Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога за първи път да заведем детето на ортодонт?

| обновено на 12.04.23 в 16:05

Корекцията на зъбно-челюстните деформации в ранната възраст е по-лесна и по-безболезнена. Децата са по-мотивирани, а и се предотвратят усложенията, които могат да възникнат в бъдеще. Това коментира в предаването „Без направление“ ортодонтът д-р Татяна Донева и посочи методите за лечение:

"Единият вариант е с трейнъри, т.нар. силиконови апаратчета, лингвална пластинка, фиксирана техника или брекети, както е по-известно при повечето родители. Също така и лечение с алайнери, което е и най-новото в момента. Това са прозрачни шини, които са с различен период на носене. Взимаме отпечатък, който след това бива сканиран. много добре анализиран, след което фирмата ни връща план за лечение, в който ние активно участваме-конкретен брой алйнери, които биха могли да подредят зъбките на детето."

Заедно с родителите се обсъжда кой вариант е най-подходящ, уточнява д-р Донева. Важно е ина каква възраст започва лечението. За дете на 7 години поставянето на брекети не е препоръчително, според специалистът. В тази възраст се започва най-често с лингвалните пластинки-те са приятни за децата, снемаеми апарати, могат да бъдат почиствани, могат и да се хранят без тях. Индикацията за носене е около 15 часа. За децата тези пластинки са вид аксесоар-избират цветове и картинки. 


Около 7-та година на детето е подходящото време за първо посещение при ортодонт. Съветваме родителите да идват за ортодонтска консултация с рентгенови снимки, добави още д-р Донева:

"Първият ортодонтски преглед не винаги е свързан с лечение. Ние следим и за вредни навици като смучене на пръста, хапане на химикалки, инфантилното преглъщане. Например, дишането през устата е нещо, което причинява доста зъбно-челюстни деформации. Често насочваме пациентите към консултация с други специалисти като логопед, УНГ, хирург."
Кърменето е най-правилният начин за развитието на челюстите. Ако майката няма възможност да кърми, е добре да се ползва биберон с анатомична форма, но след 1.5 година на детето той трябва да бъде махнат. Едни от най-тежките деформации се дължат на дългата употреба на биберон като например отворената захапка, посочва специалистът.
Профилактиката е най-важна, стараем се веднъж или два пъти годишно да правим безплатни прегледи, които оповестяваме по подобаваш начин, добавя д-р Донева. 

Д-р Татяна Донева е главен лекар в денталната клиника „Ортодент“. Завършила е Факултета по Дентална медицина към Медицинския университет-Варна и оттогава работи в клиниката. Определя ортодонтията и работата с деца като своя страст, затова още по време на следването си се насочва в тази област, като четири години работи със специалист-ортодонт. След завършването си посещава множество международни и национални сертифицирани курсове, лекции и семинари за развитие на професионалната си квалификация.

Повече чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Петя Янакиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Стефан Шишков, УМБАЛ - Бургас

Неврохирургията на УМБАЛ Бургас отчита ръст на падналите от тротинетка

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже. Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на..

обновено на 15.07.24 в 14:30

300 души са потърсили помощ заради горещините в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Около 300 души са потърсили помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, каза управителят му д-р Нигохос Топузян. Причината са високите температури през последните две седмици. По-голямата част от пациентите са възрастни хора с придружаващи ги сърдечни заболявания или диабет, уточни д-р Топузян: „Около 200 пациента..

обновено на 12.07.24 в 12:52

На плаж до 12.00 ч., след това е опасно горещо

Възрастните хора и децата да не излизат между 12.00 ч. и 15.00 ч. по обед, когато слънцето е най-силно, защото те са най-застрашената група. Това съветва Даниел Страхов, специалист по бедствия и водно спасяване към БЧК в Бургас. Летовниците на плажа също трябва да използват по-ранните часове за своите морски бани, допълни Страхов...

публикувано на 11.07.24 в 11:55

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56