Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха награди на най-активните в разделното предаване на отпадъци

Снимка: БНР Бургас

Най-активните бургазлии в разделното предаване на отпадъци бяха отличени на церемония в Експоцентър „Флора“. На първите десет класирани бяха раздадени различни награди за усърдието им в опазването на природата. Победител в кампанията на ОП „Чистота еко“ за четвърта поредна година е Пролетина Халачева. По думите ѝ наградата е признание за нейния труд и последователност от над 10 години. За нея разделното събиране на отпадъци има смисъл и хората не трябва да го подценяват:

„Трябва да се разделят, защото сме затрупани с опаковки, които могат да бъдат рециклирани, за да бъде и чист града, а не да се разпиляват навсякъде по улици и  градинки“, коментира Пролетина Халачева и допълни, че много от материалите трябва да се преработват, защото са ценни суровини.

„Опитвам се да мотивирам хората около себе си, да им показвам, че наистина има смисъл отпадъците да се разделят и предават“, обясни мотивацията си победителката.

Чрез системата на мобилните центрове в община Бургас са събрани 203 тона отпадъци за 2022 г., което е с 42 тона повече от предходната. Най-много са събрани разделно текстил (75 тона), хартия (52 тона), излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (24 тона).

Броят на раздадените баркод карти от началото на кампанията е 4517 при 17 355 потребители на услугата от мобилните центрове. Комплекс „Изгрев“ е първенец в Бургас в разделното събиране на отпадъци с 5180 броя трансакции в мобилен център 16, както и с най-голям брой натрупани точки за 2022 г – 117 785. С най-много новоиздадени карти за 2022 г е мобилен център 10 в ж.к. „Възраждане“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20
Инж. Костов представя проекта за ремонт на ВиК пред граждани

Паркирането в центъра на Поморие ще бъде затруднено поради мащабен ремонт на ВиК

През тази седмица започват строителни дейности в Поморие. Основен ремонт ще има по ул. „Проф. Парашкев Стоянов“, на ул. „Манастирска“ - от входа на Поморие откъм Слънчев бряг до кръговото кръстовище на манастир „Свети Георги“, реконструкция на междублокови пространства на ул. „Морска“ и изграждане на кръговото кръстовище до..

публикувано на 02.10.24 в 08:00

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45