Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От фирмата твърдят, че той не е собственик на имота

В Бургас събориха къщата на художника Владимир Николов

| обновено на 13.04.23 в 09:02

Разрушаването на къща на улиците "Цар Самуил" и "Шейново" в Бургас предизвика обществена реакция в социалните мрежи. Снимки във фейсбук показаха дома на художника Владимир Николов в руини, разпилени по земята вещи и твореца, който спи сред тях. Вълна от съпричастност предизвика разказа на Николов, който описа как остава без дом. При срещата ни с него, той ни разказа дългата семейна история на къщата и на земята, върху която е построена тя и случилото се през последните 30 години, за да се стигне до събарянето й.


Владимир Николов, брат му и сестра му  наследяват имота от родителите си, които са се били  устроили  там още по времето, когато терените са земеделски земи. След промените от 1990 година в страната, всички роднини имат желание да построят нова кооперация. По различни причини, обаче, това не се случва. Появяват се фирми с различни предложения. Братът на Николов и сестра му решават да заменят своите идеални части и получават за тях обезщетение. 

Така Владимир Николов става съсобственик на земята заедно с дъщеря си, която след смъртта на майка си, я наследява и с фирмата, заменила частите на близките му. Тя предлага условия за строеж на художника, които според него, не го удовлетворяват. 

Все пак той продава част от своя дял и стига до подписването на предварителен договор, който според него не е финализиран и то не по негова вина. След дългогодишни и сложни  отношения, дори дела,се стига до събарянето на къщата. Николов разказа, че месеци  преди това да се случи, още през зимата, е влизано в дома му, като за деянието му съобщават съседи. От тях научава и сега, че къщата му се събаря. Дейностите почват, докато той не е в Бургас:

"Вечерта пристигнах, няма ограда, разбити врати. Все още съществуваше библиотеката ми. Беше крадено оттам, някои неща и произведения, може би, имаше някои скици. Пристигам и едва не получавам инсулт, инфаркт, като виждам за какво става въпрос. И легнах да спя там, намерих един губер.Аз съм вече без дом. Още като получих обаждането, се обадих на 112,през това време са дошли тук полицията, какво са говорили, не знам, протоколи ли са правили, какво е станало. 

Някои от хората ,които са били тук, дали самият човек, който им е разпоредил, са представили някакъв документ, че те са единствени собственици. Те са казали, че щом са единствени собственици, могат да правят всичко. 

Аз съм продал част от моя дял. Аз съм отстъпил една четвърт, съм продал.Продавам една четвърт, една четвърт остава на дъщеря ми. Остават три четвърти, аз не продавам три четвърти, пише една четвърт от три четвърти. Имам още две четвърти."

Нямам още окончателен договор, каза още Николов.


Мартин Джангозов, представляващ фирмата, съборила къщата, подробно представи своята позиция. Той не пожела да бъде записан, но обясни, че Владимир Николов вече не собственик на земята.Според него всички извършени действия са законосъобразни. За тях има нужните документи и са били известени всички отговорни институции. Вещите са били описани. В деня на разрушаването на къщата са били извикани полицаи и общински служители.

От община Бургас потвърдиха, че е имало техни служители на място. Те са установили,че на тротоара има струпани отпадъци, които след тяхна препоръка са били премахнати. 

Още миналата година през март в администрацията е бил внесен план за опазване на здравето, според който стават дейностите по събарянето на сградата.


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията: "С..

публикувано на 22.07.24 в 09:20
Снимката е илюстративна

За над 6 млн. лева ще ремонтират водопроводната мрежа в село Гълъбец

Обществена поръчка е обявена за реконструкция на водопроводната мрежа на поморийското село Гълъбец. Дейностите са на обща стойност над 6 280 000 лв.  Настоящата водопроводна мрежа на село Гълъбец се състои от над 10 км. тръби. Част от тях - около 8,9 км., са азбесто-циментови, положени между 1963 г. и 1985 г. Другите около 1,2 км. са стоманени,..

публикувано на 22.07.24 в 08:20

Спират водата на няколко места днес

Днес от 9:00ч до 17:00ч ч ще бъде спряна водата в к-с "Славейков" по бул. "Янко Комитов" , в участъка до ул. "Даме Груев". Прекъсването на водоподаването е само за промишлената зона, поради извършване на строително монтажни дейности. Също така ще бъде спряна водата от 10:00ч до 16:00 ч. за Високата зона на всички блокове в к-с "Зорница", както и за..

публикувано на 22.07.24 в 07:26

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където е..

публикувано на 21.07.24 в 17:54

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден (ОБНОВЕНА)

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.   Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това..

обновено на 21.07.24 в 11:57