Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как от „Грийнбург“ насърчават младежката екоангажираност?


Зеленият проект „Грийнбург“ се реализира от скоро, но младите хора, които са организирали всичко, не спират да се стремят към разпространение на идеите за по-екологичен свят. В разговор с Цанко Кунчев – част от „Грийнбург“, той разказа за значението на този проект:

„Това е един зелен проект, съфинансиран от Европейската програма „Еразъм+“. Ние сме четирима любознателни младежи, които откриха, че имат много допирни точки. Координатор на целия проект е Михаела Михаилова-Атанасова. Тя е президент на сдружение „Център за активни младежи – Заедно можем“, което организира практики за ученици от македонски училища. Част от заниманията ѝ включват неконвенционално производство, био продукция и изработване на дрехи от рециклирани материали. 

Аз, пък, отговарям за музиката и забавленията. Основател съм на сдружение Burgas Open Space, което е партньор по този проект. 

Катина Сталева е ученичка от Немската гимназия в Бургас. Бивш председател на ученическия съвет на гимназията, доброволец и активист в сферата на младежките дейности. Катина е организатор на проекта „Зелена Немска“, занимаващ се със зелена трансформация на училището. Поддържа и социалните мрежи, в което ѝ помага и четвъртият член на нашия екип - Дея Великова, която също е възпитаничка на Немската гимназия. Основните ѝ задачи са да организира доброволците, помагащи при осъществяването на зеления фест и училищните лекции.“

Цанко Кунчев разказва и за предстоящия екофест, който ще се състои на 23, 24 и 25-и юни тази година. В него ще вземат участие много известни изпълнители. Той посочва:

„Една от групите, които сме поканили, е Cool Den. Останалите изпълнители са изненада!“

„Грийнбург“ организират и лекции в бургаски училища, където учениците ще имат шанс да споделят идеите си за по-екологична образователна среда. За тази инициатива Цанко Кунчев пояснява:

„Ще се започне с презентация, в която лекторът ще обясни за неговия опит с активистката дейност и зелената култура. След това учениците ще бъдат разделени на групи за брейнсторминг. Ще имат няколко минути, за да уточнят идеите си за по-зелено училище. Един от проектите, за който ни споделиха ученици, беше много интересен и неочакван. Предложението беше да се инсталират слънчеви панели и фитнес уреди в училището, чрез които да се генерира ток за телефони и таблети. Не знаем до колко е постижимо, но определено показва мотивацията на младите хора за по-екологично общество.“

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44

Гимназията за романски езици в Бургас с два одобрени проекта по Еразъм +

През настоящата учебна година ПГРЕ „Георги Сава Раковски“ започна работа по нов образователен проект, насочен към ръководния и преподавателския екип на гимназията, съобщават от Община Бургас.  Дейностите ще бъдат реализирани съвместно с ICT, Aspect Occitanie, Polytech Nantes, PPA Business School Paris, Université de Versailles - партньори от Франция и..

публикувано на 21.06.24 в 11:33

Над 59 000 седмокласници в страната на НВО по математика

Над 59 000 седмокласници се явяват на Национално външно оценяване по математика.  Изпитът ще започне в 9 часа и ще се проведе в 1665 училища в странатa. Tестът съдържа 23 задачи, както миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първия модул. Там всички 20 задачи ще са с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато 18 бяха с..

публикувано на 21.06.24 в 08:15

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20