиргинова блести в „Травиата“ в Операта

Операта „Травиата“ на Джузепе Верди ще бъде представена тази събота на сцената на Бургаската опера. П остановката интерпретира по интересен начин вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. Тя е апотеоз на Красотата, в..

публикувано на 29.03.24 в 09:20

Петър Пецин показва запомнящи се плакати от изложби на Градската галерия

100 пана с плакати на изложби и рекламни лога представя художникът Петър Пецин в Градската художествена галерия "Петко Задгорски" днес на Бургас. Откриването е от 18 часа. Експозицията е своеобразна ретроспекция за дейността на галерията, посочва директорът на културната институция Георги Динев, по чиято идея се реализира изложбата „Графичен..

публикувано на 28.03.24 в 13:18

Спактакълът “Докато смъртта ни раздели“? на морска сцена

Какво ни остава “Докато смъртта ни раздели“ поставя екзистенциалната тема, но по забавен начин.  Едноименният спектакъл на Бойко Илиев ще бъде представена в Културен дом на НХК, на 30 март, в 19.00 часа. В главните роли са две бивши съпруги – Ирен Кривошиева и Роси Русева, които оплакват съпруга си Робин Кафалиев, избягал невъзмутимо с трета...

публикувано на 28.03.24 в 13:04

„Любов с вкус на лимони“ представя Димитър Никленов в Бургас

Новия си роман „Любов с вкус на лимони“ представя днес в Бургас писателят Димитър Никленов. Книгата разказва за едни съвременни Ромео и Жулиета, а финалът й отвежда читателите в Бургас. Любовта на главните герои  насочва вниманието към младите хора и техните семейства, както и към взаимоотношенията между деца и родители. Техните чисти и искрени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

Евгени Недев представя изложбата си "Време и пространства" в Бургас

Евгени Недев гостува с изложба „Време и пространства“ в Бургас. Той представя 25 картини пейзажна живопис. Сюжетите са планински и морски. Творбите са рисувани през последните 6 години. Сред местата, които са го вдъхновили са връх Кончето, Родопите, морето край Поморие, Балчик и др. "Аз работя в сферата на класическата живопис и ме..

публикувано на 27.03.24 в 14:15

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

 В Народния театър "Иван Вазов" тази вечер ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите..

публикувано на 27.03.24 в 13:17