Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се приготвя автентичен козунак за Великден?

Снимка: FreePik

Великден е най-светлият ден за християните. С годините са изграждани традиции, които се предават от поколение на поколение.

„Едно време всичко беше по-скромно, по-обикновено, но все пак си изкарвахме чудесно“, коментира Мария Атанасова от Айтос. Тя разказва за обичаите, които са спазвали и за традициите, към които са се придържали:

„Задължително се колеше агне. Ние колехме даже две. То се пълни с плънка, слага се в пещта и се оставя цяла вечер да се пече на бавен огън. Имахме голяма зидана пещ в двора. След като се сложи вътре агнето, капака се замазваше с кал. На сутринта месото е готово и вкусът беше невероятен.“

Пенка Караганчева от Айтос, пък, разказва за Великден от нейните детски години, когато подготовката за празника е започвала седмици преди най-светлия ден за православните християни:

„Жените измазваха всички стаи, белосваха се, изпираше се, проветряваше се. Сайвантът отвън също се измазва с глина. Къщата светваше. Събираха се яйцата и се боядисваха в четвъртък. Козунаците и яйцата винаги са били в голямо количество, за да се раздадат на хората в селото, на приятели и роднини.“

Мария Атанасова споделя и рецепта за класически великденски козунак, който и тя самата до ден днешен приготвя:

„1 кг брашно, пресято 2-3 пъти, около 8 яйца, 300 гр прясно мляко, 300 гр мазнина, като може да се ползва и разтопена мас, 250 гр захар, прясна мая, колкото парче локум, настъргана кора на два лимона и три ванилии. Това са съставките на един много вкусен традиционен козунак. По подобен начин го приготвяше и моят баща. Научила съм се от него.“

Повече можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И най-знаковата дума за България през изминалата 2024-та е... Шенген

Най-знаковата дума за България през изминалата 2024 година е "Шенген", сочи класацията на традиционното проучване на платформата за грамотност "Как се пише?" за 2024 година. За нея са гласували 37 на сто от участниците в анкетата. Следват "дубайски шоколад" с 26 на сто и "санитарен кордон" с 24% от гласовете. Това се прави за четвърта поредна..

публикувано на 20.01.25 в 09:10

БЧК - Бургас реализира множество дарителски кампании в месеца на благотворителността

Областната червенокръстка организация в Бургас е  оказала хуманитарна помощ на над 47 хиляди души през изминалата 2024 година. Областната структура включва 143 дружества с над 5 хиляди членове и 110 доброволци. Девизът на червенокръстците е „Помагаме заедно с любов, вяра и доброта в името на човечността“. С дейността си те работят..

публикувано на 19.01.25 в 17:30

Какви са тайните на бразилския футбол и какво се крие зад карнавала в Рио де Жанейро?

Карнавали, музика, футбол …културата на португалоезичните държави ще бъдат пренесени в Бургас това лято. Интензивен курс по португалски език ще се проведе за учениците на морския град в края на юни. Летни курсове по португалски език ще се проведат в Бургас Но нека се отправим на виртуално пътешествие до Португалия и далечните брегове на..

публикувано на 19.01.25 в 13:00

Атанасовското езеро празнува имен ден на 18 януари

Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви.  От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро.  По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..

обновено на 18.01.25 в 10:01

Държавна агенция "Архиви" разказва в календар за вкусовете и и ароматите на времето

Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..

публикувано на 17.01.25 в 18:00

Датата 25.05.2025 г. е хитът сред младоженците за брак в Бургас

Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..

публикувано на 17.01.25 в 16:05

Визуализация на мечтите в творческа работилница в Бургас

В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас.  На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година.  Организатор..

публикувано на 14.01.25 в 09:35