Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притеснително е засушаването в община Тунджа

Снимка: Община Тунджа

Между 30 и 40 л/кв. м са количествата валежи, паднали през последните две денонощия в община „Тунджа“. Те обаче са крайно недостатъчни, за да компенсират липсата на валежи през есента и зимата, когато за района на Ямбол са отчетени минимални количества дъждове.

Липсата на валежи притеснява и земеделдсите стопани в много части на областта, тъй като посевите забавят вегетативното си равитие. Наблюдава се и рязко снижаване на водните обеми в язовирите, подчерта кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

"Нивото на водата в нашите язовири също започна да става притеснително и ние вече сме прекратили два договара с наематели по тези причини."

Трайното засушаванедоведе и до драстичен спад на подпочвените води и това наред с амолтизираната водопреносна мрежа в повечето села е допълнителен проблем. Кметът Георгиев допълни:  

"Ако продължи това безводие, ше имаме сериозни проблеми лятото. Налага се ВиК да спущат все по- надолу помпите, но това не винаги е възможно."

В повечето населени места на общината деретатата и притоците на река Тунджа са почистени и няма опасност от наводнения, допълни Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната.  За целта е открита специална банкова сметка.  Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички мобилни оператори - стойността на дарението е 1 лев.

публикувано на 19.07.24 в 16:08

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт, в Ямболско заваля дъжд /ОБНОВЕНА/

И днес продължи гасенето на пожара в района на село Воден. Към момента няма опасност огънят да навлезе отново в населените места. Над района заваля, което дава надежда, че след четиридневно гасене огънят ще бъде овладян.  От сутринта стотици пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и доброволци се опитват да отласнат огъня..

обновено на 19.07.24 в 15:40
Една от къщите в село Воден.

Бургазлии помагат на Воден: как и къде можете да дарите

Призив към бургазлии да помогнат на хората в бедстващото заради пожарите ямболско село Воден отправи Мариана Русева. Жената има наследствена къща там, която не е повредена, за разлика от повече от 30-те къщи, до които огънят стигна. Всеки, който желае, може да ѝ остави дарения (пари, храна, вода, дрехи) до 12 часа утре, 20 юли, на..

публикувано на 19.07.24 в 14:19

Осигурени са храна и вода до края на седмицата за пострадалите във Воден

18 души от Воден и Крайново са загубили основните си жилищата, каза за БНР Бургас зам.- кметът на община Болярово Нина Терзиева. Това показва описът, направен от общинската комисия. Готови са протоколите за изгорялата покъщнина. Описът е направен вчера, има и други засегнати хора, но за тях сградите не са основни домове и имат алтернатива...

публикувано на 19.07.24 в 13:01

Калин Стоянов: Работим на три фронта в Ямболско, единият от тях тръгва към Турция

Служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов дават брифинг в село Мамарчево.  "На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, които са доста широка разпрострели пожарите. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Реално има засегнати няколко къщи от селото. Малко..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Кампания за събиране на дарения за пострадалите от пожарите

Кампания за събиране на финансови дарения в помощ на пострадалите от пожарите обяви община Болярово. „Отправяме молба за съпричастност към всички, които могат да помогнат. Благодаря и на всички мои колеги, които помагат на терен, на всички, които ни помагат с хранителни продукти и вода. Съпричастността е голяма. Благодаря Ви!“, каза Христо Христов, кмет..

публикувано на 19.07.24 в 08:40

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Там са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от турска територия.  Работата на екипите е..

публикувано на 19.07.24 в 08:36