Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европа Директно" с възможностите за подпомагане на бизнеса

6
Снимка: „Европа Директно“

Екип от експерти към бургаския център „Европа Директно“ представя новите възможности пред бизнеса, с финансиране по европейски програми, които са в различни направления.  От финансовите инструменти може да се възползва бизнесът и неправителствените организации, обясни Боряна Желева, която е и изпълнителен директор на Бургаската търговско-промишлена палата (БТПП):


„Ние сме представители на информационния център „Европа Директно“ в Бургас, който е към БТПП и е един от 13-те центъра в страната. Това е информационна мрежа към Европейската комисия, създадени да дават обща информация за ЕС. Целта е да си сътрудничим с другите информационни мрежи, които с нашия регион - Областен информационен център и Enterprise Europe Network. В тази връзка решихме, че е най-добре да представим мерките за подпомагане на бизнеса и социалния живот като цяло. 



Нашите клиенти са от бизнеса и от тях има много въпроси, които задават към нас. Много е актуална темата за ВЕИ. също от граждани имаме запитвания за поставяне на покривите на жилищните им сгради устройства за алтернативна енергия. Който се интересува по-конкретно може да дойде при нас в БТПП, ще видим към коя конкретна процедура да го насочим“, посочи още Боряна Желева.

Има 10 Оперативни програми с европейско финансиране, от които бизнесът може да се възползва и през новия прогамен период, обясни Ана Янчева, експерт „Логистика и информация“ в Областния информационен център (ОИЦ) в Бургас:


„В програмата за храни и основно материално подпомагане мерките са насочени основно към структурите на Агенцията за социално подпомагане. Цялото ми желание е един ден да нямаме такава програма в България, да няма нужда да се подпомагат бедни хора. Целта на програма тази година е да достигне до 740 хиляди души. Има нов сектор - младежка заетост. Тези младежи трябва да ги активираме. Надявам се един ден да попаднат в бизнеса.  



В този програмен период има предвидени средства за социални предприятия. Пример за едно такова предприятие в Бургас, което работи доста години успешно е „Морски знаци“. Всички сте минавали край Общината, на ъгъла е Туристическият информационен център, всички ръчно изработени сувенири са направени в това социално предприятие. Това не го подценявайте, защото като възможност е една много интересна ниша, която може още да се развива. 

През второто тримесечие очакваме процедурата „Адаптирана работна среда“ да тръгне. 

През новия програмен период ще се търсят зелените мотиви в работата на едно предприятие, както и ще се таргетира пренатоварването на работната сила. Едно предприятие може да търси възможности за изграждане на различни зони за отдих, дори и помещение за хранене, да закупи работно облекло. 

Програмата за развитие на регионите - това е последната програма, която Европейската комисия одобри. Наложиха се нормативни промени в Закона за регионалното развитие, както и приоритет 3 от тази програма - Справедлив енергиен преход. Концепцията за момента е интегрирани териториални инвестиции. В приоритет 1 влизат 10 големи градски общини. Ние сме в градски клъстър с Бургас, Стара Загора и Пловдив. В приоритет 2 са 40-те градски общини, с население над 15 000 души. Тук идеята е да има баланс във финансирането, защото в един момент знаете големите общини развиха капацитет, докато другите останаха по-назад. Те нямат ресурс, с който да работят. 

Програмата за транспортна свързаност, знаете,че това са най-тежките инфраструктурни проекти. Говорим за железопътна, пътна инфраструктура, където има едно директно възлагане на държавните предприятия, на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). По приоритет 4 - интермодалност в градска среда, надяваме се Летище Бургас да бъде свързано с жп линия, което ще позволи по-лесно придвижване. 

Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури има няколко приоритета. Първият е „Риболов и контрол“, следва „Аквакултури и преработка“, третият е Водените от общностите за местно развитие, или за възможностите (ВОМР), които Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Бургас-Камено дава. Четвъртият е свързан с „Морско наблюдение“. 


Важна е и програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна транформация. По приоритет 1 ще бъдат изградени 12 европейски цифрови информационни  центрове, но и другото ново е, че ще бъде създадена ваучерна схема, която да подпомага малките и средни предприятия“, допълни Ана Янчева.

Областният информационен център е разделен на две звена – за медиация и за публични консултации, които могат да дадат насоки за изготвянето на всички документи, необходими за кандидатстването на дадена програма. 

Чуйте още информация з звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море. За това сигнализират рибари от региона. Те уточняват, че става въпрос за дънния слой вода. Все по-рядко се срещат попчето и сафридът. За разлика от тях се наблюдават добри количества раци. „Попчето е дънна риба, тя обича дънната вода. Каменистото дъно обича. При положение, че там..

публикувано на 17.07.24 в 08:37

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.   На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат...

публикувано на 16.07.24 в 08:00
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" с обща кампания срещу зависимостите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов "Не сте сами". Кампанията "Не сте сами" е създадена преди 23 години от..

публикувано на 15.07.24 в 13:54