Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските обсъждания в община Поморие започнаха от Ахелой

Основните проблеми на местните включват неуредици с ВиК и преминаването на роми с каруци

Снимка: БНР Бургас

Подмяната на водопроводи, инфраструктурни ремонти и установяването на роми в града – тези и други теми бяха обсъдени на обществените обсъждания в Ахелой. Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви, че Общината не е финансово зле и това се вижда по строително-ремонтните дейности в региона. Редом до него бяха и Адам Адамов, председател на Общинския съвет в Поморие, както и заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов. Алексиев припомни на събралите се граждани за свършената работа, след което отговори на техните въпроси и притеснения.

Един от проблемите е възможното самонастаняване на ромски общности в града. Те карат каруци, които замърсяват улиците на Ахелой.

„Който ги наема на работа, осигурява място, където да нощуват, като то е заявено в районното управление и в Общината със списък на хората и личните им карти“, обясни Иван Алексиев. По думите му органите на МВР трябва да изпълнят задълженията си и да правят нужните проверки.

Друг проблем е забавянето на ремонта на река Струма заради чакането на отговор от ВиК за подмяната на водопровод.

„Те са ни поставили в тежка ситуация, защото ние сме ограничени с времето и срокове. Ако ние не спазим сроковете, трябва да връщаме пари на фонда“, коментира случая кметът на Поморие.

Проблемите на местната Община с ВиК не се изчерпват с това. Жителите на Ахелой алармират за недостиг на питейна вода по горните етажи, особено през летния сезон, но от дружеството не предприемат мерки.

„За мен това е тотално объркана система на управление на водите в държавата. Не може Общината да е собственик на тези съоръжения, разходите да са за сметка на Общината, а приходите да са за ВиК дружеството“, изрази негодуванието си Иван Алексиев.

Други обсъдени проблеми бяха недостига на паркоместа за коли, липсата на работници и изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци. Кметът на Поморие Иван Алексиев припомни, че хората също имат отговорности и трябва да внимават за някои свои дейности, които са в разрез с правилата.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само с 5 минути закъсня влака на София- Бургас с новите вагони

С около 5 мин. закъснение пристигна в Бургас бързия влак от София с новите рециклирани немски вагони, които БДЖ получи. Около 12.15 ч служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков слезе на гара Бургас. Закъснението е заради ремонтните дейности по железопътната инфраструктура, която на места ограничава значително движението на влаковете...

публикувано на 22.06.24 в 13:34

Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“

Стартът на дългоочаквания южен обход на жк. "Меден рудник" е вече факт с обявяването на обществена поръчка за изграждането му. С този проект, ще облекчим трафика към "Меден Рудник" и ще подобрим връзките към Южното Черноморие. Това съобщи народният представител Жечо Станков във фейсбук профила си. Обществената поръчка е обявена на 20 юни и е..

публикувано на 22.06.24 в 11:36

Първият влак с модернизирани вагони у нас отпътува от София за Бургас

Днес по линията София-Бургас тръгна първата композиция с модернизираните вагони, които бяха доставени на БДЖ в края на миналия месец. С него ще пътува и транспортният министър Георги Гвоздейков, който ще присъства в Бургас на представянето на новите вагони за родните железници.  Композицията се очаква да пристигне в Бургас в 12:10 часа, като пътуването..

обновено на 22.06.24 в 10:27

Промяна в движението около траурния парк за "Черешова задушница"

Еднопосочно ще бъде движението на автомобили в района на траурния парк от 7:30 часа на 22 юни/събота/, съобщават от полицията.  Причината е провеждането на т.нар. "Черешова задушница". Промяната в организацията ще е в сила до нормализиране на трафика, като автомобилите ще влизат през източния вход и ще излизат през южния, на ул. "Транспортна"...

обновено на 22.06.24 в 08:15

Калин Стоянов: 75% спад на мигрантския поток на българо-турската граница

Шестото издание на Българските туристически награди се проведе по изключение в Царево. Общината стана домакин на събитието по идея на кмета Марин Киров, след като спечели на миналото издание на призовете признанието за вътрешна дестинация.  Този път с него бе отличена община Приморско - първата у нас, разработила и лансирала цяла съвременна лого..

обновено на 21.06.24 в 17:39

И Сливен получи финансиране от МРРБ

Отпускат близо 6 милиона лева за физкултурни салони на две гимназии и водоснабдяването на сливенското село Градско, съобщи Общината.  Кметът Стефан Радев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова-Касабова подписаха споразумения по важни за Община Сливен проекти. За реализирането им Министерството на регионалното развитие ще осигури..

публикувано на 21.06.24 в 15:42

Избраха Нина Терзиева за зам.-председател на еврокомисията към НСОРБ

Заместник-кметът на Община Болярово Нина Терзиева бе избрана за един от заместник-председателите на Постоянната комисия по европейски и национални фондове, механизми и инструменти на НСОРБ. Сред важните приоритети, по които ще работи през настоящия мандат Постоянната комисия по еврофондове са продължаване на тенденцията общините да бъдат един от..

публикувано на 21.06.24 в 15:33