Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се приготвя автентичен козунак за Великден?

Снимка: FreePik

Великден е най-светлият ден за християните. С годините са изграждани традиции, които се предават от поколение на поколение.

„Едно време всичко беше по-скромно, по-обикновено, но все пак си изкарвахме чудесно“, коментира Мария Атанасова от Айтос. Тя разказва за обичаите, които са спазвали и за традициите, към които са се придържали:

„Задължително се колеше агне. Ние колехме даже две. То се пълни с плънка, слага се в пещта и се оставя цяла вечер да се пече на бавен огън. Имахме голяма зидана пещ в двора. След като се сложи вътре агнето, капака се замазваше с кал. На сутринта месото е готово и вкусът беше невероятен.“

Пенка Караганчева от Айтос, пък, разказва за Великден от нейните детски години, когато подготовката за празника е започвала седмици преди най-светлия ден за православните християни:

„Жените измазваха всички стаи, белосваха се, изпираше се, проветряваше се. Сайвантът отвън също се измазва с глина. Къщата светваше. Събираха се яйцата и се боядисваха в четвъртък. Козунаците и яйцата винаги са били в голямо количество, за да се раздадат на хората в селото, на приятели и роднини.“

Мария Атанасова споделя и рецепта за класически великденски козунак, който и тя самата до ден днешен приготвя:

„1 кг брашно, пресято 2-3 пъти, около 8 яйца, 300 гр прясно мляко, 300 гр мазнина, като може да се ползва и разтопена мас, 250 гр захар, прясна мая, колкото парче локум, настъргана кора на два лимона и три ванилии. Това са съставките на един много вкусен традиционен козунак. По подобен начин го приготвяше и моят баща. Научила съм се от него.“

Повече можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10

платена публикация
DARA ще се срещне с феновете си в Бургас на 18 юли

В разгара на лятото поп-идолът DARA ще срещне с феновете си в Бургас на по сладолед. Изпълнителката ще обърне внимание на всеки за специален личен момент, снимка и автограф на 18 юли в магазина на Kauflandв кв. Славейков. Фенсрещата ще е с начален час 18 часа. Тя е част от мащабната социална кампания „Дари с DARAи Kaufland”, в рамките на която..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Цвети Асенова изрисува с морски стенопис кея на Приморско

Цвети Асенова завърши морския си стенопис на кея на Приморско. Тя е изрисувала с морска флора и фауна бетонната стена на лимана в морския град. Представени са над 300 вида обитатели на световния океан. „Рисунките са на площ от 220 кв. м. като създаването им отне общо 3 месеца. По – голямата част бяха създадени през миналата..

публикувано на 16.07.24 в 09:20

От 19 до 21 юли Бургас става столица на виното в България

Предстои 12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града...

публикувано на 15.07.24 в 08:50

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47